Kako su Šakira i Džej Lo ukrale šou fudbalerima

Na ovogodišnjem Super Bowl-u zadivila me neverovatna energija, izgled i lepota dve superdame45+

Iako imam svog favorita na domaćoj sceni, na ovogodišnjem Super Bowl-u (naziv za godišnji šampionat američke fudbalske lige) zadivila me neverovatna energija, izgled i lepota dve superdame 45+. Teško da zbog toga neko može da me napadne. Onima koji su propustili savetujem kratki prikaz na Jutjubu:

I da bi sve izgledalo neverovatno, prvo bih vas pitao – koliko Šakira i Džej Lo imaju godina, ili još bolje – ko je stariji? I sâm sam bio prosto zatečen činjenicom da Šakira ima 43 godine i da je samo 8 godina mlađa od Džej Lo. Mislio sam da Šakira ima oko 35 godina, a da Džej Lo ima četrdeset i neku. Interesantno je i da je Šakira 10 godina starija od svog muža, poznatog fudbalera Žerarda Pikea, iako svi misle da je on stariji.

Kako su uspele sa toliko energije da iznesu mini-koncert u poluvremenu? Kao da su eksplodirale! Definitivno su ukrale šou američkim fudbalerima.

Da se čovek zapita kako?

Drugo pitanje bilo bi vezano za neverovatna tela ili još bolje za sam kraj nastupa kada su njihove noge i gluteusi apsolutno došli do izražaja. Na stranu što su ovi poslednji mišići basnoslovno osigurani, ali trebalo ih je napraviti takvim. Prosto da se čovek zapita – kako?

Treće pitanje, možda i najlakše – kako su uspele sa toliko energije da iznesu mini-koncert u poluvremenu? Kao da su eksplodirale! Definitivno su ukrale šou američkim fudbalerima.

Njihov nastup treba posmatrati drugačije, kao inspiraciju, tako da pomislite da i vi možete izgledati kao one, samo ako redovno vežbate. I tu je možda velika prednost žena, jer muškarci, uglavnom gojazni, zavaljeni u fotelju s pivom i grickalicama, na to ni ne pomišljaju. A i da pomisle, šta im vredi. U suštini, ne razmišljaju na taj način, a ako su u mačo fazonu ne samo da ne priznaju da ne mogu već smatraju da je dovoljno što navijaju za neverovatne atlete s jednocifrenim procentom masti u idealno građenim telima.

S druge strane, vi imate mogućnost da zamislite kako bi bilo kada biste tako izgledale, da se vratite u tinejdžerske dane i opet imate postere svojih ljubimaca na zidu. Ovog puta Šakire i Džej Lo na Super Bowl-u. I ono što je najlepše – s postera vas ne bi nadgledale anoreksične devojke sa niskim procentom masti, plastičnim licem i velikim usnama, već normalne žene koje „samo” neverovatno izgledaju.

Njihov nastup treba posmatrati kao inspiraciju, tako da pomislite da i vi možete izgledati kao one, samo ako redovno vežbate

Indeks telesnih masti

Šakira sa 53 kg i visinom od 157 cm ima BMI 21,54 kg/m2, dok Džej Lo sa 59 kg i visinom od 165 cm ima BMI 21,69 kg/m2, mogle bi da predstavljaju model prosečne žene, samo da svet nije otišao kuda ne treba. Interesantno je da bi Džej Lo trebalo da ima čak i veći BMI u proporciji prema Šakiri, zbog razlike u godinama. A ona, iako to nije lako uočiti, izgleda podjednako skladno kao i Šakira. Bar prema BMI.

https://www.instagram.com/p/B8T5yjDDOyD/

Šakira sa 53 kg i visinom od 157 cm, a Džej Lo sa 59 kg i visinom od 165 cm, mogle bi da predstavljaju model prosečne žene, samo da svet nije otišao kuda ne treba

Kao i mnoge Evropske zemlje, i Srbija ima veliki procenat gojaznih ljudi, jer prelazi gornju granicu od 25 kg/m2 i nalazi se, kako bi komentatori rekli, na odličnom 103. mestu. Naše žene su čak znatno bolje od muškaraca, jer su na 119. mestu u odnosu na njihovo 76. (Napomena: ovo je verovatno retka tabela gde je bolje biti što dalje od prvog mesta).

Zbog toga, eto prilike da se zamislite i da vas Super Bowl inspiriše da počnete nešto da vežbate. Manje vremena u šopingu i kod plastičnih hirurga, a više sa fitnes instruktorom, pa makar bio kao Pike deset godina mlađi. A ja ću razmišljati šta bi rekla moja 45+ muza, koliko još da vežbam pa da budem kao ona?

https://www.instagram.com/p/B8FlK1wnDML/

Kao i mnoge Evropske zemlje,i Srbija ima veliki procenat gojaznih ljudi, jer prelazi gornju granicu od 25 kg/m2

VREDNOVANJE VISINSKO-TEŽINSKOG ODNOSA

Danas je jedini opšteprihvaćen način izražavanja visinsko-težinskog odnosa preko indeksa telesne mase (Body Mass Index – BMI). Formula za njegovo izračunavanje glasi:

BMI = TM (kg)/TV2 (m)

Na primer, ukoliko neka osoba ima TV 180 cm i TM 90 kg, indeks telesne mase određuje se na sledeći način:

  • Prvi korak:
    • pretvaranje centimetara telesne visine u metre, što znači: TV = 180 cm = 1,8 m, a zatim podizanje ovog broja na kvadrat: 1,8 x 1,8 = 3,24.
  • Drugi korak je deljenje TM u kg sa vrednošću telesne visine u metrima podignute na kvadrat:
    • BMI = 90 : 3,24 = 27,78 kg/m2.

Za vrednovanje visinsko-težinskog odnosa na osnovu BMI koristi se klasifikacija Svetske zdravstvene organizacije:

BMI (kg/m2) Stanje uhranjenosti
< 18,5 pothranjenost
18,5 – 24,9 normalna uhranjenost
25,0 – 29,9 povećana težina
30,0 – 34,9 I stepen gojaznosti
35,0 – 39,9 II stepen gojaznosti
> 40 III stepen gojaznosti