cvece na balkonu

Hrabre cvetne vrste – za lepši zimski balkon

Tokom kasne jeseni i zime radost unose ciklame, vres, neke vrste hrizantema, dan i noć, magnolija, zimski jasmin ili veštičji lešnik

Kada prođe leto i rana jesen, na našim terasama i u baštama na kraju ostane uvelo cveće i naravno, pomalo tužan utisak. Neko vreme još možemo uživati u zlatnim bojama jesenjeg lišća. Kada ono opadne na redu je zimska sezona koja ima svoje cveće, koje može oživeti balkone i bašte. Pogled će sasvim sigurno ulepšati ciklame, vres, neke vrste hrizantema, dan i noć, magnolija, zimski jasmin ili veštičji lešnik…

Ciklama

Ciklama (Cyclamen sp.) iz porodice jagorčevina poreklom je iz Evrope. Ima je u raznim bojama – beloj, ljubičastoj i roze. Idealna temperatura za njih je od 10 do 18 stepeni Celzijusa u toku dana i šest do osam stepeni Celzijusa u toku noći, ali opstaju i na temperaturama ispod nule. Bitno je samo dobro ih zalivati, ali tako što se voda dodaje u tanjiriće na kojima stoji saksija. Tako da veći deo jeseni i zime mogu stajati na balkonu ili u bašti i krasiti ih razigranim bojama.

Ciklame veći deo jeseni i zime mogu stajati na balkonu ili u bašti i krasiti ih razigranim bojama

ciklame

Vres

Vres (Calluna vulgaris), kako je još nazivaju jesenja lepotica, je zimzeleni polugrm koji u jesen ima divne roze ili svetloljubičaste cvetiće, a zimi ostaje zelen. Neko je naziva i erika. Potiče iz brdovitih predela severne i zapadne Evrope, Sibira, Turske i Maroka. Ako je suvo vreme, cvetove treba prskati da bi se što duže održali.

vres

Zimski jasmin i ruža

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) je varijetet ove biljke koja cveta zimi, otporna je na niske temperature, i ako nije preterano hladno, može da cveta od sredine zime, tačnije januara do sredine proleća. Ima lepe žute cvetiće i deluje vrlo dekorativno, a inače potiče iz Kine.

Tu je i takozvana zimska ruža ili carsko cveće (Chrysanthemum sp.) koje potiče iz Japana i Kine. Skraja jeseni, kada je sve manje cveća na balkonima i vrtovima, ona je jedan od glavnih ukrasa, s puno cvetova koji rastu kao buketi, u raznim bojama, od žute, preko ljubičaste do narandžaste i ružičaste. Raste u formi žbuna i uvene tokom vrlo hladnih zimskih dana.

jesenja ruza

Dan i noć

Za dan i noć (Viola tricolor) preporučuje se jesenja sadnja dok ne počnu vrlo niske temperature, mrazevi i dok je zemlja još topla. Ova ukrasna biljka česta je u Evropi. Naizgled skromna i krhka biljka, neverovatan je ukras u baštama ili na terasama tokom cele zime. Mogu biti jednobojne ili dvobojne, plave, ljubičaste, žute, crvene i narandžaste nijanse.

Cvetaju tokom jeseni i zime i nastavljaju da rastu u proleće. Mogu izdržati i veoma niske temperature ispod nule. Čak i kada ih pokrije sneg mislimo da se neće oporaviti, međutim, kada se snežni pokrivač otopi, opet izvire cvetići dana i noći, što ponekad deluje nestvarno.

Čak i kada ih pokrije sneg i mislimo da se neće oporaviti, ipak izviru cvetići dana i noći, što ponekad deluje nestvarno

dan i noc, cvece

Visibabe

Visibabe (Galanthus sp.), vesnici proleća, pojavljuju se krajem zime, čak i kada je hladno i ima snega i vetra. Međutim ova mala, ali neustrašiva biljka pojavljuje se kao pognuta bakica, odakle i potiče naziv. Poreklom je iz Evrope, na engleskom se naziva snežna kapljica. Ulepšava zimski prostor i raduje nas, jer je kao što se zna – vesnik proleća.

visibabe, cvece

Kukurek

Među zimskim cvećem je i kukurek (Helleborus odorus) koji nazivaju i divlja ruža, ima lepe cvetove žuto-zelene boje, nekada sa primesom ljubičaste. Najčešće se sreće u jugoistočnoj Evropi. Cveta krajem zime i početkom proleća. Izgleda krhko, ali je vrlo izdržljiva biljka. Uglavnom se nalazi po šumama, ali se može zasaditi i kao ukrasna biljka.

Zimsko ukrasno drveće

Ukrasno drveće ili grmlje koje ima cvetove, zimi može dodati boje i osvežiti vrt

Osim cveća, tu je i ukrasno drveće ili grmlje koje ima cvetove zimi i može dodati boje i osvežiti vrt.

Japanska andromeda (Pieris japonica) ima na stotine ružičastih zvonastih cvetića, zimzelen je grm i cveta tokom zime, ukrašava i oživljava vrt nedeljama. Cvetovi mogu biti i beli i crveni, u zavisnosti od varijeteta. Potiče iz istočne Kine, Tajvana i Japana.

japanska ruza

Veštičji lešnik ima žute resaste cvetiće na golim granama tokom zime

Veštičji lešnik

Tu je još jedna zimska cvetajuća sorta, veštičji lešnik (Corylus avellana), koji ima žute resaste cvetiće na golim granama tokom zime, i kada su klimatski uslovi neumoljivi može dodati veseli kolorit. Potekao je iz Evrope i zapadne Azije, ali ga ima i istočno od Urala i Kavkaza.

Kamelija

Kamelija (Camellia sinensis), poneko je naziva i kraljica zime, dugovečni je grm koji potiče sa obronaka Himalaja, pa je samim tim i otporna na hladnoću. Zimzelena je i ima sjajne zelene listove i prelepe krupne cvetove koji podsećaju na ružu. Mogu biti bele, crvene ili ružičaste boje, a žutih ima samo u južnoj Kini i Vijetnamu, a period cvetanja zavisi od varijeteta. Inače, to je biljka čiji se listovi koriste za proizvodnju čaja.

Kamelija (Camellia sinensis), poneko je naziva i kraljica zime, dugovečni je grm koji potiče sa obronaka Himalaja

kamelija

Magnolija

Magnolija (Magnolia grandiflora) je još jedno drvo koje ima lepe cvetove i to zimi, oni su impresivni, beli i rozikasti, veliki, i čarobne lepote i mirisa. Otvaraju se u februaru, ali nažalost, kratko traju. Vodi poreklo sa severnoameričkog kontinenta.

magnolija