Kosa dugo pamti sunce i način života

Nakon nekoliko nedelja provedenih na suncu, bez zaštite, mekana i glatka kosa može delovati beživotno i suvo. UVA i UVB zraci oštećuju kosu i mogu izazvati trajna oštećenja

Koža, kosa i nokti su strukture koje dugo žive i pamte naš način života i iscrpljenost organizma. Kao što sunce oštećuje našu kožu, zbog čega se sa posebnom pažnjom pripremamo za letnje mesece i negu kože, tako može oštetiti i našu kosu. Nakon nekoliko nedelja provedenih na suncu, bez zaštite, mekana i glatka kosa može delovati beživotno i suvo.

Poznato je da se sunčevi zraci kategorišu prema svojoj jačini na UVA, UVB i UVC zrake. UVA i UVB zraci oštećuju kosu i mogu izazvati trajna oštećenja.

Promena pigmentacije

UVA zraci prodiru u dublje slojeve dlake, oštećuju njenu elastičnost i čvrštinu, a pregorevanje kože glave veoma često dovodi do gubitka kose na tim mestima. Ovi zraci mogu promeniti i prirodnu pigmentaciju kose, pa tako oštećena kosa deluje krta, suva i beživotna.

Leti koristite blaže šampone, namenjene svakodnevnom pranju, uz obaveznu upotrebu regeneratora za hidrataciju

UVB zraci izazivaju brža oštećenja, kao i bržu promenu prirodne i farbane boje kose. Što je kosa više hemijski tretirana, to će ovi efekti biti izraženiji, a u pokušaju da je obuzdamo, iritiraće nas u toku letnjih meseci više od ujeda komaraca. To je, između ostalog, i zbog toga što kosa dodatno upija letnju vlagu iz vazduha, pa dolazi do bubrenja i pucanja kutikule dlake, tako da ona neobuzdano beži na sve strane i deluje svakako, osim negovano i glatko.

Ali, letnji vlažni dani ne moraju uvek da budu noćna mora za vašu kosu. Potrebno je, pre svega, zaštiti kosu od sunca, kako mehanički, tako i odgovarajućom negom. S obzirom na to da leti kosu češće peremo, obratite pažnju da koristite blaže šampone, namenjene svakodnevnom pranju, uz obaveznu upotrebu regeneratora za hidrataciju, kojeg možete, u slobodno vreme, i duže držati na kosi.

Uljane kapi treba nanositi dva puta nedeljno, posebno na krajevima kojima vraćaju sjaj i glatkoću

Uljane kapi sa prirodnim uljima poput arganovog, takođe su veoma korisne i treba ih nanositi dva puta nedeljno, posebno na krajevima kojima vraćaju izgubljeni sjaj i glatkoću. U ovim mesecima bilo bi dobro što manje grejati kosu, što znači manje feniranja, uvijanja i ostalih termičkih tretmana koji kosu dodatno isušuju i oduzimaju joj preostalu vlažnost. Pokušajte da isfenirane frizure zamenite nekim repom ili kikom prema savetu frizera, kako biste kosu poštedeli dodatnog oštećenja.

Da biste kosu zaštitili, najlakše je prekriti je šeširom, kačketom ili maramom dok se šetate ili sunčate. Ali, nisu baš svi ljubitelji prekrivanja glave u toku toplih dana. Zato su zaštitni preparati sa UV zaštitnim faktorima uvek sigurna opcija.

Pravilna ishrana

Postoji puno načina da se kosa zaštiti, od specijalnih maski, preparata za pre i posle sunčanja, do preparata za vraćanje sjaja i volumena, odgovarajućih šampona za ispiranje hlora, regeneratora sa umirujućim delovanjem… Najvažnije je da preparat, koji nanosite na kosu pre izlaganja suncu, ima u sebi odgovarajuću UV zaštitu i da ga nanosite svaki put kada izađete iz vode, ukoliko ste na moru ili bazenu. Zato preparat koji birate za zaštitu kose od sunca mora posedovati UVA ili UVB filtere (zaštitni faktor – SPF), kako bi vaša kosa bila u potpunosti zaštićena.

Ako ne volite da prekrijete kosu šeširom, preparati sa UV zaštitnim faktorima uvek su sigurna opcija

Vrednosti zaštitnog faktora u ovim preparatima za kosu kreću se do 10, i to ne treba da vas zbunjuje, jer ste navikli na visoke faktore kod preparata za lice. Razlog za to je činjenica da su veći faktori „teški” i maste kosu zbog svoje konzistencije. Takođe, preparati u vidu sprejova su za kratkotrajnu zaštitu, jer površinski deluju na kosu, dok regeneratore i maske sa zaštitnim faktorima dlaka upija, oni bolje prodiru kroz kutikulu u dublje slojeve, pa je i zaštita ovakvim preparatima dugotrajnija.

Ukoliko želite da budete praktični i ekonomični, možete napraviti svoj zaštitni losion za kosu tako što ćete razrediti vaš zaštitni losion za telo dvostrukom količinom vode, i dobiti odgovarajući preparat, ali za kosu. Takođe, bilo koji regenerator sa zaštitnim faktorom može biti idealna zaštita u toku sunčanog dana, a prilikom spiranja kosa će ostati mekana i sjajna.

Unosom vitamina B grupe, C, E, A i D, kao i minerala poput kalcijuma, cinka i magnezijuma, obezbeđuje se normalan rast dlake

I na kraju, ne zaboravite pravilnu ishranu i vitamine koji su neophodni za očuvanje zdravlja vaše kose. Stres, koji predstavljaju i UV zračenje i nedostatak hranljivih materija, prvo se odražava na kosi, koži i noktima. Vitamini koji stvarno pomažu kosi u direktnoj su vezi sa ishranom i kvalitetom kose. Unosom vitamina B grupe (biotin, niacin amid, pantotenska kiselina), C, E, A i D, kao i minerala poput kalcijuma, cinka i magnezijuma, obezbeđuje se normalan rast dlake, ali i njen sjaj, vitalnost i hidratacija, pa će tako kosa i u ovim nepovoljnim uslovima delovati zravije i sjajnije i lakše se boriti sa neželjenim efektima UV zračenja.