Kejt Midlton – biografija, moda i haljine po kojima je poznata

Od izbora venčanice pa do nedavnog pojavljivanja u crvenom kaputu sa zlatnim dugmadima, nova princeza od Velsa promoviše stil otmenosti i elegancije

Kejt Midlton važila je za oličenje elegancije i pre nego što je sa titule vojvotkinje od Kembridža prešla na titulu princeze od Velsa, koju je pre nje nosila ledi Dajana. Tokom 11 godina braka, Kejt Midlton je od strogog dvorskog dres koda napravila otmen i prepoznatljiv modni stil. 

Najviše se oslanja na britansku dizajnersku kuću Aleksandar Makvin, a rado nosi i modele naše Roksande Ilinčić. Leti često bira haljine na tufne, a uveče romantične toalete, ali uvek ostaje u okviru budžeta. U vaspitanju dece primenjuje savremene metode, ali čuva njihovu privatnost i sama ih fotografiše. Sama se i šminka. 

U nastavku teksta saznajte sve o životu i stilu Kejt Midlton, najpoznatijoj princezi savremenog doba.

Kejt Midlton –  biografija 

Rođena: 9.1.1982.

Kejt Midlton ima prirodno aristokratsko držanje, ali njeno poreklo je građansko. 

Među članovima očeve porodice, koja se obogatila početkom 20. veka, ima i onih koji su se ženili devojkama iz aristokratskih porodica, dok njena majka potiče iz rudarske porodice.

Međutim, za današnji satus porodice Midlton najzaslužniji je upravo majčin talenat za biznis. U vreme kad se Kejt udala za Vilijama, bogatstvo Midltonovih procenjeno je na više od 50 miliona dolara. To je bilo sasvim dovoljno da Ketrin Elizabet Midlton, kao i njena sestra Filipa, zvana Pipa, i brat Džejms dobiju najbolje obrazovanje.

Tako je Ketrin išla u osnovnu školu Sent Endruz, čija hokejaška ekipa je igrala redovne utakmice sa ekipom škole Ladgrov u koju je išao Vilijam, stariji sin tadašnjeg princa od Velsa Čarlsa. 

Kejt je imala devet godina kad je Vilijam sa svojim timom dolazio u njenu školu, pa je i ona sa drugim devojčicama išla da gleda hokej. Tada je Kejt prvi put videla Vilijama. Možda je i to uticalo na nju da u srednjoj školi postane kapiten ženskog tima za hokej na travi. 

Međutim, princa je upoznala tek na fakultetu.

Pre nego što je počela da studira istoriju umetnosti, Kejt je uzela slobodnu godinu koju je provela u Firenci i Čileu. Studirala je na Sent Endruz univerzitetu u Škotskoj, a po diplomiranju radila je nekoliko poslova, od kojih joj je najviše ležala organizacija događaja za sakupljanje sredstava za humanitarne i kulturne akcije. Takođe je radila u firmi svojih roditelja sve do mesec dana pred udaju. Pre udaje, Kejt je sa sestrom Pipom živela u Čelziju, u roditeljskom stanu koji se procenjuje na više od milion funti. 

© Shaun Jeffers / Shutterstock.com


Princeza Kejt Midlton i princ Vilijam – retrospektiva veze 

Po jednoj verziji, Kejt je prinčevu pažnju privukla 2002. na jednoj studentskoj modnoj reviji na kojoj je nosila providnu čipkanu haljinu. Zvanično, par je počeo da se zabavlja 2003. godine. Tokom druge godine zabavljanja, kao studenti, počeli su da stanuju zajedno sa još nekim kolegama u iznajmljenoj kući. 

Dok je veza bila studentska stvar, niko na nju nije obraćao mnogo pažnje, ali kad su diplomirali, Kejt je odjednom došla pod udar paparaca i tabloida. Tokom sedam godina zabavljanja, par je imao dva duža raskida, ali Kejt nikada nije dala nijednu nepromišljenu izjavu, niti je dozvolila nekakav skandal. Za razliku od ledi Dajane, Kejt je imala podršku porodice i ličnu čvrstinu. Neki veruju da je to odlika horoskopskog znaka Jarca u kome je rođena.

Kraljici Elizabeti Kejt je prvi put predstavljena 2008. na venčanju Vilijamovog rođaka. Ubrzo posle toga, Vilijam se odselio u Vels gde je preuzeo svoje dužnosti u okviru RAF-a (Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo). Časopis Tatler navodi da je Vilijam prvi član kraljevske porodice, posle Henrija VII u 15. veku, koji je živeo u Velsu.

Kraljica se dugo premišljala da li da da blagoslov za tu vezu. Nije htela da ponovi grešku kakvu je napravila sa Čarlsom. Zanemarila je činjenicu da Kejt nema ni kap plave krvi. To što je Vilijam gotovo šest meseci mlađi od Kejt (rođen je 21. juna 1982), kraljica je smatrala prednošću. Nadala se da će brak biti uspešniji ako nema velike generacijske razlike kakva je bila između Čarlsa i Dajane. 

Tako se Kejt Midlton 2010. preselila u Anglesi u Velsu, a uskoro je objavljena i njihova veridba. Prvo javno pojavljivanje Kejt Midlton u statusu verenice bilo je kumovanje jednom spasilačkom brodu. U Vels su došli posle venčanja, a prvo Kejtino javno pojavljivanje posle porođaja sa Džordžom u julu 2013. bilo je na otvaranju maratona u Severnom Velsu.

Kejt Midlton – deca i osvrt na porodični život 

Tokom prve posete Velsu od kad imaju nove titule desilo se nešto nepredviđeno. Zbunio se dečak koji je prišao da uruči cveće Kejt. Tada je ona čučnula kraj dečaka, popričala sa njim, kucnula ga prstom u grudi, pa je sve na kraju bilo u redu. Ovaj događaj otkriva da Kejt, osim što po prirodi ume sa decom, vlada i savremenim metodama komunikacije sa njima.  

Od kad je postala majka, Kejt Midlton zajedno sa Vilijamom proučava najbolje vaspitne metode, a ona koju su usvojili i primenjuju na svojoj deci ima pravilo po kome se sa decom nikada ne razgovara sa visine. 

Zato se ni Kejt ni Vilijam svojoj deci ne obraćaju stojeći već, i kad su na javnom mestu, čučnu kraj deteta tako da njihovo lice bude u visini dečjeg. To omogućava da ostvare kontakt očima, što detetu uliva poverenje. Upravo to pravilo Kejt je primenila na četvorogodišnjem dečaku koji joj je doneo cveće.   

Kad je Džordž imao nekoliko meseci, par se iz Velsa vratio u London, u palatu Kensington. Tu su se rodili Šarlot 2015. godine i  Luis, 2018. godine.

Povratkom u London završio se miran period njihovog života, a za Kejt je počeo život pod lupom kritičara koji do detalja analiziraju njeno ponašanje, gestove, govor tela, ali više od svega – njen stil, izbor garderobe i šminke. 

Stil Kejt Midlton – glavni stilski pečati princeze Kejt 

Svoj modni stil, koji se u svetu već naziva stil princeze Kejt, izgradila je u okviru svih pisanih i nepisanih dvorskih pravila, među kojima su pokrivena kolena, otkrivena ramena samo kod večernjih toaleta ili lak samo u prirodnoj boji nokta. U to se uklopilo ono što je očigledno stvar njenog ličnog ukusa. Vrlo retko nosi dezenirane materijale, mada ima i neka letnja izdanja sa cvetnim dezenom i sa tufnicama. 

Čak ni svojim najsvečanijim haljinama ne premašuje predviđene budžete, tvrde poznavaoci dvorskih prilika, a često u neformalnim prilikama nosi jednostavnu garderobu, komade dostupne u robnim kućama. 

Kad je išla da primi vakcinu protiv kovida, snimljena je u farmerkama i patikama. Ipak, Kejt Midlton je promenila jedno pravilo – dozvoljava sebi da po dva i više puta obuče haljinu ili neki drugi deo garderobe koji je već nosila u zvaničnoj prilici.  

© piotr adamski / Shutterstock.com

Venčanica – trenutak kada je Kejt osećajem za modu osvojila svet 

Skromna princeza nije nešto što se svima sviđa. Tako je povodom njene venčanice Oskar de la Renta prilično ironično pisao: „Bila je to samo veoma tradicionalna haljina za skromnu devojku koja ne traži mnogo.” 

Do samog venčanja ime kreatora čuvalo se u tajnosti, ali je Tajms ipak predvideo da je to kreatorka Sara Barton iz modne kuće Aleksandra Makvina, koji se ubio 2010. Sara Barton važila je za kreatorku koja ima „duboko razumevanje visoke mode”. Sa njenim kreacijama Kejt se upoznala na venčanju Kamilinog sina.

Kao omaž Aleksandru Makvinu, Sara Barton i Kejt su se odlučile za ono što je bio njegov zaštitni znak – haljinu viktorijanskog stila, tesnu u struku, koja se širi na bokovima. 

Iznenađenje je bilo to što je venčanica imala pokrivena ramena i dugačke rukave od čipke. (Dugi rukavi su i danas karakteristični za stil Kejt Midlton.) Čipka gornjeg dela je ručno aplicirana na mašinski rađenu mrežu u Kraljevskoj školi ručnog rada. Motivi čipke su četiri cveta: ruža, čičak, narcis i detelina, koji su simboli Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. 

Venčanica se na leđima zakopčava nizom od 58 dugmadi od organdina. Suknja ima polušlep dužine oko tri metra. Donji deo haljine je od satena i organdina. Čipka koja ide preko suknje i šlepa pravljena je kod francuskog proizvođača koji je zaslužan i za venčanicu Grejs Keli. I veo je od čipke, dužine 270 cm.

Karl Lagerfeld je pisao da ga venčanica podseća na Elizabetinu iz 50-ih: „Proporcije šlepa su dobre, čipka je vrlo lepa. Mnogo mi se sviđa veo.”.

Koliki uticaj je izvršila venčanica Kejt Midlton govori i podatak da su se samo nekoliko sati posle venčanja pojavile kopije i u Britaniji i u Australiji, a jedan kineski proizvođač se žalio što se dizajn držao u tajnosti, pa on nije na vreme mogao da spremi primerke u različitim brojevima. Ona je postala inspiracija ženama iz celog sveta i prava modna muza!

Venčanica je zajedno sa velom i tijarom nekoliko meseci bila izložena u Bakingemskoj palati, a prihod od izložbe otišao je u humanitarni fond Kejt Midlton koja je udajom postala vojvotkinja od Kembridža. 

Haljine Kejt Midlton – ženstvenost kao imperativ princezinog stila

Ženstvenost i jednostavnost ostali su odlika njenog stila. I posle venčanja najradije se opredeljivala za modele kuće Aleksandar Makvin. Ovaj britanski modni brend potpisuje i crnu haljinu koju je Kejt nosila na sahrani kraljice Elizabete. 

Među brojnim večernjim haljinama Kejt Midlton, rame uz rame sa venčanicom stoji zlatna haljina, kreacija Dženi Pakam, koju je nosila na premijeri filma Nije vreme za umiranje

Pošto je uvela običaj da ista haljina može da se obuče više puta, Kejt je plavu haljinu Stele Makartni nosila na četiri javna događaja. A ljubičastu dugačku haljinu Aleksandra Makvina nosila je prvi put 2011, a ponovo ju je obukla na svečanosti povodom Dana planete deset godina kasnije. 

U maju ove godine, na premijeri filma Top Gan u Londonu, sve je iznenadila crno-belom haljinom sirena kroja. Haljinu je dizajnirao Rolan Mure, ali je Kejt iz originalnog modela izbacila providne delove i dugačak rajsferšlus duž leđa, da bi haljina dobila primereniji i ozbiljniji izgled. Čak i kad hoće nešto izazovnije, kod Kejt to mora da bude s merom. Možda zbog toga, mnogi joj zameraju da je njen stil dosadan. 

Poznavaoci dvorskih prilika procenjuju da se za 11 godina braka Kejt pojavila u oko 200 haljina. Uz večernje, tu su i brojne dnevne varijante, među kojima preovlađuju različite nijanse plave boje. Na ovogodišnjem Vimbldonu Kejt Midlton se pojavila u jednoj svetloplavoj haljini na bele tufnice, i u jednoj teget sa istim dezenom, kreatorke Aleksandre Rič. 

Atraktivna žuta haljina sa poslednjeg Vimbldona je kreacija Roksande Ilinčić, Beograđanke koja već duže živi i uspešno radi u Londonu. Njene modele, osim Kejt Midlton, nosi i Mišel Obama. 

Pored haljina, Kejt je odnedavno u svoju garderobu unela i elegantna odela, a crveni kaput sa zlatnim metalnim dugmadima, koji je nosila tokom posete Velsu, sigurno će mnogi kopirati ove zime. 

© LINGTREN.COM / Shutterstock.com

Kejt Midlton se šminka sama

Od modnih trendova rado je prihvatila mini-tašnice, ali ih, po dvorskom protokolu, nosi u ruci ili preko ruke, nikako preko ramena. Njena tajna dugog stajanja i hodanja u visokim štiklama je u čarapama koje imaju silikonske jastučiće utkane u donju stranu naglavka. 

Javnost je iznenadila i informacija da se Kejt Midlton šminka sama. Sama se šminkala čak i za svoje venčanje. Kozmetička kuća Bobi Braun izdala je i zvanično saopštenje da je za besprekoran mladin ten zaslužan i jedan od njihovih proizvoda. Tada je Kejt potvrdila da je fan proizvoda ovog brenda, a naročito podloge koja daje mat teksturu, dugo traje i ujedno hidrira kožu. 

Kejt je koristila Iv Sen Loranov korektor (concealer) u obliku zlatnog penkala, koji pokriva tragove umora i nesavršenosti na koži. Ima i kutiju sa paletom od 12 nijansi senki za oči, Lankomov ajlajner i maskaru koja povećava volumen trepavica šest puta. 

Kako se svaki njen korak prati, a potom se fotografije analiziraju do detalja, snimljena je u publici na Vimbldonu 2019. kako popravlja izgled usana Clarins gelom za usne, koji može da se koristi sam ili preko karmina. Zna se da koristi svetlopink rumenilo i Bobi Braun karmine. Dejli mejl je pisao da koristi Karin Herzog kolekciju za negu. Na venčanju je imala parfem Illuminum sa mirisom latica bele gardenije koji proizvodi jedna britanska parfimerija. U prvoj trudnoći koristila je ulje za sprečavanje strija sa eliksirima 14 biljaka, takođe britanski brend.

________________________________

Naslovna fotografija: © LINGTREN.COM / Shutterstock.com