Muškarac u firmi pod stresom, dok mu se koleginica ljutito obraća.

Kako da znate da li radite u otrovnom okruženju?

Ako čitate ovaj tekst, to je siguran znak da dobar deo svog dana provodite u poslu okruženi saradnicima, ljudima različitim po karakteru i pristupu poslu. Znak je i da među vašim kolegama postoji neko, ’taj neko’, koji vam nije po volji i s kojim nerado komunicirate.

I nije bitno na kojoj ste poziciji ili koje ste branše deo, sigurno ste iskusili prisustvo osobe koju biste rado da izbegnete, za koju biste poželeli da je deo nekog drugog kolektiva. Ako je moguće da nemate nikakvu komunikaciju, e, to bi bilo idealno!

Ovakvi neprijatni odnosi i kolege koje vam prosto ne prijaju, nisu nova pojava, niti bilo šta vanredno. Sasvim su prirodni, baš kao što je prirodno da svako sa svakim ne može biti kolega za poželeti.

Otrovi

Saradnju sa osobama koje vam prijaju, koje su zatim i stručne i poslovne, neki će nazvati čistom srećom. Može se i tako reći. Ali, daleko je češći scenario da kolektivi kriju svoje otrovne sastojke – saradnike koji su za većinu problem i koji se nazivaju ’toksičnim’.

Kako da znate da li je neko od vaših saradnika toksičan? Činjenica da vam neko ne prija kao kolega, nije dovoljan znak da je taj neko i otrovan saradnik.

Mnogo je istraživanja sprovedeno i gotovo svakodnevno se psiholozi bave ovom temom, ne bi li pomogli organizaciju produktivnih kolektiva. Organizatori jednog od novijih, OVDE LINK https://www.brother.co.uk/business-solutions/hybrid-working/the-uk-and-us-cities-with-the-worst-co-workers   prošle godine objavili su rezultate koji su olakšali detekciju otrovnih saradnika. Naslonili su se na podatak koji je objavio Harvard Business School – gde god se posao odvijao, jedan od 20 zaposlenih dobije otkaz samo zato jer je ocenjen kao otrovan.

Koji su to otrovni tipovi kolega identifikovani u savremenoj poslovnoj praksi?

Nasilnik

’Poslovni nasilnik’ nije tako retka kancelarijska pojava. Bilo da je agresivac iz školskog dvorišta ili zreo poslovan čovek, nasilnik koristi iste tehnike. Koristi strah i prirodnu ljudsku potrebu za izbegavanjem bespotrebnih sukoba.

Psiholozi su podvukli – jedini način da se borite sa ovakvim otrovima jeste da im se suprotstavite. Ne, naravno, kako su istakli, sledeći zatvorska pravila. Jedini način da se suprotstavite jeste da im mirno i odlučno kažete da je njihovo ponašnje štetno i neprihvatljivo.

Naravno da su zabeleženi i ekstremni slučajevi kada miran razgovor sa ’toksičnim’ ne donosi rezultate. Tada se već aktiviraju više kompanijske instance.

Zubobolja u menadžeru

Mikromenadžeri su prava zubobolja i stalna muka. To su oni menadžerski otrovni primerci koji stalno proveravaju stanja i rezultate, insistiraju na ažuriranjima i redovno nude povratne informacije.

Suočavanje sa ovakvim ’otrovima’ može se svesti na jednostavan razgovor. Slobodno zatražite sastanak jedan na jedan i objasnite zašto vam stalni nadzor ne prija i ne donosi dobro za posao.

Jedan od boljih saveta iz pomenutog istraživanja glasi:

Budite selektivni kada odgovarate na poruke koje dobijate od otrovnih mikromenadžera. Ako ignorišete nevažne, ovakav menadžer bi možda razumeo poentu i prestao sa slanjem onih koje nisu ni bitne, ni hitne.”

Manipulator

Ovo je otrovni saradnik s kojim je saradnja najveći izazov. Sa manipulatorom zaista treba znati. Oni su majstori da vas navedu da sumnjate u sebe, u svoju sposobnost, a možda i svoj sistem zaključivanja. Ako je manipulator ’više klase’, uspeće da vas navede da osećate kao da ste vi glavni izvor svakog problema, i nije važno koje vrste.

Šta savetuju iskusni istraživači?

Znajte da manipulatori rade iz senke, i njihove kolege često nisu ni svesne njihovih podmuklih smicalica. Ali, ako ih prozrete, javno ih prozovite kao manipulatore, što će im sigurno oduzeti deo moći”, napisali su psiholozi.

Laskavci

Neiskreni laskavci su posebna otrovna kategorija. Njihovo je čvrsto uverenje da će ih laskanje drugima dovesti do vrha, baš kao i lažno veličanje drugih, izgovaranje komplimenata baš onakvih kakve želi da čuje onaj kome su namenjeni.

Kada ovakvi ulagivači shvate da njihove tehnike ne deluju na vas, preći će na drugu metu, na nekog drugog.

Najbolji način da se nosite sa ovakvim laskavcima jeste da im uzvratite istom merom. Ovo je odličan način da im date do znanja da vas njegovi neiskreni komplimenti neće zavesti.

Tračare

Tračevi su svuda. Omiljena su zabava i neizlečiva boljka svakog kolektiva. Ipak, ovo istraživanje kolege sklone tračevima istaklo je kao otrovne. Problem je što oni nisu nikome i ničemu odani, i nisu iskreni (možda čak ni prema sebi).

Istraživači kažu da je većina kancelarijskih tračeva bezopasna, mada nije obavezno. Svako je svedok da su neki tračevi mnoge koštali karijera i poslovnog ugleda.

Jedini mudar savet koji možete dobiti jeste da se nikako ne poveravate tračarama i da im ne dajete materijala za nove tračeve. I znajte, ako vama pričaju o drugima, i drugima pričaju o vama, tačnije – tračare.

Zabušanti

Zabušanti su dobro poznata ekipa i svrstani su u otrovne. Njihov stav lenjivca koji izbegava posao i odgovornosti, pre svega loše utiče na opšte radno raspoloženje i elan.

Još jedan problem krije se u zabušavanju.

Moguće je da su neznanje ili nestručnost činjenice koje lenjost pokušava da zataška. Nije zgoreg razgovarati sa zabušantom, jer moguće je da mu je potrebna pomoć u obavljanju posla.

Istraživači su sigurni da je ovakvim otrovnim saradnicima najbolje postaviti granice. Ne tražite za njih izgovore i opravdanja. Nađite način da preuzimaju odgovornost, bar malo-pomalo.

Iako zvuči gotovo nemoguće, ali perfekcionisti takođe mogu biti veoma otrovni. Kako to?

  • Postavljaju ciljeve koji su često nerealni.
  • Ne vole da rizikuju, što je siguran put u stagnaciju.
  • Često odugovlače, jer im treba mnogo vremena da bi povlačili ’savršene poteze’.
  • Jedino čime su opsednuti jesu krajnji rezultati.
  • Majstori su da kritikuju druge.