jennifer gray

Dženifer Grej: prljavi ples sa životnim iskustvom

Glumica koja je letela na rukama partnera u ključnoj sceni kultnog filma iz 1987, igraće i sada, u svojoj 60. godini, u nastavku čije snimanje je najavljeno za sledeću godinu

Zato što je tako dobro prikazao nezaboravni osećaj da letimo dok se prvi put zaljubljujemo, film Prljavi ples postao je hit od trenutka kad se pojavio 1987, i od tada nije prestao da osvaja nove generacije gledalaca.

Tokom letnjeg kampovanja, devojka iz bogate njujorške porodice Franses Bejbi Hausman zaljubljuje se u svog učitelj plesa Džonija Kasla, koji potiče iz veoma skromnog miljea. Priča kulminira njihovim strastvenim plesom uz Oskarom i Zlatnim globusom nagrađenu pesmu Najbolje vreme mog života(I’ve Had) The Time of My Life, u izvođenju Bila Medlija i Dženifer Vorns i neponovljivom završnom scenom, u kojoj su briljirali Dženifer Grej i Patrik Svejzi.

Film Prljavi ples postao je hit zato što je tako dobro prikazao nezaboravni osećaj da letimo, dok se prvi put zaljubljujemo

Trideset tri godine posle prve ljubavi

Da nije lako ponoviti neponovljivo, dokazao je nastavak filmskog hita iz 2004. pod naslovom Prljavi ples 2: noći u Havani, koji s dvadesetak miliona dolara zarade ni približno nije ponovio uspeh prvog filma, koji je inkasirao 241 milion dolara, a bio je i prvi film koji je prodao preko milion kopija za kućno gledanje.

Trideset tri godine nakon što se pojavio ljubimac globalne publike, glavna glumica Dženifer Grej i predstavnik producentske kuće Lajonsgejt (Lions Gate Entertainment) najavili su da će snimiti film u kome će se videti šta je bilo posle, ali da se snimanje, planirano za ovu godinu, zbog pandemije, odlaže za sledeću. Rekli su da će film režirati Džonatan Levin, kao i da Dženifer Grej, glavna zvezda prvog dela, neće biti samo koproducent, već i nosilac glavne uloge. Nisu otkrili mnogo o tome na čemu će se zasnivati radnja. Prvi deo ima prilično otvoren kraj. U osnovi, radi se o gotovo nemogućoj ljubavi male bogatašice i momka iz nižih slojeva, zbog čega oni u svim scenama imaju odeću kontrastnih boja. Romansa, doduše, kulminira njihovim strastvenim plesom, ali nam film ne otkriva šta je s mladim parom bilo dalje.

Nastavak filmskog hita iz 2004, Prljavi ples 2: noći u Havani, ni približno nije ponovio uspeh prvog filma

Patrik Svejzi
Bart Sherkow © / Shutterstock.com

Depresija umesto slave

Novinari su se pitali šta je s tim parom moglo da se desi tokom 33 godine. Glumac Patrik Svejzi umro je 2009, u svojoj 57. godini, pa se nagađa ko bi mogao da ga zameni u nastavku. Ne treba zaboraviti da Dženifer, koje je onda, sa 27 godina igrala sedamnaestogodišnjakinju, sada ima 60 godina. Možemo li sada od nje da očekujemo akrobatski prljavi ples kao u prvom filmu, pitaju se mnogi. Jedan maliciozni komentator napisao je da sve što sada možemo da očekujemo od te priče jeste da „ostarela i razočarana bogatašica, od prodaje kuće svojih roditelja kupi onaj letnji kamp i po njemu šeta sama, verovatno sa maskom na licu, u skladu sa novonastalim okolnostima”.

Nakon Prljavog plesa, umesto da uživa u slavi, Dženifer Grej borila se sa depresijom

Međutim, Dženifer ne odgovara na ovakve provokacije. Od prvog velikog uspeha i scene u kojoj leti na rukama svog učitelja plesa, dele je decenije i mnogo životnog iskustva koje nije uvek bilo lako, mada je ona uvek nalazila snage da nastavi dalje. A trauma nije bilo malo. Već na samom početku, nije joj se dalo da uživa u stečenoj slavi. U vreme snimanja Prljavog plesa bila je u tajnoj vezi sa jednim kolegom. Negde pred premijeru, vozila se s njim u kolima, kada je on izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dve žene. Tako, umesto da uživa u tek stečenoj slavi, Dženifer se borila sa depresijom i osećajem krivice, pa nekoliko godina nije glumila, propuštajući veliki zamah koji je dobila.

Nije ličila na sebe

Ponovo je uspostavila kontrolu nad životom, pa su došli filmovi Portret ubice, Vetar, Skok, Ritual, Kejt, Untogether, U tvojim očima i desetine televizijskih serija, a 2010. bila je pobednik u serijalu Ples sa zvezdama.

Dženifer Grej i predstavnik producentske kuće Lajonsgejt najavili su da će snimiti film u kome će se videti šta je bilo posle

U želji da popravi svoj izgled, Dženifer se podvrgla operaciji nosa, ali su rezultati bili poražavajući. Toliko više nije ličila na sebe, da joj je to ugrozilo karijeru. Prošla je potom kroz još jednu operaciju, pa je o svemu napravila dokumentarac, kako bi prevazišla traumu. O tom periodu kaže: „Osećala sam se kao zaštićeni svedoci koji prođu proceduru promene identiteta.” Čak je htela i ime da promeni i počne sve iz početka. Srećom, predomislila se. Kad je izašla iz te krize, počela je da oseća jake bolove u vratu, pa su doktori ustanovili da su u pitanju posledice saobraćajne nesreće iz mladosti i da je potreban hirurški zahvat na kičmi. Tokom priprema za tu operaciju, pronađen joj je nimalo dobroćudan tumor na štitnoj žlezdi. Bila je to sreća u nesreći, jer je na vreme otkriven i odstranjen.

Jennifer Gray sa muzem
Joe Seer © / Shutterstock.com

Dženifer se 2001. udala za režisera Klarka Grega i s njim ima devetnaestogodišnju ćerku. U julu ove godine par je objavio da se razvodi, ali da ostaju prijatelji. A nama ostaje da strpljivo sačekamo novi Prljavi ples i da vidimo kako će ga sada odigrati 60-godišnja Dženifer Grej i da li će moći da leti, oslonjena na svoje bogato životno iskustvo, kao što je 33 godine ranije letela oslonjena na ruke prve ljubavi i velikog sna.