Moda

Modni dizajner – od umetnika do preduzimača

Svet obasjan reflektorima, inervjui i modna pista za dizajnera su samo deseti deo godišnjeg angažmana, ako i toliko. Sve ostalo je predanost, izgaranje i sati požrtvovanog rada

Već nekoliko godina se družimo i dotakli smo brojne teme u vezi sa odevanjem. Od istorije, preko trendova, pa sve do brojnih profesija koje se vezuju uz proizvodnju odeće i asesoara. Ipak, najvažniju profesiju, koja je ključ postojanja savremene modne realnosti, nekako smo preskočili. Tako to najčešće biva sa onim što je očigledno i što podrazumevamo.

Tako smo odlučili da vam danas približimo posao modnog kreatora, baš zato što mnogi, zahvaljujući filmovima i literaturi, pretpostavljaju da tačno znaju kako ova profesija izgleda, a samim tim da mogu da se njome bave bez ikakve obuke i predznanja.

Većina nas u svom okruženju (da ne idemo dalje, u svet starleta i javnih ličnosti) ima ponekog ko je, od nekoliko komplimenata za stil odevanja i dobar ukus pri kupovini, stvorio viziju sebe kao modnog kreatora. Ove ideje retko kada dođu do realizacije, pokažu se kao svrsishodne i lukrativne. Zapravo, većina onih koji u modni svet uđu iz hobističkih pobuda i čistog entuzijazma, kada shvate koji nivo rada je potreban, i kada istroše krug svojih prijatelja za klijentelu, odustaju od ovog zahvata.

Većina onih koji u modni svet uđu iz hobističkih pobuda i čistog entuzijazma, kada shvate koji je nivo rada potreban i kada istroše krug svojih prijatelja za klijentelu, odustaju od ovog zahvata

S druge strane, svet obasjan reflektorima, inervjui i modna pista za dizajnera su samo deseti deo godišnjeg angažmana, ako i toliko. Sve ostalo je predanost, izgaranje i sati požrtvovanog rada na realizaciji onoga što je samo ideja na papiru.

Zbog toga je, zapravo, bitna pravilna priprema za ovaj posao, koja podrazumeva adekvatnu obuku. Pod obukom pre svega mislimo na modne škole, bez obzira na to da li su to klasične akademske studije ili kraći oblici edukacije. Sve ove oblike prenošenja znanja vode profesionalci sa iskustvom koji će učeniku bliže pojasniti procese rada. Odličan oblik edukacije je i ono što se u stara vremena nazivalo šegrtovanje, a što zapravo podrazumeva učenje iz prakse i što nam je donelo neka od najvećih imena na modnoj pozornici, od Galijana do Mekvina. Čak i tada, nakon godina u radionici, neki od njih su shvatili da im dodatno obrazovanje neće biti naodmet.

Odličan oblik edukacije je i ono što se u stara vremena nazivalo šegrtovanje, a što zapravo podrazumeva učenje iz prakse

Verovatno se pitate zašto je to tako kada, sa strane gledano, deluje da mnogi laički mogu zaključiti kako proces izgleda iznutra. Zapravo, to i jeste najveća zamka. Pre svega, ono što se sa strane vidi, a to je najčešće crtež i njegova realizacija, samo je kap u moru onoga što se dešava u modnoj industriji. Tu dolazimo do ključne reči, jer moda zapravo jeste industrija. Industrijska grana koja u svoje redove svrstava i one koji proizvode desetine hiljada artikala, ali i one sa umetničkim rafinmanom koji prave specifične umetničke i jedinstvene komade.

I za jedne i za druge postoji ono što je ključni zajenički imenitelj, a koji se uči kroz razne pristupe obuci. Taj imenitelj je standard. Standard podrazumeva kvalitet i način izrade, određeni jezik koji koriste zaposleni na svim nivoima proizvodnje, zatim kreativni proces koji čini jedinstvo jedne kolekcije i na kraju menadžerske veštine za vođenje kolekcije od ideje do gotovog proizvoda.

Ono što se sa strane vidi, a to je najčešće crtež i njegova realizacija, samo je kap u moru onoga što se dešava u modnoj industriji

Da bi ovaj komplikovan proces funkcionisao kako treba i bio uspešan iz godine u godinu, bitno je da dizajner, koji je vođa projekta sa velikim brojem pozicija koje mora da drži pod kontrolom, unapred razume ceo put i da zna kako stići do cilja.

Skica je samo prva tačka i ona se pritom nikada ne gleda sama i bez konteksta cele kolekcije. Dakle, ne realizuje se model po model, već grupa modela koji čine jednu idejnu celinu. Kada su u pitanju male modne kuće, moguće je da kolekcija broji desetak ili dvadeset odevnih kombinacija, dok veliki sistemi mogu sadržati čak i nekoliko stotina različitih odevnih predmeta. Ono što je moralna obaveza dizajnera je da u realizaciji teži ka tome da bude originalan. Nekada će u tome uspeti, nekada će se, pak, nasloniti i na tuđu ideju, ali ono što nas zanima je namera da se poštuje tuđa zamisao kao intelektualna svojina.

Od skice do gotovog proizvoda i njegove prezentacije put je dugačak i podrazumeva saradnju sa dobavljačima, modelarima, krojačima, menadžmentom firme, zatim nadgledanje procesa proizvodnje, promocije i neretko distribucije. Na tom putu najčešće ne postoji satnica, radni i neradni dani, jer se jure rokovi i ne propuštaju prilike da se ideja što bolje prezentuje.

Na ovaj način smo želeli da vam približimo barem mali deo posla modnog kreatora i da vas kao potrošače motivišemo da i u kupovini cenite i razlikujete one iza kojih stoji razvojni put i namera da stvaraju umetnost, od onih koji su na modnu pistu kročili radi eventualne brze zarade i par minuta slave.

Kupujmo svesno i savesno.