Govor tela: Grešite ako mislite da nije važno gde ste seli | To sam ja

Grešite ako mislite da nije važno gde ste seli

Jeste li razmišljali o tome šta znači gde ste odabrali da sednete? Kakvu poruku šalje ovakav govor tela?

Dobar poslovni život je majstorija komunikacije. Svako komunicira celim svojim bićem, telom pre svega, i zato nijedan detalj govora tela nije za zanemarivanje. Jeste li, recimo, razmišljali o tome šta znači gde ste odabrali da sednete i kakvu poruku šaljete?

Govor tela i kontrola

Šta mislite, osećate ili koje su vam namere prema drugima – otkriće vaše telo. Iako vi to možda ne želite, razotkrivanje vaših misli i osećanja preuzeće vaš nesvesni deo ličnosti finim, suptilnim mehanizmima.

Može li se ovo kontrolisati? Psiholozi tvrde da je to istinski težak posao. Da se ne razotkrijete javnosti, ostaće samo želja koju vaše nesvesno neće uslišiti (što se ne odnosi na ’majstore kontrole tela i gestikulacije’, koji postoje – retki su doduše – sudeći po iskustvu psihologa i eksperata za govor tela).

Centralna pozicija govori o timskom igraču, dok je kraj rezervisan za lidere

Govor tela i kontrola | To sam ja

Gde ste odabrali da sednete?

O sebi, na primer, mnogo kažete ako ste se pridružili skupu i seli na kraj stola. Možda ste odabrali da zauzmete centralnu poziciju. I jedno i drugo šalju poruku prisutnima o tome kako sebe doživljavate i kako želite da vas drugi vide.

Bernardo Tirado, industrijski psiholog čija je uska stručnost govor tela, u svojim tekstovima i knjigama ističe značaj mesta gde ste odabrali da sednete. Izveo je po tri glavne poruke koju svako pošalje prisutnima u zavisnosti da li je seo na kraj ili sredinu stola.

Raspodela moći u grupi koja sedi za okruglim stolom je ravnomerna. Ovo i jeste postavka idealna za diskusije i opuštene razgovore

Gde ste odabrali da sednete? | To sam ja

Ako ste ušli u prostoriju i seli na kraj stola, svejedno koji, vi zapravo kažete:

  • Ja sam lider.
  • Imam kontrolu
  • Tu sam da zaplašim.

Ako je vaš izbor bio mesto za sredinom stola, poruka je sasvim drugačija:

  • Ja sam deo tima.
  • Ja sam pristupačan.
  • Došao sam da sarađujem.

Neočekivano, zar ne? Centralna pozicija govori o timskom igraču, dok je kraj rezervisan za lidere.

Savet, okrugli sto i stolica

Mesto gde ćete sesti birate spontano. Vaše nesvesno, kao i vaše telo koje ga sledi, odabraće poziciju kojom će se izjasniti. Posmatrajte i videćete kako se od momenta pošto ste seli postavljaju suptilni i spontani odnosi među prisutnima, a za to je zaslužan vaš govor tela i mesto za stolom.

Tirada mnogi pitaju za savet – gde da sednu? Odgovor je jasan: sve zavisi od toga kakvu poruku želite da pošaljete i kako sebe vidite u poslu o kome se razgovara.

Raspodela moći u grupi koja sedi za okruglim stolom je ravnomerna. Ovo i jeste postavka idealna za diskusije i opuštene razgovore. Nije dobra ako treba da se zna ko je lider ili ’predsedavajući’.

U jednom od intervjua, psiholog Tirado je pomogao savetom u situacijama kada se poslovni razgovor vodi za okruglim ili stolom kvadratnog oblika za kojim svako ima ’jednake šanse’ i ima svog supranika preko puta.

Savet, okrugli sto i stolica | To sam ja

Ako je situacija takva da sedite za kvadratnim stolom, znajte da najveći otpor možete da očekujete od osobe koja sedi tačno ispred vas. U ovakvoj raspodeli, svako za stolom ima svog ’protivnika’.

Šta da uradite?

„Odmaknite malo unazad stolicu na kojoj sedite. Ne predaleko od stola, da prisutnima ne pošaljete poruku da ne želite da budete prisutni. Isto uradite i ako je prilika takva da sedite za okruglim stolom. Ovako ćete narušiti raspodelu snaga ’ravnih časti’ i otvoriti prostor za poziciju moći. Ako je to pozicija koju želite, na dobrom ste putu.”

Da li je važno gde ste seli? Izuzetno je važno! To je govor tela koji će svako jasno razumeti.