sirevi

Ikebana od sireva za gurmansku gozbu

Sirevi mogu da se posluže na početku ili na kraju obroka, a bez obzira na to da li su aranžmani jednostavni ili kompleksni, važno je da asortiman bude dobro osmišljen

Ako za goste želimo da priredimo ekstravagantno posluženje sa sirevima, pred nama je pravo kreativno zadovoljstvo i uživanje. Ti aranžmani mogu biti jednostavni ili kompleksni, naravno zavisi i koliko novca želimo da utrošimo.

Svaki poslužavnik sa sirom može da izgleda atraktivno na svoj način. Ako na impresivan način poslužimo goste sastojcima koje smo kupili, oni mogu biti zadovoljni kao da smo skuvali neko neodoljivo jelo.

Najbolje je za posluženje odabrati od tri do pet sireva različite tvrdoće, teksture, ukusa, kao i oblika

Kada zamislimo da goste dočekamo sa asortimanom sireva, ipak moramo da osmislimo šta ćemo sve da poređamo na podlogu za serviranje. U svakom slučaju – jednostavno je, a vrlo efektno, pa će izgledati kao da je uloženo mnogo truda. Sirevi mogu da se posluže kao meze, a mogu se poslužiti i posle obroka, umesto deserta, uz neko slatko vino.

Degustiranje sireva pravi je doživljaj – svako pravi svoju kombinaciju, komentariše se i druži oko hrane.

Od rokfora do kolašinskog lisnatog sira

Najefektnije je ako se sirevi poređaju na rustičnu drvenu dasku, kamenu ili staklenu ploču, naročito ako se planira da gosti sami seku sireve. Kada su sirevi prethodno isečeni, može poslužiti i neki veliki dekorativni tanjir.

Bitno je napraviti dobar odabir sireva da bi postojao izbor za različite ukuse gostiju. Najbolje je odabrati od tri do pet sireva različite tvrdoće, teksture, ukusa, kao i oblika. Oni mogu biti trouglasti, okrugli ili u obliku kockica.

Kada je reč o planiranju količine, obično je po osobi dovoljno po 30 grama od svake vrste sira. Ne treba pretrpavati dasku, ploču ili tanjir, ali bitno je da imamo zalihe da bismo mogli da ih dopunimo.

Od mekih sireva dobar izbor bili bi kamamber ili bri – kralj sireva, od polutvdih ementaler, a od tvrdih starijih sireva – gauda ili čedar. Može se uključiti i neki koji se drobi, sa buđi, kao što je rokfor.

Kada serviramo sireve, obično je po osobi dovoljno 30 grama od svake vrste

Postoji, međutim, i varijanta sa odličnim domaćim sirevima koji se mogu nabaviti na pijacama i u delikatesnim radnjama, kao što su lisnati kolašinski sir, razni tvrdi i meki kravlji i kozji sirevi. Feta se može izdeliti na kockice, preliti maslinovim uljem i posuti komadićima čilija. Neki mekši sirevi mogu da se izgnječe sa orasima ili začinskim travama. Tu je uvek i kajmak – pomešan sa izblendiranim jagodama dobija potpuno novu i neobičnu dimenziju.

U sireve poneko zabode „zastavicu” sa nazivom sira da se za trpezom ne bi stalno ponavljalo ili, eventualno, nagađalo o kojem siru je reč.

Jedan sat pre služenja sireve treba izvaditi iz frižidera, jer će tako arome i kompleksni ukusi mnogo bolje doći do izražaja. Ukoliko su zamotani, ne treba ih odmotavati, da ne bi gubili vlažnost.

Isečeni ili u komadu

Sireve poneko služi isečene, što pomaže gostima da se posluže, ali ako ih ostavimo cele, biće svežiji, a ceo aranžman izgledaće lepše. Verovatno nije loša ideja da se po jedno parče od svakog sira iseče, da bi gosti znali na koji način da ga dalje seku.

Dobra kombinacija za posluženje su kamamber, bri, ementaler, gauda i čedar

Postoji i specijalna sprava za vrlo tanko sečenje starih sireva, tako da on potom izgleda kao fišek od flispapira. Ima i drugih sireva koji se seku neobično tanko, tako da veoma liče na flispapir, pa se bez „zastavice” zaista teško uočava da je reč o siru.

Sireve je najbolje rasporediti u komadu po ćoškovima, odnosno po obodu daske, ploče ili tanjira. Uz njih moramo staviti specijalni pribor za sečenje sireva ili neki drugi, odgovarajući, kao što je, na primer, nožić za puter koji može da posluži za meke sireve. Pribor ne treba mešati, jer bi se tako i ukusi sireva izmešali.

Kada je reč o priboru, postoji specijalna lopatica za polutvrde sireve koji se lako mrve, zatim nožić za „kopanje” sireva u obliku srca, na italijanskom cuore, sa oštrim vrhom, koji se koristi za sireve kao što su pekorino ili grana padano.

Mali mesarski nož koristi se za tvrde sireve, na primer čedar, koji se seče na listiće ili kockice, uzduž trougla – nikako se ne seče vrh. Zatim, tu je i nož za meke sireve koji ima rupice da se sir ne bi lepio, kao i dva zupca na vrhu, tako da se sir može lako nabosti i preneti u tanjir.

Mekši sirevi mogu da se izgnječe sa orasima ili začinskim travama, a kajmak pomešan sa izblendiranim jagodama dobija potpuno novu dimenziju

Deo pribora je i mazalica za veoma meke sireve, poput onih sa plemenitim plesnima, uz pomoć koje se oni lako mogu namazati na hleb ili krekere.

Sirevi kao desert, sa voćem i cvećem

Uz sireve uvek treba staviti sastojke koji će dodati ukuse i boje. Na primer, uz njih dobro idu suhomesnati proizvodi, umotana pršuta ili neka salama, a naročito oni dimljeni koji dodaju specifičnu aromu. Ove proizvode treba izvaditi iz frižidera desetak minuta pre služenja. Mogu se ređati ka centru, između sireva. Neophodna je i baza za meze, kao što su parčići hleba, tosta ili neki tanki krekeri sa blagim ukusom.

U preostali prostor interesantno je staviti posudice sa senfom ili pestom koji se dodaju da bi napravili dobar spoj i dodali vlažnost. Posudice mogu sadržati i punjene masline, sušeni paradajz ili artičoke. Ko želi svežiji izgled, treba da doda štapiće krastavca ili crvene paprike.

U centar se, kao iznenađenje, može staviti činijica sa domaćim humusom od leblebija, a zanimljiv ukras činiće aromatična grančica ruzmarina.

Uz sireve se stavlja specijalni ili neki drugi odgovarajući pribor za sečenje, koji ne treba mešati da se ukusi sireva ne bi izmešali

Ako odlučimo da poslužimo sireve kao poslasticu posle obroka, gosti će u njima uživati uz neko desertno piće. Podloga za služenje može biti slična kao i za slanu varijantu. Za ovu opciju preostali prostor popunjavamo posudicama sa suvim voćem, kao što su kajsije, šljive, kandirane brusnice, smokve ili urme.

U sezoni, lepo osveženje uz sir biće grožđe ili isečene kruške poprskane sokom od limuna. Naravno, i ovde se moraju dodati neki blagi krekeri, oko sireva se mogu posuti orasi, bademi i pistaći, a dekoracija od elegantnih jestivih cvetova učiniće da ova gurmanska ikebana svima ostane u dugom sećanju.