Devojka se rashlađuje.

Kakvo nas leto očekuje – vremenska prognoza za jul i avgust

Toplotni talas stigao je u Srbiju i pre zvaničnog početka leta (20. juna), pa smo se tako prethodne nedelje doslovno topili, što napolju, što kod kuće. Noći su bile tople, a ni jutra nisu bila ništa svežija. Temperature su, u najtoplijem delu dana, bile više od 35 stepeni.

Ove godine očekuje se da leto bude slično kao prethodno (2023.), koje se našlo na 11. mestu najtoplijih leta u istoriji meteoroloških merenja u Srbiji. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta biti iznad višegodišnjeg proseka, sa odstupanjem do +2 stepena Celzijusa.

Kako bismo našli odgovor na večito pitanje – kakvo će biti vreme, razgovarali smo sa Slobodanom Soviljom, master meteorologom i načelnikom Centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

U Srbiji se ove godine očekuje toplo leto, s prosečnom količinom padavina. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do pet dana, s maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 stepeni Celzijusa, rekao je on.

Visoke temperature zbog vazduha sa severa Afrike

Noći su u prethodnom periodu bile tropske, s minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni, a to je sve bilo uslovljeno jakim jugozapadnim strujanjima sve toplijeg vazduha sa severa Afrike, koji je preko Sredozemlja strujao ka Balkanskom poluostrvu.

S obzirom na to da postoji tendencija stalnog (opšteg) porasta temperature u Srbiji, Sovilj navodi primer da je 10. juna prevaziđen dotadašnji datumski maksimum temperature iz 1996. godine koji je iznosio 34,4, dok novopostavljen datumski maksimum iznosi 35,5 stepeni Celzijusa.

Devojka na plaži u ležaljci.

Ipak, Sovilj naglašava da rekordi iz 2007. i 2012. godine još uvek nisu premašeni.

Tada smo, osim ekstremnim toplotnim talasima, svedočili i brojnim šumskim požarima, koji su po pravilu uvek najaktivniji kada velike vrućine prati i suša, kazao je on.

Poslednja sedmica juna bila kišovita

Poslednju sedmica juna, od 24. do 30. juna 2024. godine, obeležila su pretežno zapadna i severozapadna strujanja, koja su ublažila izuzetno visokopozitivno odstupanje temperature sredinom meseca.

Srednje minimalne temperature su bile u intervalu od 16 do 18 stepeni Celzijusa, a srednje maksimalne od 26 do 30. Vreme je bilo promenljivo oblačno i nestabilno, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova s grmljavinom.

Topao i sušan jul u celoj Srbiji

Sovilj navodi da se očekuje topao jul, sa srednjom temperaturom od 23 do 26 stepeni u nižim predelima, dok će se u brdsko-planinskim kretati od 15 do 19 stepeni.

Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 25, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 15 do 20, a u planinskim predelima od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Što se tiče tropskih dana, očekuje se da će ih biti od 11 (u Požegi) do 18 (u Negotinu), a u Beogradu 15.

Jul neće biti toliko kišovit, jer se prognozira količina padavina ispod višegodišnjeg proseka u celoj Srbiji. Tako se očekuje da u julu broj dana s padavinama u nižim predelima bude od 6 (u Negotinu) do 11 (u Loznici i Valjevu), a u brdsko-planinskim krajevima do 12 dana (na Kopaoniku).

Visoke temperature ne jenjavaju ni tokom avgusta

Visoke temperature neće jenjavati ni tokom avgusta, poručuje Sovilj, već se očekuje da će se srednja maksimalna temperatura kretati od 30 do 32 u nižim predelima, dok će u planinskim predelima biti od 19 do 25 stepeni Celzijusa.

Temperatura od 30 i više stepeni u Beogradu će trajati 15 dana, dok se očekuje da broj tropskih dana u nižim predelima bude u intervalu od 12 do 19.

Devojka se rashlađuje u fontani.

Ovogodišnji avgust biće relativno suv u većem delu Srbije, jer se očekuje količina padavina u domenu prosečnih vrednosti, dok se na krajnjem zapadu prognozira deficit padavina.

Možemo očekivati da će tokom tog meseca kiša ( ≥ 0,1 mm ) padati od sedam (u Dimitrovgradu i Negotinu) do devet dana (u Loznici i Valjevu), a u brdsko-planinskim krajevima do 11 dana (na Zlatiboru i u Sjenici).