Žena radi jogu lica

Joga za lice – vežbe za jedru i sjajnu kožu

Reč joga nas obično asocira na fizičke vežbe, pravilno disanje, vitalnost, jednom rečju na harmoniju, odnosno sklad duše i tela. Istina je da je joga sve to zajedno, pa i više od toga. 

Pravilna ishrana, dovoljan unos tečnosti i redovan san se podrazumevaju kada je reč o potpunom holističkom pristupu životu, koji nam je sve više neophodan. Onima koji se već neko vreme bave jogom to postaje stil života, pa čak i životna filozofija i kultura življenja.

Ova drevna indijska metoda, koja na sanskritu znači jedinstvo, podrazumeva razne tehnike, počev od fizičkih položaja (na primer, lotosov cvet), preko tehnika disanja, vežbi relaksacije, sve do tehnika koncentracije i meditacije.

Zagovornici joge širom sveta preporučuju jogu za očuvanje zdravlja, ali i za rehabilitaciju u najširem smislu reči. Takođe, joga pomaže u postizanju vrhunskih rezultata u sportu, kao i u umetnosti, jer ona podstiče kreativno razmišljanje i jača čovekov unutrašnji potencijal.

Kombinacija vežbi, masaže, akupresure i relaksacije

Jedinstvo tela, psihe i duha veoma je važno za naše zdravlje, ali ne smemo izgubiti iz vida da smo mi i emotivna bića i da na neraskidivom delu našeg tela – licu, vreme oslikava naše radosti i tuge, naše brige i strepnje, svaku emociju. Mi neprekidno, svakodnevno, kroz razne manifestacije emocija i mimičke reakcije, pokrećemo jedan deo mišića lica, od ukupno 57 mišića koji čine regiju lica i vrata.

Kao i drugi mišići, i mišići lica, ako su lišeni vežbe, postepeno slabe i opuštaju se.

Kao rezultat smanjenja tonusa mišića lica pojavljuju se kesice ispod očiju, spuštaju se gornji kapci, obrazi gube jedrinu, a nazolabijalne bore se produbljuju. Naravno, i sama koža postepeno gubi kolagen i elastin koji su odgovorni za čvrstinu i elastičnost, što utiče da lice dobija stariji izgled.

Žena prstom nanos hidrantnui kremu na lice, pre početka izvođenja vežbi.

Takođe, činjenica je da i genetika ima svoju ulogu u procesu nastanka bora na licu, pa tako s godinama neko može da na svom licu ugleda crte svojstvene svojim roditeljima. Ipak, to nije razlog da sve pripišemo nasleđu i u ogledalu uporno tražimo boru, koja se možda neće ni pojaviti kao svedočanstvo o „nasledstvu”.

Pre izvođenja vežbi nanesite hidratantni serum ili, ako vam je koža suvlja, hidratantnu kremu sa hijaluronskom kiselinom. 

Joga za lice kao rešenje za najbolje vežbe za lice

I mišići lica, baš kao i mišići tela, mogu se vežbati kako bi postali jači. Redovnim vežbanjem, mišići lica se učvršćuju i podižu. Ovo dalje daje rezultat i na koži, jer će se i sama koža podići i zategnuti. 

Zato su i nastale joga vežbe za lice

Naime, reč je o kombinaciji vežbi, masaže lica, akupresure i relaksacije lica.

S obzirom da su mišići lica i vrata mnogo manji od onih u telu, logično je da im je potrebno manje vremena da povećaju snagu i tonus. Naravno, ovo ne znači da promena može nastati preko noći, ali je to jedan razlog više zašto joga vežbe za lice treba da uvrstite u svoju redovnu rutinu nege. Već posle mesec dana svakodnevne joge lica primetićete poboljšanje na koži lica i vrata.

Žena ubadem mantilu i sa turbanom na glavi radi joga vežbe za lice pred ogledalom.

Zato vreme provedeno ispred ogledala iskoristite da biste pravilno izveli osnovne joga vežbe za regije vrata, usana, obraza i očiju. 

Pre samog početka izvođenja vežbi, nanesite hidratantni serum ili, ako vam je koža suvlja, hidratantnu kremu sa hijaluronskom kiselinom i nekoliko puta, lupkajući jagodicama prstiju, pređite preko vrata i lica kako biste ih zagrejali.

Redovna primena joga vežbi za lice ubrzaće cirkulaciju, ali i protok limfe. Na taj način pokrenućemo izbacivanje toksina!

Joga vežbe za lice za sprečavanje efekata starenja

Najbolji majstori joge preporučuju sledeće vežbe za otklanjanje napetosti lica i ublažavanje i prevenciju efekata starenja na regijama lica i vrata koje su najizloženije.

Žena radi joga vežbe za vrat.

Joga vežba za vrat

Isturite donju vilicu, podignite bradu i iz sve snage napregnite mišiće vrata i donje vilice. Tako napegnutih mišića izbrojte u sebi do pet, a zatim opustite mišiće. Izbrojte do tri i ponovite vežbu. Sve ponovite pet puta. Postepeno povećavajte broj ponavljanja do 15.

Vežba za usne 

Oblikujte usne kao za poljubac. Iz sve snage napregnite mišiće usana i izbrojte u sebi do pet. Zatim opustite mišiće na tri sekunde. Ponovite pet puta i svakodnevno povećavajte broj ponavljanja dok ne dođete do osam.

Vežba za lice za obraze

Svom snagom cele usne razvucite u osmeh. Prste postavite tako da su mali prsti na uglovima usana, a domali i srednji na slepoočnicama. Snažno napregnite vratne mišiće i izbrojte do pet. Posle prijatnog opuštanja u trajanju od tri sekunde, ponovite vežbu iz početka, pet puta. Svakodnevno povećavajte, sve dok bez teškoća ne dođete do 15 ponavljanja zaredom.

Joga vežba za kožu oko očiju

Napregnite mišiće podbratka. Prste postavite na regiju slepoočnica i kontrolišite pokrete ovih mišića. Iz sve snage napregnite mišiće slepoočnica. Kada dostignete maksimum naprezanja, izbrojte do pet i opustite mišiće. Posle tri sekunde, ponovite vežbu. Na početku uradite vežbu sa pet ponavljanja, i postepeno povećavajte sve dok ne budete uradili 20 puta.Nakon vežbi nanesite svoj anti-age tretman i opustite se. To je savršen način oslobađanja od stresa, a koža lica će na tome biti zahvalna i to će vam brzo pokazati. Drugi mogu samo da primete da je vreme za vas jednostavno stalo.