Modelar, mađioničar iz drugog plana

Svaki dizajner će vam reći koliko dugo je tragao za pravim modelarom, onim s kojim se razume bez reči i na kojeg može da se osloni

Prvi su saradnici modnih kreatora, bez kojih mnogi predivni crteži i bogate ideje nikada ne bi ugledale svetlost dana. Često nastupaju iz drugog plana i ne budu adekvatno predstavljeni javnosti. Oni su modelari.

Svaki dizajner će vam reći koliko dugo je tragao za pravim modelarom, onim sa kojim se razume bez reči i na kojeg može da se osloni – ne samo da će početnu ideju realizovati baš na način na koji je originalno postavljena na papiru, već da će je razraditi i dati joj, ako je hemija prava, još jedan nivo kvaliteta i punoće.

Stotinama godina, osnovna karakteristika odeće bila je funkcionalnost, a glavna uloga bilo kojeg odevnog predmeta bila je da zaštiti telo

Stotinama godina, kada je reč o odeći, nije bio prioritet kako će ona stajati na čoveku. Osnovna karakteristika odeće bila je funkcionalnost, a glavna uloga bilo kojeg odevnog predmeta bila je da zaštiti telo. To ne znači da garderoba oduvek nije nosila sa sobom i neke značenjske odlike, ali su one bile pre svega dekorativnog tipa, a mnogo su se manje ticale kroja. Kako je koncept mode napredovao, kroj je počeo da se pojavljuje kao alat za kreiranje željenih oblika tela i doprinosio je udobnosti i kvalitetu realizacije odeće. U prvom trenutku, dobro ukrojena odeća bila je stvar luksuza, pa su samo oni najbogatiji imali priliku, ali i vremena na raspolaganju, da se time uopšte zamaraju. Najuticajniji članovi društva bili su u prilici da angažuju vešte krojače koji bi za njih izrađivali garderobu po meri, koja savršeno prianja uz telo. Za sve ostale bili su namenjeni komadi šiveni ili prepravljani u kućnoj radinosti ili kod lokalnih, manje ili više veštih zanatlija.

Krojač i modelar nisu isto zanimanje

Na samom kraju šesnaestog veka u Španiji su se pojavili prvi krojevi, formirani u knjige iz kojih su se mogli precrtavati i kopirati. To su bile zlatne godine španske istorije mode, a ove knjige prenosile su do detalja krojačima veštinu izrade odevnih predmeta za muškarce, žene, sveštenstvo i vitezove. I dok će se u narednom periodu osnove zanata sve brže razvijati i stavljati u fokus francuske krojače, polako će postati jasno da krojač i modelar više ne moraju biti, i često nisu, isto zanimanje. Ipak do ovog razdvajanja neće doći preko noći, kao što će nam i jasno definisanu profesiju modnog kreatora doneti tek dvadeseti vek.

U prvom trenutku, dobro ukrojena odeća bila je stvar luksuza

Kako, zapravo, izgleda saradnja dizajnera i modelara? Kada modni kreator definiše svoju ideju za pojedinačni model, ali i poziciju tog modela u kolekciji, sa što detaljnijim tehničkim opisom i jasno profilisanom odlukom o materijalima koje će koristiti, realizuje ilustracije i tehničke crteže koji će biti sredstvo za komunikaciju sa saradnicima, a pre svega modelarom. I kao što dizajner ima veštinu da tehnički crtež nacrta i razume kroj, a mnogi i da ga barem bazično urade, tako i modelar ima veštinu da ga adekvatno pročita i realizuje. Većina modelara tokom procesa pripreme kroja ostaje u kontaktu sa dizajnerom i to je momenat u kome nastaje magija realizacije umetničkog dela, jer iz međusobne komunikacije dolazi do nadogradnje i bogatstva ideja. Kako su mnogi modelari, slično kao i kreatori, ovo zanimanje odabrali iz ljubavi i strasti prema stvaranju odeće, modelarnice su minijaturni svetovi u kojima priča o modnoj kolekciji nastaje u atmosferi međusobne kreativne stimulacije.

Savršenstvo – tajna moć modelara

Prvi prototip odeće izrađuje se od čistog belog platna i ostavlja mogućnost za ispravke i doradu

Prvi prototip odeće izrađuje se od čistog belog platna i ostavlja mogućnost za ispravke i doradu. U tom trenutku i dizajner i modelar mogu da sagledaju dokle su stigli sa realizacijom ideje, da li su dobro protumačili crtež i da li ideja sa početne ilustracije zahteva doradu i dodatno promišljanje. Ovo je trenutak kada su ispravke još uvek moguće. Kada se postigne željeni izgled odevnog predmeta, on se prenosi na adekvatan materijal i dobijamo prvi pravi uzorak spreman za umnožavanje. U visokoj modi, ceo proces je mnogo bliži principu vajanja i istraživanje znatno druže traje, a realizovani uzorak nije predložak za gradiranje po veličinama već je zapravo taj jedan jedini i unikatni komad koji neće doživeti proces umnožavanja.

Kod industrijske proizvodnje, taj potvrđeni kroj se prenosi na natron papir i postaje polazna tačka za sve razrade ovog modela koje će se, moguće, u narednim godinama događati. Umnožava se po veličinama, arhivira i postaje deo istorije i bogatstvo jednog modnog brenda.

Modelari, kao i kreatori, zanimanje su odabrali iz ljubavi i strasti prema stvaranju odeće. Modelarnice su carstvo međusobne kreativne stimulacije

Kada sledeći put poželite da vam se po meri sašiju neka haljina ili kaput koji su predmet vaših želja, potražite modelara za savršen rezultat. Jer i najveštiji krojač neće uvek biti u mogućnosti da vam priušti onaj poseban osećaj da ste poneli ono što je baš oblikovano i projektovano samo prema vašem telu. Tu moć imaju samo modelari.