izabela roselini

Izabela Roselini: Mama, otpuštena si

Nakon karijere glumice i modela čije je lice, na fotografijama, bilo prisutno u 140 zemalja, ćerka legendarne Ingrid Bergman svoj san ostvaruje na organskoj farmi u okolini Njujorka

Leti ustaje u pola šest-šest, a zimi u sedam ujutru jer tada izlazi sunce i treba pustiti živinu. Osim pilića i ćurki, na farmi ima koze, ovce, pse i pčele, a u bašti razne vrste povrća.

Pre pandemije kupci su rado dolazili sami na njenu organsku farmu na Long Ajlendu, na 16 milja od Menhetna, ali sada ona i ćerka pripremaju narudžbine koje dostavljaju na njujorške adrese.

Ona je Izabela Roselini, glumica i dugogodišnje zaštitno lice Lankoma, ćerka legendarne Ingrid Bergman i italijanskog reditelja Roberta Roselinija.

Veći deo života proživela je u svetu svoje slavne majke, na koju veoma liči, i pod uticajem oca zanetog umetnošću

Liči na slavnu majku

Izabela, koja danas ima 69 godina, veći deo života proživela je u svetu svoje slavne majke, na koju veoma liči, i pod uticajem oca zanetog umetnošću.

Nije dostigla status dive kao njena majka, koja je osvojila čak tri Oskara, ali je ostvarila zapažene uloge u filmovima kao što su Smrt joj lepo stoji ili Plavi somot, reditelja Dejvida Linča, za koga je bila udata i s kojim je ostala u prijateljskim odnosima. Taj brak je potrajao tri godine, koliko i brak njenih roditelja.

Kad žena ostari, može da počne da ostvaruje one snove koje nije mogla dok je radila, gajila decu, zarađivala za život

Potom je bila udata za jednog od Majkrosoftovih direktora, s kojim ima ćerku Eletru, koja je urednica časopisa o hrani i koja joj pomaže na organskoj farmi na Long Ajlendu, gde danas živi.

Izabela ima i usvojenog sina Roberta, koji radi kao model, prepoznatljiv po dredovima, a s ponosom priča i o unuku koga je 2018. dobila od Eletre.

Bila je toliko uzbuđena da se, kad je s ćerkom otišla u porodilište i porođaj počeo, ona onesvestila. Tada joj je ćerka rekla „Mama, otpuštena si”, i poslala je kući.

Njeno lice u 140 zemalja

S druge strane, kad priča o svojim roditeljima, Izabela se seća da je uvek prema njima imala zaštitnički odnos. Kao dete, nije razumela koliko je slavna njena majka. „Mama je mama”, kaže, ali je ipak primećivala da je mama uvek bila mnogo zauzeta i mnogo je putovala, dok su druge mame u Rimu, u kome je živela u to vreme, stalno bile kod kuće. „Ponekad sam učila od nje, a ponekad sam je posmatrala i govorila da ja neću tako”, kaže Izabela.

U svojoj autobigorafiji Some of me (Nešto od mene) piše da je bila svesna visoke cene koju je mama plaćala za svoj uspeh. Kad se na snimanju filma Stromboli srela sa Roselinijem i zaljubila u njega, Ingrid Bergman je bila udata i imala devojčicu od deset godina. To je bio veliki skandal, pa je Ingrid godinama bio zabranjen povratak u Ameriku, zbog čega je najstariju ćerku viđala jednom godišnje u Londonu. Paparaci su pratili svaki njen korak.

Na drugoj strani, Izabelin otac bio je zanesen svojom umetnošću, vodio je svoj rat protiv Holivuda, uvek ga je pratilo desetak fanova i uvek je bio u besparici. Iako mu je po karakteru vrlo slična, Izabela je htela da izbegne njegovu sudbinu, pa je napustila studije dizajna i počela da se bavi modelingom, i to dosta kasno, u svojoj 28. godini.

„Dok sam čitala Darvina, to je bilo tako teško, ali sad, kad imam povrće i životinje, sve je tako jednostavno”, izjavila je pošto je u sedmoj deceniji diplomirala ponašanje životinja

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Ubrzo je postala zaštitno lice Lankoma i to je ostala čitavih 14 godina. Osim što je bila na naslovnim stranama svih modnih časopisa, njene fotografije bile su prisutne na najprometnijim tačkama u čak 140 zemalja sveta.

Kad je Eletra išla u osnovnu školu, učiteljica je pitala decu šta bi uradili ako se izgube na aerodromu. Eletra je odgovorila da bi stala ispod postera svoje mame.

Kad imam povrće i životinje, sve je jednostavno

Ali kad je Izabela napunila 42 godine, prema mišljenju Lankomovih marketinških stručnjaka postala je – prestara da bi u ženama stvarala potrebnu iluziju mladosti. Filmske i TV uloge nisu sasvim presušile, ali su uglavnom bile male i najčešće uloge supruga. „A kad glumite suprugu, to je dosadno. Ljubavnice, kurve, metrese, to je zanimljivo”, kaže Izabela kroz smeh i objašnjava: „U svemu nastojim da nađem zabavu i šalu.”

Taj pristup je zadržala i kad je konačno prebrodila taj težak period i u 60. godini ostvarila pravo na penziju. Tada je shvatila da „kad žena ostari, može da počne da ostvaruje one snove koje nije mogla dok je radila, gajila decu, zarađivala za život”. I tada je upisala fakultet.

Oduvek je volela prirodu, naročito bube. Zato je upisala predmet koji nije postojao kad je ona bila u uzrastu za studiranje: ponašanje životinja.

Izabela odbija da uradi bilo kakvu estetsku hiruršku intervenciju, jer je u detinjstvu preživela nekoliko bolnih operacija na kičmi

Za dve godine je diplomirala i osnovala svoju organsku farmu. „Dok sam čitala Darvina, to je bilo tako teško, ali sad, kad imam povrće i životinje, sve je tako jednostavno.”

Seksualni život životinja

Na farmi je nastala i njena knjiga Seks i posledice, od koje je napravila i duhovitu predstavu, strimovanu u oktobru 2020. „Pojmovima genetika, prirodno odabiranje, selekcija vrsta i sličnim, samo kamufliramo stvar, ali u osnovi je seks”, kaže Izabela.

Tema je zapravo seksualni život životinja, o čemu je prethodno držala brojna predavanja na prestižnim univerzitetima u Americi. Shvatila je da svoju novu preokupaciju – život na farmi, može da poveže sa svojim ranijim interesovanjima.

Jedan od projekata bio je dolazak studenata modnog dizajna na farmu na kojoj su mogli da vide kako se šišaju ovce i odakle zapravo potiče vunena tkanina koju će sutra iskoristiti za svoje modele.

A nekoliko godina ranije, desilo se i nešto što uopšte nije mogla da očekuje. Javili su joj se predstavnici Lankoma, 23 godine nakon što su je otpustili jer je prestara, i ponudili joj da ponovo postane njihovo lice.

Dunuli su novi vetrovi, inkluzija je sad u trendu. Rekli su joj da su onda pogrešili što su je otpustili i da žele javno da kažu da su pogrešili. „To je laskavo, ali sada to uzimam sa zrnom soli”, kaže Izabela, koja odbija da uradi bilo kakvu estetsku hiruršku intervenciju, jer je u detinjstvu preživela nekoliko bolnih operacija na kičmi.

Ni botoks ne želi da koristi. „Unosim zdravu, organsku hranu, a onda treba u sebe da stavim otrov. Gde je tu logika?”, pita se.