Mali trikovi da čaše blistaju prazničnim sjajem

Mali trikovi da čaše blistaju prazničnim sjajem

U susret praznicima, većina nas sa polica vadi čaše za specijalne prilike, a uz male trikove one dugo mogu da blistaju na svečanom stolu

Nekim čašama počinjemo i završavamo dan, stalno ih koristimo, ali uvek ima malih tajni u vezi sa njihovim korišćenjem ili čišćenjem. Bilo da su obične ili nesvakidašnje, često mogu da budu vrsta fetiša.

U svakom slučaju, spisak čaša za različite namene je prilično dug, od svakodnevnih za vodu i sokove do specijalnih za vino, žestoka pića, koktele…

Pažljivo pranje i nežno brisanje

Sve češće čaše peremo u mašini za sudove i posle izvesnog vremena možemo da primetimo da su postale manje prozračne ili da su zadobile sitne ogrebotine.

Ako su postale mutne, može se napraviti rastvor od pola šolje alkoholnog sirćeta i osam čaša vode kojim čaše treba isprati posle pranja i uvek dobro osušiti krpom bez vlakana ili fenom. Beličasti sloj uglavnom potiče od nagomilavanja jona kalijuma i magnezijuma iz tvrde vode.

Ako ovo ne uspe, postoji mogućnost da se prebrišu acetonom, zatim operu deterdžentom za sudove ili da se 15 minuta potope u razblaženo alkoholno sirće i potom isperu i osuše.

Čaše ne vole društvo u mašini za sudove. Najbolje se peru gelom za pranje sudova u mašini

Međutim, ako je došlo do korozije stakla usled vrlo čestog pranja u mašini, tu se ne može ništa uraditi. Da do toga ne bi došlo preporuka je da se ubuduće čaše peru (same) na ciklusu za čaše i da se koristi gel za pranje sudova u mašini, umesto praška u granulama. Kada mašina završi pranje, vrata mašine treba otvoriti da bi izašla para i da bi se čaše ohladile (ovaj pristup štiti i drugo posuđe koje peremo u mašini).

Lek za ogrebotine

Čaše iz kojih se pilo crno vino treba odmah naliti toplom vodom (bez obzira na to da li se peru u mašini ili ručno). Ako ostanu fleke i posle pranja, može se pokušati sa nekim sredstvom za izbeljivanje (poput vrlo razblaženog domestosa), i posle obilnog ispiranja vodom osušiti na način koji je već pomenut. Druga opcija je da se pre pranja u čaše sipa rastvor od jedne čaše alkohola, čaše vode i jedne kašike alkoholnog sirćeta, koji treba malo da odstoji; zatim čaše isprati i osušiti.

Za ručno pranje kristalnih čaša neko koristi talog od kafe izmešan sa malo vode i alkoholnog sirćeta, a rezultate daje i voda od presnog krompira.

Za ručno pranje kristalnih čaša nekada se koristi talog od kafe izmešan sa malo vode i alkoholnog sirćeta ili voda od presnog krompira

Ako se usled pranja u mašini za sudove pojave ogrebotine, postoje neki „trikovi” poput kružnog trljanja pastom za metal, pastom za zube ili pastom napravljenom od sode bikarbone i vode. Ti pokreti treba da budu vrlo blagi i pažljivi, jer u suprotnom čaša može još više da se ošteti.

Čaše koje imaju zlatne bordure ili neke ucrtane aplikacije, vrlo su osetljive i najbolje ih je prati ručno sa malo deterdženta za sudove, a ako imaju „nogicu” ne treba ih držati za taj deo tokom pranja jer pri uvrtanju ili okretanju može da napukne/prsne.

Čaše spremne za praznik

U susret praznicima, većina nas sa polica vadi čaše za specijalne prilike u želji da one zablistaju na svečanom stolu. Ovaj osobiti sjaj postiže se tako što se čaša postupno izloži pari iz ketlera (pažljivo da se ne opeku prsti), a odmah zatim dobro istrlja magičnom krpom. Da na čaši ne bi ostali otisci prstiju, ona može da se pridržava drugom krpom ili pamučnom rukavicom.

Ako zbog nedostatka prostora čaše slažemo jednu u drugu, u slučaju da su se zalepile ne treba paničiti, dovoljno je samo da se u gornju ulije hladna voda, a da se donja spusti u toplu.

Prva će se od hladnoće skupiti, a druga će se od toplote proširiti i tako će se lako odvojiti. A da čaša ne prsne kada se u nju sipa nešto toplo, dovoljno je da stavimo metalnu kašičicu, ali je bitno da čaša ne stoji na metalnoj podlozi.