Modna pista na pesku – kako je sve počelo | To sam ja

Modna pista na pesku – kako je sve počelo

Današnje modne i društvene konvencije dozvoljavaju da uzmete najbolje od svih dosadašnjih iskustava, dodate nešto svoje i budete slobodni. Od Koko Šanel možete pozajmiti plažne pidžame, možete nositi najmanje kupaće kostime, espadrile…

Ovih dana više nisu centar modnih dešavanja modne piste u Parizu ili ulice Milana, obala je ta na kojoj je fokus i širom planete najznačajnija modna dešavanja su baš pored vode.

Od najranijih dana obalnog turizma, kada je plaža od mesta teškog rada lagano postala mesto odmora, morem je dominirala ideja o važnosti modnog izraza, kao i želja da se vidi i bude viđen. Ipak, prešli smo dug put dok svet nije postao šaren i razgolićen kakvim ga danas znamo.

Glamur na čamcu

Obala mora postala je moderna tokom 18. veka kada se među doktorima uvrežila ideja o zdravstvenim svojstvima morske vode i vazduha. Aristokratski krugovi brzo su reagovali na preporuke, razvoj železničke mreže pospešio je ubrzani rast poseta morskim destinacijama, a rasprave o zdravlju i blagostanju postepeno su zamenjene čistim užitkom. Pristaništa, palate, zimski vrtovi i akvarijumi građeni su kako bi privukli sve veći broj dnevnih izletnika na obalu, kao i onih koji su mogli priuštiti da na ovim mestima provedu i cela leta.

Evropljanke su 1930-ih prvi put počele da nose dvodelne kupaće kostime koji su se sastojali od neke vrste majice sa širokim bretelama i kratkih pantalona

Glavni oslonac za razvoj turizma na ovim mestima bio je osećaj glamura, a pristaništa i šetališta postaju preteče modnih pista, jer su najfinije predstavnice visokih društvenih krugova ponosno paradirale uz vodu. Časopisi su savetovali najbolju haljinu za šetnju, kupanje i vožnju čamcem, često sa prikladnim nautičkim ukrasima. To su bila mesta gde se kopno susreće s morem i gde su se društvena pravila mogla rušiti. Ova opojna praznična atmosfera dovela je do opuštenih moralnih kodeksa, što je vodilo i do opuštenijeg stila oblačenja.

Kao mesto koje je omogućilo procvat subverzivnih stilova, more nam je u međuratnim godinama dalo i pidžame za plažu: rani primer žena sa pantalonama u javnosti. Koko Šanel je ponovo bila pionir ovoga stila već 1918. godine, a tokom naredne dekade usvajale su ih i ostale pripadnice mondenskih krugova. Ono što je nama u ovom momentu dodatno zanimljivo jeste da se ove godine, nakon punih stotinak godina, ovaj stil ponovo vratio na velika vrata modne scene.

Pomislite samo kako su se dugo naši preci borili da mogu slobodno da zarone u osvežavajuće plavetnilo i bućnite se jednom ovog leta – njima u čast

Manji od najmanjeg – bikini

Evropljanke su 1930-ih prvi put počele da nose dvodelne kupaće kostime koji su se sastojali od neke vrste majice sa širokim bretelama i kratkih pantalona, nalik današnjem šortsu, ali samo je delić tela bio otkriven, dok je pupak pažljivo bivao pokrivan.

Godine 1946. Evropa je radosno pozdravila prvo leto bez rata nakon dosta godina, a francuski dizajneri osmislili su modu koja je odgovarala oslobođenom raspoloženju ljudi. Dva francuska dizajnera, Žak Em (Jacques Heim) i Luj Rear (Louis Réard), razvili su konkurentne uzorke bikinija. Em ga je nazvao atom i reklamirao ga kao najmanji kupaći kostim na svetu. Rearov kupaći kostim, koji su činila dva trougla od tkanine spojena konopcem, zapravo je bio znatno manji. Napravljenu od minimalne količine tkanine, Rear je promovisao svoju kreaciju kao manju od najmanjeg kupaćeg kostima na svetu. On će ovom odevnom predmetu i dati ime pod kojim nam je danas poznat – bikini.

Obala mora postala je moderna tokom 18. veka kada se među doktorima uvrežila ideja o zdravstvenim svojstvima morske vode i vazduha

I tako smo, preko teško osvojenih sloboda za naše telo, od vunenih kupaćih kostima sa dugim nogavicama i haljina sa korsetima za večernje šetnje uz more, stigli do današnjeg trenutka. Čini se da je baš ovo najbolji momenat u ljudskoj istoriji da se nađete uz vodu ili u njoj.

Isprobajte sve

Današnje modne i društvene konvencije dozvoljavaju vam da uzmete najbolje od svih dosadašnjih iskustava, dodate nešto svoje i budete slobodni. Od Koko Šanel možete pozajmiti plažne pidžame, nositi male ili najmanje kupaće kostime na svetu. Možete iz španske istorije uzeti espadrile, iz Japana kimono i japanke. Probajte i dašak Divljeg zapada uz radnički džins u formi šortsa sa boho bluzama iz legende o češkim Romima.

Šetnja peščanom plažom | To sam ja

Isprobajte sve što vam bude palo na pamet i što ima kapacitet da vas usreći, jer moda uz vodu je prostor potpune lične slobode. Ipak, predložićemo vam da odustanete od kostima koji vam sputavaju slobodu i kretanje. Nemojte da insistirate na kompletno našminkanom licu i obavezujućim frizurama. Pomislite samo kako su se dugo naši preci borili da mogu slobodno da zarone u osvežavajuće plavetnilo jednog sunčanog jula. Bućnite se jednom ovog leta, raspuštene kose, u što manjem kostimu – njima u čast.