Modna kritika – od koncepta do kupca

Koristeći celu sezonsku kolekciju kao belo slikarsko platno, modni dizajneri slikaju svoje umetničko delo koje je moguće sagledati samo u celosti i onda davati kritički sud

U vreme smanjenih modnih aktivnosti eto nam nove prilike da naučimo još jedan modni pojam. Da li znate šta je modna kritika? Ako ste na ovo pitanje odgovorili potvrdno, verovatno niste do kraja pravu. U današnje vreme, kada je velika količina modnog sadržaja dostupna na klik ili dva, susrećemo se sa velikim brojem ličnih stavova na temu rada pojedinih dizajnera, formiranih samo kroz prizmu ličnih ukusa i naklonosti. Modna kritika zahteva mnogo više znanja i umešnosti,što podrazumeva i široko obrazovanje kritičara, ne samo iz oblasti modnog dizajna već i mogućnost da rad određenog kreatora ili modne kuće stavi u mnogo širi sociološki kontekst.

Baš kao i kada je reč o umetnosti, hrani ili sportu, kritičar mora biti dobro obavešten o onome što kritikuje.

Moda, odnosno određeni modni opus, najčešće revija, ne može biti komentarisana bez konteksta. Bilo da se radi o istorijatu brenda, biografiji autora ili temi kolekcije, svemu se mora dati šira perspektiva.

Odlazak na revijuili, u današnje vreme, čak i gledanje video-snimka cele revije, daće posmatraču utisak o toku misli autora, o tome kako se delovi dizajna određenih odevnih predmeta međusobno prožimaju i da li čine celinu. Kakvu je atmosferu autor želeo da postigne i da li je u tome uspeo na adekvatan način. Nemoguće je formirati sud samo na osnovu pojedinačnih modela izvučenih iz konteksta celine kolekcije.

Kada se kritikuje neka modna (i ne samo modna) pojava ili kolekcija, mora se otići dalje od ličnog stava da nešto volimo ili nam se ne dopada. Gledajte na rad dizajnera sa razumevanjem.

Baš kao i kada je reč o umetnosti, hrani ili sportu, kritičar mora biti dobro obavešten o onome što kritikuje

Da, moda se bavi trendovima, ali šta su detalji koji razlikuju dobar dizajn od pukog praćenja trendova?

Lični otisak prsta

Krojevi, njihovo bogatstvo i maštovitost ili pak njihova namerna jednostavnost, boje – koje mogu i svakako bi trebalo da budu iz palete trendova, ali koje svaki dizajner koristi na svoj način, kao svojevrsni lični otisak prsta, dimenzije, forme, pozicija detalja, sve služi određenoj svrsi, ili ne, ako je dizajn slabijeg kvaliteta.

Na izvestan način, za modu i umetnost koristi se isti princip rada i način razmišljanja, jer ako ne govorimo o velikim modnim kućama, moda i jeste pre svega umetnička delatnost. Modni dizajneri izražavaju se kroz dezene, kroj, kvalitet i zanatski nivo izrade. Koristeći celu sezonsku kolekciju kao belo slikarsko platno, oni slikaju svoje umetničko delo koje je moguće sagledati samo u celosti i onda davati kritički sud.

Moda se bavi trendovima, ali šta su detalji koji razlikuju dobar dizajn od pukog praćenja trendova

Za mnoge brendove revija je glavni način prezentacije autorskog koncepta dizajnera i tek tada se može sagledati celovitost jedne ideje. Međutim,u današnje vreme je zanimljivo to da se jedna autorska priča može ispričati i na mnogo manjem uzorku. Zahvaljujući onlajn prezentacijama, a pogotovo Instagramu, autori su u prilici da i mini- kolekcije, koje su nekada međusezonske, a nekada ono što se u savremenom govoru naziva kapsulne kolekcije, predstave na najbolji mogući način. Iz načina na koji je tretiran koncept fotografije, odabira stajlinga ili postavljanja u prostor sa određenom tendencijom, veoma je lako zaključiti kako je umetnik ili brend želeo da se njegova kolekcija tumači.

Zahvaljujući onlajn prezentacijama, a pogotovo Instagramu, autori su u prilici da i mini-kolekcije, kapsulne kolekcije, predstave na najbolji mogući način

Primenjena umetnost

Nakon ulaska u prodajne lance, koncept više neće biti toliko prepoznatljiv. Tada svaki odevni predmet počinje da se čita ponaosob i u kontekstu i odnosu sa ostalim komadima koji su sezonski u ponudi. Tada publika i tržište postaju novi sloj kritike koji će pokazati kako su kreatori odgovorili na potrebe potrošača i to je razlog zašto moda spada u grupu primenjenih umetnosti. Nakon zadovoljavanja artističkih preduslova za postojanje jedne kolekcije, na red dolazi i njena primenjivost.

Iz tog razloga, modna kritika se u najvećem broju slučajeva odnosi na koncept prezentovan na reviji.

Nakon zadovoljavanja artističkih preduslova za postojanje jedne kolekcije, na red dolazi i njena primenjivost

Sada je red na vas. Probajte da otvorite kolekciju nekog brenda i dizajnera do kojih je u celosti sada lako doći, čak i kada su pitanju najnovije nedelje mode i pogledajte je novim očima. Možda vam se dopadane i nešto što vam se činilo da nikako nećete razumeti. Pročitajte nešto o dizajneru, brendu i konceptu za ovu sezonu. U najgorem slučaju, možda ćete zabavno provesti nekoliko sati u izolaciji i nešto novo naučiti.