Mantil – Modni detalj iz rovova

Od svojih vojnih korena do zvezde ulične mode, mantil je prošao dugačak put. Bio je simbol britanskog visokog društva, opčinio Holivud i preplavio Instagram stranice uticajnih blogerki

Mantil, trenč-koat ili u direktnom prevodu sa engleskog jezika – mantil za rovove, nezaobilazni je odevni predmet svake jeseni i proleća. Koliko puta ste samo pomislili na prve prolećne dane i omiljeni mantilić koji vas čeka još od poslednjeg jesenjeg prijatnog predvečerja. Iako mu se obraćamo u deminutivu i smatramo ga laganim i zabavnim delom garderobe, istorija ovog komada odeće zapravo je krajnje militantna i kompletno muška.

Priča o mantilu u isto vreme je i priča o naučnoj inovaciji, tehnologiji i masovnoj proizvodnji. To je priča modernog doba

Mada nije osmišljen konkretno za upotrebu u toku Prvog svetskog rata, kome duguje ime jer je korišćen u kišnim, blatnjavim i krvavim rovovima širom ratom zahvaćene Evrope, to je vreme kada će biti opšteprihvaćen i poznat. Priča o mantilu u isto vreme je i priča o naučnoj inovaciji, tehnologiji i masovnoj proizvodnji. To je priča modernog doba. Ideju da se pamuk gumira kako bi postao otporan na vodu, dobio je Čarls Mekintoš još davne 1823. Tako su prvi mantili po njemu i nosili nadimak Mek. Vrlo brzo će ova gumirana odeća, koja je sem mantila uključivala i prve vodotporne jakne, postati deo vojne uniforme britanske armije u devetnaestom veku.

Brend koji je ušao u istoriju

Dvadesetjednogodišnji Tomas Barberi 1856. godine pokreće biznis proizvodnje muške odeće i dolazi na inovativnu ideju za obradu materijala koja će promeniti izgled i karakteristike mantila, a njemu doneti svetsku slavu koja brend Barberi prati do današnjih dana. Koristeći se iskustvima hempširskih pastira, Tomas će tkaninu premazivati lanolinom, prirodnom mašću iz vune, i na taj način kreirati zaštitni sloj koji će dublje i prirodnije prodirati u nit tkanine. Za razliku od svog prethodnika koji je kaučukom premazivao celu površinu gotovog odevnog predmeta, Barberi će premazivati lanolinom svaku pojedinačnu nit, pa zatim tkati materijal, koji na ovaj način postaje prozračan i lakši za nošenje. Kolika je bila popularnost i tehnička inovativnost ovako nastalog materijala u datom trenutku, govori i to da je 1907. čitav tim Šekltonove ekspedicije na Antarktiku nosio ove mantile.

©Willy Barton / Shutterstock.com

Iako je istorija ovih mantila i brenda Barbery istorija tehnologije, ratova, osvajanja prostranstava, od četrdesetih godina prošlog veka on će ući i u istoriju modnih trendova. Kako se uloga žene u modernom društvu menja tako potreba za ovakvim odevnim predmetom, otpornim na kišu i vetar, postaje deo svakodnevnog ženskog inventara. Ono što je specifično jeste da je ovaj gornji deo odeće pretrpeo najmanje izmena u formi. Iako se bojom i izborom materijala savremena modna industrija igra od sezone do sezone, svako će poželeti da u ovom ili onom periodu života ima jedan klasičan trenč-koat bež boje, pa što da ne i Barberis mantil.

Bež, ali i u veselim bojama

Kako se uloga žene u modernom društvu menja tako i potreba za ovakvim odevnim predmetom, otpornim na kišu i vetar, postaje deo svakodnevnog ženskog inventara

Od svojih vojnih korena do zvezde ulične mode, mantil je prošao dugačak put. Bio je simbol britanskog visokog društva, opčinio Holivud i preplavio Instagram stranice uticajnih blogerki. Greta Garbo, Marlen Ditrih, Kim Novak, Brižit Bardo, sve su dale mantilu pet minuta svoje slave, ali najslavniji momenat na velikom platnu svakako duguje čuvenom završetku filma Doručak kod Tifanija. Odri Hepbern, mokra do kože, samo u mantilu, u potrazi za svojim mačkom, suočena s ljubavnim krahom, sigurno je slika koja je svakom ljubitelju kinematografije, ali i mantila, ostala zauvek urezana u sećanju.

Ovo proleće svakako je idealan trenutak da proživite svoju avanturu u trenč-koatu, jer to je odeća osmišljena za avanturističke poduhvate, bilo da se uputite na neku daleku destinaciju ili doživite ljubavnu pustolovinu pod pljuskom u lokalnom parku. Nosite mantile veselih boja koji će vas ovog proleća dozivati iz gradskih izloga, ali ne zaboravite ni klasičan bež koji je uvek odraz stila i elegancije.