Helena Bonam Karter - glumica

Helena Bonam Karter – Mlađi muškarac neočekivana magija u životu

S princezom Margaretom, koju igra u 3. i 4. sezoni Krune, glamurozno raščupana glumica deli iskustvo veze s mlađim muškarcem posle surovog razvoda

Uvek me kritikuju zbog onoga što oblačim. Moja etiketa u novinama je katastrofalna katastrofa, kaže uz smeh Helena Bonam Kater, engleska glumica koja je uvek tako glamurozno raščupana. O svom uvrnutom stilu oblačenja Helena kaže: „Ko bi želeo da bude normalan kad može da bude jedinstven.”

Kad su njene uloge u pitanju, a naročito princeza Margareta u trećoj i četvrtoj sezoni serije Kruna, upravo nominovane za Emi nagradu, Helena se pripremala detaljno i sa mnogo radoznalosti ili, kako je sama rekla, liku je pristupila „kao Šerlok Holms”.

A već je imala iskustvo sa članicama britanske kraljevske porodice. U filmu Kraljev govor iz 2010. Helena je igrala Margaretinu majku (za tu ulogu je nominovana za Oskara), što je jedinstven slučaj da ista glumica igra i majku i ćerku, i to prvo majku.

Helena je igrala mnoge žene plave krvi koje su živele pre 20. veka, zbog čega su je zvali kraljica korseta

Postaješ sve bolja glumica

Ne samo da je Helena pročitala sve knjige o Margareti, već je posetila spiritistu da bi od princezinog duha dobila odobrenje. Jedna stara astrološkinja joj je analizirala princezin horoskop i rekla da je ona bila osoba koja je morala da kaže sve što misli, a to su joj potvrdili i princezini prijatelji ili ljudi koji su radili za nju, s kojima je Helena razgovarala tokom priprema. Uostalom, i sama Helena Bonam Karter još kao devojčica imala je prilike da bude u princezinom društvu, pošto je princeza bila u dugogodišnjoj vezi sa jednim njenim stricem.

Kad je Helena imala 30 godina i već bila poznata glumica, ponovo se srela s princezom Margaretom na otvaranju obnovljenog Vindzorskog dvorca. Margareta je bila u ogodinama i Helena je sumnjala da će je se uopšte setiti, ali kad su se srele, princeza joj je rekla: „Postaješ sve bolja glumica.” Tu princezinu osobinu, da uvek kaže šta misli, da istovremeno i pohvali i pecne, Helena je htela da istakne kad je tumačila njen lik u Kruni.

Stara duša u mladom telu

Majčinim genima Helena duguje svoj izgled, pre svega izrazite crne oči i raskošno kovrdžavu kosu, koja je zaštitni znak njenih ranih uloga

Sličan smisao za ironiju pokazala je i Helena kad je izjavljivala kako misli da ju je reditelj serije izabrao da igra Margaretu zbog toga što s njom deli iskustvo razvoda pod budnim okom medija. Međutim, od 2018. Helena sa princezom ima još jedno zajedničko iskustvo – vezu sa znatno mlađim muškarcem.

Dok je Margaretin bio 17 godina mlađi, Helena, kojoj je danas 55 godina, u vezi je sa 22 godine mlađim Rejem Dagom Holmboeom, Norvežaninom, koji je po zanimanju pisac, istoričar umetnosti i profesor na Londonskom univerzitetu, kako navodi Vog. Upoznali su se sasvim slučajno, na jednoj svadbi, na koju i on i ona zamalo da ne odu. „On je stara duša u mladom telu, šta bih bolje mogla da poželim.

Muškarci se obično plaše starijih žena, ali on ne”, rekla je Helena za Tajms, i tu vezu opisala kao „neočekivanu magiju u svom životu”.

Razvod je surova stvar

Ta veza je sasvim drugačija od njenog prethodnog, 13 godina dugog odnosa sa Timom Bartonom, rediteljem s kojim se upoznala na snimanju filma Planeta majmuna. Njihov zajednički život odvijao se u dve kuće, koje su jedna do druge. Tako je ostalo i kad su dobili dvoje dece, koja danas imaju 18 i 14 godina.

Na početku, svi su mislili da su Helena i Tim stvoreni jedno za drugo. Ona je glumila u osam filmova koje je on režirao. Ali, pošto su bili prijatelji pre braka, ostali su to i posle razvoda. Tim je još uvek deo njenog života, nnogo više nego što zajednička briga o deci zahteva.

Na pitanje zašto su se ipak razveli, Helena odgovara: „Nisam to uradila bez oklevanja.” Iako ističe da je razvod surova stvar, ona ipak daje pojednostavljenu sliku onoga što je proživela: „Raskineš, patiš, dosadi ti da patiš, i najzad kreneš dalje.”

Tim Barton je još uvek deo njenog života, mnogo više nego što zajednička briga o deci zahteva

Helena Bonam Karter i Tim Barton
Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Ovaj par je zajednički kupio i kuću u Oksfodširu, koja je nekada pripadala njenom dedi. To je i dalje oaza mira za njih i njihove prijatelje. Kad je kum njihove dece Džoni Dep upao u probleme oko razvoda i optužbi za nasilje, oni su ga pozvali u tu kuću u Engleskoj i oboje su došli da mu budu podrška, iako su već bili razvedeni.

Pre Tima, Helena je bila nekoliko godina udata za glumca i reditelja Keneta Branu, s kojim je vezu počela tokom snimanja Frankenštajna Meri Šeli, što je slomilo srce Braninoj tadašnjoj ženi, glumici Emi Tompson.

Pradeda britanski premijer

Osim ekscentričnog stajlinga i ljubavnog života, Helena ima i romaneskno poreklo. Otac joj je bio bankar, pa je rođena i odrasla u istom onom luksuznom delu Londona u kome bira da živi i danas, kad se njena imovina procenjuje na 60 miliona dolara.

Njen deda po majci bio je španski diplomata u Parizu, koji je za vreme rata spasao hiljade Jevreja. Baba po majci je iz jevrejske porodice Springer, a neke linije vode i do Rotšilda. Majčinim genima Helena duguje svoj izgled, pre svega izrazite crne oči i raskošno kovrdžavu kosu, koja je zaštitni znak njenih ranih uloga.

Po ocu, baba joj je bila plemkinja ledi Vajolet, a pradeda premijer Velike Britanije Herbert Askvit. Po očevoj liniji je u daljem srodstvu i sa čuvenom Florens Najtingejl, a kako piše magazin Helou, ima istog čukunčukundedu sa Kejt Midlton, uz još nekoliko barona i baronesa na stablu. Takođe, deda-stric joj je Antoni Askvit, koji je režirao Pigmaliona iz 1938.

Suviše kratke noge za Holiuvud

Ipak, sva ta plava krv imala je i svoje senke. Kad je Heleni bilo pet godina, majka je zapala u depresiju od koje se lečila tri godine, a potom je i sama postala psihoterapeut. Taman kad su stvari postale bolje, otac joj je dobio moždani udar i zbog pogrešno izvedene operacije ostao je vezan za invalidska kolica. Helena je tada imala 13 godina i seća se posete ocu u bolnici, kad ju je porazila njegova bespomoćnost.

Tada je odlučila „da za sebe napravi novu priču, da postane glumica”. Mnogo kasnije, primajući nagradu Britanske akademije (BAFTA) za najbolju sporednu ulogu, Helena je rekla da je posvećuje svim suprugama koje celog života igraju tu sporednu ulogu, a pre svega svojoj majci koja je 20 godina brinula o mužu koji je bio u kolicima.

Glumica kojoj je danas 55 godina, u vezi je sa 22 godine mlađim Rejom Dagom Holmboeom, Norvežaninom, koji je po zanimanju pisac, istoričar umetnosti i profesor

Tokom karijere, Helena je igrala mnoge žene plave krvi koje su živele pre 20. veka, zbog čega su je zvali kraljica korseta. Želeći da pobegne od stereotipa, snimila je Borilački klub sa Bredom Pitom, a kasnije se šalila da za Holivud ima suviše kratke noge (visoka je 157 santimetara).

Svoj na svome bila je u ulogama dobre vile u Pepeljugi, crvene kraljice u Alisi u zemlji čuda i Belatriks Lestrejndž u Hariju Poteru. Igrala je i Liz Tejlor u filmu Barton i Tejlor.

O svom uvrnutom stilu oblačenja Helena kaže: „Ko bi želeo da bude normalan kad može da bude jedinstven”