U zrelim godinama vidljive su posledice preteranog sunčanja

Savremeni pristup zaštite kože od UV zračenja podrazumeva primenu preparata koji sadrže zaštitne faktore širokog spektra, kao i primenu nutrikozmetike koja se uzima oralno

Ma koliko se radovali dolasku lepog vremena i sunčanim danima, u godinama 45+ ne možemo a da ne razmišljamo i o njegovim brojnim negativnim efektima na zrelu kožu. UV radijacija direktno utiče na strukture u dermu, što dovodi do fotostarenja kože.

Pored poznatog oksidacionog stresa, u procesu fotostarenja kože dolazi do stvaranja slobodnih radikala i oštećenja molekula DNK, proteina i ćelijskih membrana, što za posledicu ima oštećenje struktura kolagenih i elastičnih vlakana, pad tonusa kože i oštećenje kapilara, koji ne nastaju kod fiziološkog starenja.

Posledice delovanja UV zraka su kumulativne, pa se njihovi efekti manifestuju tek nakon nekoliko godina

Preplanuli ten

Posledice delovanja UV zraka su kumulativne, posebno UVA zraka, pa se njihovi efekti manifestuju tek nakon nekoliko godina u vidu fotostarenja, zadebljanja kože, pojave dubokih bora, maligniteta u vidu bazocelularnog karcinoma ili melanoma, fotodermatoza, neobičnih fotosenzibilizacija itd. Zato se kaže da koža pamti, pa je treba čuvati od prekomernog izlaganja sunčevim zracima, jer ma koliko preplanuli ten delovao atraktivno, posledice preteranog sunčanja u zrelim godinama i te kako se vide.

Savremeni pristup zaštite kože od UV zračenja podrazumeva primenu adekvatnih preparata za zaštitu od sunca, koji u sebi sadrže zaštitne faktore širokog spektra koji se nanose na kožu, kao i primenu nutrikozmetike koja se uzima oralno.

Beta karoten koristi se za sprečavanje pojave crvenila kože izazvanog UV zračenjem

Oralni preparati za zaštitu od sunca su veoma efikasni i popularni poslednjih godina. Nutrikozmetika je neophodna kao priprema za letnje mesece, a preporučuje se i osobama koje koriste solarijume, kako bi se brže razvila preplanulost kože i smanjilo vreme izlaganja kože štetnom dejstvu UV zraka.

Među brojnim nutrikozmetičkim preparatima za zaštitu od UV radijacije koji se nalaze na tržištu, izdvojila se nutrikozmetika koja sadrži jedinjenja kao što su karotenoidi, polifenoli, vitamini i melatonin. Sva ova jedinjenja su prirodni sastojci voća i povrća i predstavljaju važan izvor antioksidanasa.

Zaštita za oči

Produžena izloženost UV radijaciji dovodi do smanjenja nivoa karotenoida u koži i plazmi. Zbog toga je neophodno koži pružiti podršku u vidu nutrikozmetike koja sadrži karotenoide koji će koži pomoći u zaštiti od štetnog dejstva slobodnih radikala i sprečiti biohemijske reakcije koje mogu dovesti do oštećenja kože i oka. Lutein i zeaksantin su dominantni karotenoidi ukoliko govorimo o zaštiti retine oka od štetnog dejstva UV zračenja, dok se beta karoten koristi za sprečavanje pojave crvenila kože izazvanog UV zračenjem, samostalno ili u kombinaciji sa drugim karotenoidima ili antioksidansnim vitaminima.

Polifenoli su važni u očuvanju kože od UV radijacije, smanjuju upalu i fotostarenje

Primena beta karotena stimulativno deluje na sintezu melanina i razvoj bolje pigmentacije, što utiče na postizanje bakarne boje tena i neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala, pa tako sprečava oštećenja kože. Izvori beta karotena su šargarepa i dinje, a dostupan je i u obliku nutrikozmetičkih preparata sa čijim korišćenjem je neophodno početi tri nedelje pre sunčanja, u dnevnoj dozi od 75 do 150 mg. Dobro ga je uzimati u kombinaciji sa drugim antioksidansnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin E i selen ili u kombinaciji sa drugim karotenoidima (lutein, zeaksantin, likopen).

Melatonin je snažan antioksidans koji, u odsustvu svetlosti, luči epifiza (mala žlezda u centralnom delu mozga), što utiče na ciklus spavanja, pa se on pre svega koristi kao nutriceutik za regulisanje sna. Melatonin, takođe, sprečava oštećenja ćelija kože koja nastaju delovanjem slobodnih radikala, pa se njegovi suplementi primenjuju i za očuvanje tonusa kože i prevenciju fotostarenja, u kombinaciji sa karotenoidima, lipoinskom kiselinom, vitaminima C i E.

Polifenoli i vitamin E

Polifenoli su veoma važni u očuvanju kože od UV radijacije. Oni je štite tako što deluju antioksidansno, preveniraju oštećenja ćelija, smanjuju upalu i fotostarenje. Za izradu nutrikozmetike protiv UV zračenja često se koriste semenke grožđa ili pulpa maslina. Veoma važno je pridržavati se preporučene doze prilikom primene ovih preparata jer povećane doze mogu umanjiti dejstvo medikamenata koje osoba uzima, uzrokovati poremećaj u radu štitne žlezde, a mogu uticati i na smanjenje gvožđa.

Postoje razne vrste polifenola koje se nalaze u različitim biljkama kao izvorima ili se mogu koristiti u vidu suplemenata. Tako, na primer, u kakaou i zelenom čaju nalaze se katehini i epikatehin-3-galat; u jabukama, brusnicama, vinu, paradajzu – kvercetin; u borovnicama, crvenim jabukama – proantocijanidin; u vinu, semenu grožđa, orasima – resveratrol. Zato se uključivanje ovih namirnica u ishranu posebno preporučuje za zaštitu kože u letnjim mesecima.

Vitamin E je važan antioksidans koji sprečava oštećenje tkiva i čuva strukturu kože

Vitamin E (tokoferol) je još jedan veoma važan antioksidans, inhibitor je peroksidacije lipida, štiti ćelijske membrane i sprečava oštećenje tkiva, a naročito je važan za očuvanje strukture kože.

Prirodni izvori vitamina E su: povrće, ulja, semenke, orašasti plodovi, margarin, meso. Kako pokazuju istraživanja, oralna primena suplemenata sa adekvatnom, visokom dozom vitamina E, karotena i masnih kiselina, predstavlja idealnu zaštitu kože od štetnog dejstva UV radijacije, sprečavanja pojave opekotina, fotokancerogenih oštećenja, kao i od smanjenja imunološke sposobnosti odbrane kože.

Takođe, u studijama je potvrđeno da suplementi vitamina E, u kombinaciji sa vitaminom C, imaju jače antioksidansne efekte i umanjuju fotooštećenje kože.

Ovakvi preparati za zaštitu od sunca preporučljivi su svima kao vid prevencije fotostarenja, a posebno onima koji nemaju dobro balansiranu ishranu, ne vode dovoljno računa o nezi i zaštiti kože, nisu dovoljno fizički aktivni, provode veliki broj dana tokom godine na otvorenom, ili tokom letnjih meseci imaju problem sa pojavom hiperpigmentacije.