noge i sesir

Magneti na frižideru – kako da godišnji odmor traje duže

Svako putovanje pomalo nas promeni, pa nikome nije lako da se kao drugačija osoba vrati starom životu

Iako za nekoliko dana počinje jesen, mnogi su još na letovanju, jer nam je korona ove godine promenila sve agende, pa i one koje uključuju odmor. U uobičajenim okolnostima, letnji predah najčešće traje par nedelja, ali u novoj normalnosti ništa nije kao pre, tako da su se odluke o odlasku na ferije od pet, šest ili deset dana donosile na brzinu, najčešće u momentima kada se činilo da se zdravstvena situacija popravlja.

Za ekspresno „punjenje baterija” nismo birali idealni termin, ni odredište. Imali smo sasvim drugačije prioritete – da promenimo okruženje, spustimo nivo stresa ili se koliko-toliko pripremimo za dugo najavljivani novi udar korone.

Ovog leta, zbog korone, odluke o odlasku na ferije od pet, šest ili deset dana donosile su se na brzinu

Suveniri kao nadahnuće

Letnji predah od uobičajene dnevne rutine donosi niz zdravstvenih dobrobiti, čak i ako ostanemo kod kuće, međutim, mnogo je zanimljiviji ako uspemo da otputujemo na more, planinu ili selo. Nažalost, upravo na kraju uzbudljivog letovanja, nekada osećamo tugu, pa čak i depresiju, poznatu, inače, kao avgustovski bluz. Razlog za to veoma je jednostavan – tokom svakog putovanja mi se menjamo, pa nam nije lako da se kao drugačija osoba vratimo starom životu.

Kako poslednji dan čudesnog putovanja ne bi zasenio osećaj tuge, dobrodošla je svaka aktivnost, kupovina suvenira, duge šetnje ili ponovni obilazak mesta koja su nas impresionirala.

Uobičajena dnevna rutina dan posle odmora nikome ne prija. Entuzijazam i smirenost duže će potrajati ako se putovanje završi u petak, a vikend iskoristi za sređivanje utisaka i suvenira.

Za ekspresno „punjenje baterija” nismo birali idealni termin, ni odredište, jer je pandemija donela nove prioritete

Ne dopada se svima frižider okićen minijaturnim brodovima i tvrđavama, uspomenom iz Vrnjačke Banje ili sa Maldiva, ali možda nije loše imati u vidu tvrdnje ponosnih vlasnika takvih kolekcija da su upravo oni najbolje nadahnuće za sledeći korak u svet.

Lepe uspomene uvek želimo da podelimo s prijateljima, ali to ne može da traje unedogled, jer će im naše „neverovatno zanimljive priče” kad-tad dosaditi. S druge strane, ćaskanje o zanimljivim stvarima koje su se dogodile dok nismo bili kod kuće preusmeriće našu pažnju sa nostalgičnih uspomena.

Plan za sledeće putovanje

Putovanje ne mora da se završi kad se vratimo sa odmora. I u mestu u kojem živimo povremeno možemo da se osećamo kao turisti – ako se zagledamo u fasade, posetimo muzeje ili napravimo selfi za uspomenu, sa inspirativnom „scenografijom” u pozadini.

Na kraju uzbudljivog letovanja, nekada, nažalost, osećamo tugu, pa čak i depresiju

Zahvaljujući vremenu koje imamo tokom odmora, na putovanjima primećujemo sasvim drugačije ljude i običaje, vidimo nove slike i isprobavamo novu hranu.

Kod kuće se uglavnom držimo rutine, sastajemo se s prijateljima, razgovaramo s kolegama i jedemo kod kuće. Obrok van kuće učiniće da nam manje nedostaje atmosfera sa čarobnog letovanja. Pomoć turisti koji zbunjeno proučava mapu našeg mesta na telefonu može da se pretvori u nesvakidašnji doživljaj, jer je iskustvo slično, samo su uloge drugačije.

Putovanje ne mora da se završi kad se vratimo s odmora. I u mestu u kojem živimo povremeno možemo da se osećamo kao turisti

Za borbu protiv tuge nakon odmora na raspolaganju nam je i moćna tehnologija uz pomoć koje možemo stalno da ga oživljavamo, svaki put kada podelimo fotografije s prijateljima na Fejsbuku ili Instagramu.

Ipak, verovatno najdelotvorniji način da se odagna tuga posle letovanja je – planiranje sledećeg putovanja. Mesta i predeli o kojima sanjamo preusmeriće nam misli sa minulog leta, a dok uskladimo želje i mogućnosti – eto i novog odmora.