Kako sve morska voda blagotvorno utiče na naš organizam

Morska voda, kao i boravak pored mora, deluje na metabolizam, utiče na regeneraciju kože, čisti sluznice, razgrađuje holesterol, stimuliše srčanu kontrakciju, snižava krvni pritisak…

Vreme je godišnjih odmora i većina nas razmišlja o odlasku na more. I generacijama pre nas, a tako će biti i posle nas, ljudi su odlazili na more ne samo zbog provoda, izlazaka i noćnog života, već i zbog blagodeti koje nam ono pruža samim boravkom pored njega.

Vazduh pun kiseonika i jona, sunce, topao pesak, topao kamen, predstavljaju prirodnu banju za oporavak čoveka od mnogih bolesti.

Ispitivanje sadržaja morske vode počelo je pre oko jednog veka, ali se stotinama godina pre nas more predlagalo kao metoda oporavka pacijenata.

Sastav morske vode u svim morima i okeanima je isti, ali je koncentracija aktivnih supstanci različita.

Morska voda u sebi sadrži veliku količinu soli. Procenjeno je da u jednom litru morske vode ima oko 35 g soli od koje se pravi kuhinjska so. U morskoj vodi ima osam hemijskih elemenata: natrijum, brom, jod, magnezijum, kalijum, flor, hlor i kalcijum. Od svih ovih elemenata, u moru najviše ima hlora, a najmanje karbonata, zbog toga je morska voda slana i gorka.

Sastav morske vode u svim morima i okeanima je isti, ali je koncentracija aktivnih supstanci različita

Uticaj morske vode na ljudski organizam je raznovrstan. Morska voda, kao i boravak pored mora, aktivira raznovrsne procese u ljudskom organizmu, deluje na metabolizam, utiče na regeneraciju kože, čisti sluznice, razgrađuje holesterol, stimuliše srčanu kontrakciju, snižava krvni pritisak.

Kupanje u morskoj vodi dovodi do direktnog kontakta sa elementima, a pozitivno dejstvo daje i masaža talasima. Pod njihovim laganim pritiskom pojačavaju se cirkulacija krvi i metabolizam u gornjim slojevima kože. Poboljšava se disanje, a bronhije proširuju, što predstavlja idealnu prevenciju budućih bronhitisa.

Dokazano je da aktivno plivanje i ronjenje u periodu boravka na moru daje stabilan oporavak kod rinitisa, tonzilitisa, sinuzitisa, sekretornih otitisa

Boravak od tri nedelje na moru utiče na jačanje imunosistema, čišćenje sluznica i gornjih disajnih puteva, deluje na smanjenje krajnika i eliminisanje sekreta, naročito kod dece. 

Dokazano je da aktivno plivanje i ronjenje u periodu boravka na moru daje stabilan oporavak kod rinitisa, tonzilitisa, sinuzitisa, sekretornih otitisa.

Prečišćena morska voda danas se nalazi u mnogim profilaktičkim sprejovima za nos i grlo.

Morska voda ima i antibakterijska svojstva zbog bogatstva soli. Dokazano je da u kontaktu sa sluznicom i kožom ubija mnoge bakterije i gljivice, među koji ma su najčešće streptokoke, stafilokoke i kandide.

U morskoj vodi ima dosta i broma koji, kao prirodni sedativ, deluje umirujuće na organizam, smanjuje nervozu i poboljšava san.

Jod iz morske vode deluje na štitastu žlezdu – u prevenciji mogućih patoloških stanja i za održavanje normalne funkcije žlezde.

Kalcijum deluje na zube, mišićni i koštani sistem.

U tretmane morskom vodom spada i talasoterapija, metoda lečenja morskom vodom. Kao metoda se koristi u svim lečilištima na moru.

Ova terapija predlaže se kod sledećih bolesti:

– metaboličke bolesti;

– dermatitisi, psorijaze;

– alergije;

– upale sinusa, sluznice nosa, uvećani krajnici kod dece, upale ždrela;

– depresija, razdražljivost, nervoza;

– bronhijalna astma, bronhitisi, upale pluća;

– reumatizam, artritisi, artroza;

– ginekološke bolesti.

Dokazano je da je morska voda aktivnija za telo ako je zagrejana na temperaturu tela, pa se to koristi kao metod talasoterapije.Veće dejstvo se postiže hidromasažom i tušem. Voda na taj način dopire u dublje pore, a korisni elementi putem krvi dolaze do unutrašnjih organa i kostiju.

Prečišćena i zagrejana morska voda koristi se za čišćenje sinusa kod sinuzitisa i rinitisa, ublažava upale sinusa kod alergija. Predlaže se ispiranje sinusa, 5-6 puta svaki dan, ušmrkivanjem morske vode.

Morska voda deluje na kožu kao dezinfekciono sredstvo, zasićuje kožu i kosu kiseonikom i mineralima, poboljšava protok krvi kroz kožu, regeneriše, isušuje akne, poboljšava zarastanje rana

Morska voda je dobra i za mršavljenje. Tokom plivanja se aktiviraju metabolički procesi koji utiču na sagorevanje masti i razgradnju holesterola.

Problematična koža dobro reaguje na morsku vodu. Da bi delovanje bilo vidljivo, kupke moraju biti redovne. Morska voda deluje na kožu kao dezinfekciono sredstvo, zasićuje kožu i kosu kiseonikom i mineralima, poboljšava protok krvi kroz kožu, regeneriše, isušuje akne, poboljšava zarastanje rana.

Kod atopijskog dermatitisa alergijske prirode, kupanje u moru sa sunčanjem donosi dugotrajnu remisiju.

Morski vazduh je izuzetno čist. U njemu nema prašine, gasova i drugih nečistoća. Aktivni kiseonik, ozon i čestice morske vode čine ga izuzetno korisnim za decu, ljude sa bronhijalnim smetnjama i alergijama. Morski vazduh izuzetno povoljno deluje na obolele od astme, hroničnih bronhitisa i upale pluća.

Najbolje je udisati morski vazduh uz samu obalu mora. Taj vazduh je zasićen česticama vode i ima izuzetno dejstvo na pluća i bronhije. Preporučeno je udisati ga u jutarnjim časovima.

I na kraju, ne treba zaboraviti šetnje pored mora i treba to činiti ispravno. Prvo, šeta se bos, sa delimičnim ulaskom i izlaskom iz vode, sa hodanjem i po pesku i po šljunku, svaki dan, bez obzira na vreme i to u trajanju od najmanje dve nedelje.

Tokom šetanja, povećava se količina kiseonika u organizmu, otvaraju se pore, povećava se količina jona korisnih metala u organizmu, što smanjuje slobodne radikale i njihov negativan uticaj.

Hodanjem po pesku i kamenju aktiviraju se tačke na stopalima odgovorne za rad unutrašnjih organa.