Moćna kurkuma – kraljica azijske kuhinje

Rizomi kurkume mogu se koristiti sveži. Ipak, češće se suše i melju u narandžastožuti prah koji se koristi za bojenje, ali i kao začin u mnogim jelima azijske kuhinje

Kurkuma je začin koji se dobija sušenjem i mlevenjem rizoma biljke Curcuma longa. Ova biljka potiče iz Indije i jugoistočne Azije. Za uspešan rast zahteva temperature između 20 i 30 stepeni Celzijusovih i dovoljno vlage.

Od biljaka se jednom godišnje sakupljaju rizomi, deo se ostavlja za sadnju, a ostalo koristi.

Prah kurkume ima topao, gorkast ukus i aromu senfa

Začin za kari

Rizomi kurkume mogu se koristiti sveži. Ipak, češće se suše i melju u narandžastožuti prah koji se koristi za bojenje, ali i kao začin u mnogim jelima azijske kuhinje, od kojih je na Zapadu najpoznatiji kari (pikantno jelo, ali i istoimena mešavina začina čiji je kurkuma sastavni deo).

Prah kurkume ima topao, gorkast ukus, nalik ukusu crnog bibera i aromu senfa.

Kurkuma se od davnina koristi u ajurvedskoj medicini, a u poslednje vreme ima sve više naučnih istraživanja koja potvrđuju lekovito dejstvo njenog glavnog aktivnog sastojka kurkumina. Kurkumin ima snažno protivupalno (antiinflamatorno) dejstvo; takođe, kurkumin je i moćan antioksidans.

Kurkuma se dugo koristi u ajurvedskoj medicini

Kurkumin se koristi u tretmanu oboljenja kod kojih su prisutni bol i upala, kao što je na primer osteoartritis. Takođe, kurkumin i drugi kurkuminoidi (lekoviti aktivni sastojci) koriste se za ublažavanje otoka kod raznih upala.

U paru sa biberom

Pojedina istraživanja pokazala su da kurkumin može da deluje na osteoartritis. Takođe se pominje da umanjuje simptome alergija – kijanje, svrab i zapušen nos. Neki izvori ga navode i kao blagotvorno sredstvo kod depresije.

Ipak, bilo bi teško da se lekovita doza unese samo konzumiranjem hrane koja sadrži kurkumu. Da bi se postiglo puno dejstvo, potrebno je uzimati suplemente na bazi kurkumina (ekstrakt kurkume), obavezno uz savet stručnjaka, lekara ili farmaceuta.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume

Nažalost, kurkumin se slabo usvaja iz krvotoka, tako da se preporučuje istovremeno uzimanje sa crnim biberom, čiji sastojak piperin pomaže u apsorpciji kurkumina. Pošto je kurkumin rastvorljiv u mastima, predlaže se korišćenje uz hranu koja sadrži masnoće.