Devojka drži mesec u rukama, u noći

Formule za uspešan život kriju se u snovima. Šta vi sanjate?

Svako ima deo ličnosti koji se naziva nesvesnim. Imate ga i vi. Nesvesno o vama sve zna – ko ste, koje talente nosite, zna vaše pretke, krije neprijatna iskustva, emocije kojih se stidite, traume najranijeg životnog doba i sve sa čime niste spremni da se suočite i konačno razumete.

U nesvesnom se nalaze sva rešenja vaših problema, sve formule za ispunjen život. Nesvesno ima neverovatnu moć i beskrajno je. I, što je najvažnije – nikada ne laže.

Ipak, iako je blago od kojeg nema većeg, ono je nedostupno. Svaki čovek ne bi mogao da se nosi s tolikim sadržajima, iskustvima, doživljajima, i dobrim i lošim, sakupljenim iz ličnog i iskustva predaka. Zato su nesvesnom potrebni verni i sigurni saradnici i ’putevi’ koji će voditi do svesnog dela, kako bi mu preneli dragocene poruke koje nesvesno šalje.

Snovi su ti pomagači i zlatni saradnici. Snovi prenose važne poruke za svakoga ko želi da postane najbolja verzija sebe, privatno, poslovno, u svakom smislu.

Ako iskusni znalci i psiholozi kažu da je tako, zašto onda ima toliko nesrećnih, neuspešnih i neostvarenih ljudi, kad svako ima ključ?

Snovi su siguran put

Snovi su najprohodniji put u nesvesno. Govore vam ono što vaša svest ne vidi. Ako želite da radite na sebi, morate da komunicirate sa nesvesnim delom ličnosti. Prvo i osnovno je da zapamtite san. To je već velika hrabrost”, pisao je i govorio svojim pacijentima psihoterapeut Ivan Nastović (1932–2013), ekspert za analizu i tumačenje snova i osnivač Centra za analizu snova Unicorn, psihijatar koji je više od 50 godina posvetio ovim ’kraljevskim putevima u nesvesno’ i prvi kod nas uveo grupnu analizu snova.

Šta su članovi grupa za analizu snova koje je vodio dr Nastović naučili o snovima, problemima, rešenjima, uspehu i sebi?

O snovima iz iskustva polaznika grupe

Znate značenje svojih snova, samo ne znate da znate, pa zato mislite da ne znate”, ovako je pisao Frojd, a dr Nastović je potvrđivao svakodnevnom praksom. Šta su polaznici njegovih grupa za analizu snova naučili i kako su snove koristili, ne bi li živeli ispunjene živote?

 • Vaše nesvesno je vaš najveći prijatelj i mudri deo vaše ličnosti. Sve zna. Slušajte ga.
 • U vašem nesvesnom su sve vaše misli, želje, strahovi, kompleksi, motivi, sećanja kojih niste svesni. Uskladišteni su u nesvesnom delu ličnosti i tu su dospeli zato što ih je vaše svesno odbacilo (nije htelo, ili nije smelo, da se nosi s tim). Neki sadržaji su vam ’usađeni’, odnosno, nosite ih zajedno sa poreklom, porodičnom istorijom, genima. Nesvesno tako predstavlja pravu arhivu svega što vas je ikada snašlo. Tu je registrovana svaka aktivnost koju ste, od rođenja do danas, doživeli, opazili, primetili, osetili, a iz ovog ili onog razloga niste je sačuvali u svesnom delu razuma. Kada bi makar i deo tih sadržaja iz nesvesnog dospeo u svesno, ne biste mogli da podnesete toliko neprijatnosti i bola, i zato vaša svesna strana ličnosti ima otpor prema nesvesnom.
 • Ne pamtite snove, nisu vam jasni, konfuzni su, deluju besmisleni i glupi, puni simbola i neočekivanih situacija, često nerealnih. To je sasvim ’normalno’. To je vaš otpor da saznate šta se sve krije u vašem mudrom delu, pošto su snovi ’kraljevski put u nesvesno’ i preko njih vaše nesvesno bi da komunicira sa vama. Ono nikada ne miruje. Stalno radi i traži komunikaciju, kako biste ga upoznali i svoj život učinili kvalitetnijim. Tako rade pravi prijatelji.
 • Nije svejedno da li o vinu sanja naučnik ili alkoholičar. Pod uslovom da naučnik nije alkoholičar. Pođimo od jednostavnog primera: Kada neko sanja prsten, pri tumačenju sna nije dovoljno da prelistate sanovnik ili rečnik simbola i vidite šta taj simbol znači. Važno je kakva je osećanja taj prsten pobudio u vama, kako prsten izgleda, kome pripada, da li ga u snu nekome dajete ili ga odbijate, pod kojim okolnostima. I, sve se to mora uklopiti u celokupnu atmosferu sna i drugih simbola u njemu, u seriju snova. Jasno vam je da je zato tumačenje sna putem sanovnika neprihvatljivo. „Sanovnici nemaju vrednost. Mogu da budu zabava, ali opasna zabava”, voleo je da kaže doktor Nastović.
 • Nesvesno je najaktivnije kada imate problem koji vas remeti i muči. Ono vam tada šalje snove koji se često ponavljaju i imaju istu poruku. Kada sanjate da bežite, da se skrivate, čudovišta ili bilo kakve neprijatne situacije koje prati osećaj straha i nemoći, trudite se da takve snove zaboravite. A, jedina svrha ovakvih ’horor’ snova jeste da vam pomognu i da vas nateraju da se suočite sami sa sobom, sa svojim potisnutim problemima.
 • Snovi nikada ne lažu.
 • U snovima su razrešenja vaših životnih problema i nedoumica. Oni imaju sva rešenja i zato im se radujte. Ako se ne sećate svojih snova, nemate dovoljno hrabrosti za to. Moguće je da funkcionišete po principu zadovoljstva, a manje po principu realnosti. Drugim rečima – bežite od neugodnosti i ne smete da im se suprotstavite, a to nije nimalo lak posao.
 • Snovi su izuzetno moćni. Analizom snova upoznajete sebe i druge, i vaš život je kvalitetniji.
 • Kroz snove nesvesno pokušava da koriguje svesni deo ličnosti (kada neko sanja da ruča kod kralja ili da se nalazi u društvu eminentnih ličnosti može da nam ukaže na osećanje manje vrednosti koje nesvesno pokušava da kompenzuje).
 • Snovi imaju reduktivnu funkciju. Primer su snovi ljudi koji imaju previsoko mišljenje o sebi, koji se čine boljim i vrednijim nego što jesu (takvi ljudi, recimo, sanjaju da rade kao portiri ustanove na čijem se čelu nalaze).
 • Snovi imaju i ‘proročku’ funkciju i mogu da predstave prigodnu skicu rešenja konflikta. Naravno, to važi za one koji ’žele da čujuporuku svog mudrog dela.
 • Snovi mogu i unapred da dijagnostikuju somatska oboljenja, i to mnogo pre njihovog ispoljavanja.
 • Nema ’glupih’ snova. Kakav god da je, san nosi neku poruku. Nijedan san nije beznačajan, iako onome ko ga sanja deluje trivijalno. Takvi snovi često u sebi nose veoma važne poruke.