U filmovima o mafiji žene preuzimaju kormilo

Dženifer Lorens igraće glavnu ulogu u filmu Mafijašica, Dženifer Lopez tumačiće šeficu narko-kartela u filmu Kuma, a za rimejk Skarfejsa još se traži glumica za strašnu i fascinantnu Elviru Henkok

Za glumicu Dženifer Lorens kažu da je oštra i duhovita i da čvrsto stoji na zemlji, što sigurno nije lako kad se zna da je već u svojoj 22. godini dobila Oskara za glavnu ulogu, a sledeće godine još jednog za sporednu ulogu, da se našla i na Forbsovoj listi 100 najuticajnijih glumaca, kao i na Tajmsovoj najuticajnijih ljudi na svetu. Ipak, Dženifer kaže da je njeno zanimanje „glupo u poređenju sa lekarima koji spasavaju živote”, pa ona ne vidi na osnovu čega bi trebalo da bude uobražena.

Dženifer Lorens © Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Dženifer Lorens tvrdi da ulogama ne dozvoljava da je poremete, a osećanja likova ne donosi kući

Ovakav netipičan način razmišljanja Dženifer Lorens pre deli sa svojom generacijom, rođena je 15. avgusta 1990, nego sa svetom filma. Nije studirala glumu niti igrala u pozorištu, ali je proglašena najtalentovanijom mladom glumicom Amerike. Filmovi u kojima je igrala inkasirali su, do 2019, ukupno šest milijardi dolara. Ona, međutim, tvrdi da ulogama ne dozvoljava da je poremete, a osećanja likova ne donosi kući. „Kad bi uloge, ma i u najmanjoj meri, uticale na moj zdrav razum, igrala bih samo u komedijama”, kaže Dženifer Lorens, i možda se baš tim stavom, više nego svojom zavidnom karijerom, preporučuje za ulogu za koju su zainteresovane mnoge zvezde sa A-liste.

Skarfejs – 37 godina kasnije

Naime, sprema se rimejk kultnog filma Skarfejs, koji je 1983. režirao Brajan de Palma, u kome je lik Tonija Montana igrao Robert de Niro, a Mišel Fajfer briljirala u ulozi Elvire Henkok, ljubavnice mafijaškog bosa. Mnogo je glumica tada želelo tu ulogu, neke su je i odbile. Udajom za Tonija Montana, nakon što je on ubio njenog ljubavnika, lik Elvire Henkok, istovremeno beskrupulozne i tragične žene, postaje simbol sveta u kome živi. De Palma i De Niro želeli su Glen Klouz, ali je producent prelomio i kladio se na tada nepoznatu Mišel Fajfer.

Lik Elvire Henkok, istovremeno beskrupulozne i tragične žene, postao je simbol sveta u kome živi

Sada, 37 godina kasnije, Skarfejs će režirati Luka Gvadanjino, koji već ima iskustva sa oživljavanjem starih kultnih filmskih priča. Novi scenario napisala su braća Džoel i Itan Koen, poznati kao reditelji filmova Veliki Lebovski i Nema zemlje za starce. Dok se radnja verzije iz 1983. događala u Majamiju, događaji novog Skarfejsa sele se u ogromni Los Anđeles.

Od gazdine devojke do zaštićenog svedoka

Još se ne zna ko će tumačiti lik Tonija Montana, koga su svojevremeno definisali kao simbol „zapadnog muškog kapitalističkog uspeha”, dok se nagađanja oko uloge Elvire Henkok najčešće zadržavaju na Dženifer Lorens. Reditelj Luka Gvadanjino još 2017. izabrao je Dženifer za film Pogrebni običaji, baziran na romanu Hane Kent, potpisan je čak i ugovor, ali sudbina tog projekta je nejasna. Nezavisno od toga, Dženifer Lorens mogla bi da osavremeni lik Elvire Henkok, žene koja s mužem jedno vreme deli život mafijaškog bosa, ali ipak nađe dovoljno hrabrosti da ga napusti.

Nagađanja oko uloge Elvire Henkok najčešće se zadržavaju na Dženifer Lorens

Braća Koen
© Denis Makarenko / Shutterstock.com

Mnogi se pitaju da li će Dženifer uopšte moći da prihvati tu ulogu, s obzirom da je već najavljeno kako će ona producirati i igrati glavnu ulogu u filmu Mafijašica, zasnovanom na istinitoj priči o Arlin Brikman. Istraživačku knjigu pod istim naslovom napisala je novinarka Tereza Karpenter, dobitnica Pulicerove nagrade. Arlin Brikman odrastala je na njujorškim ulicama, pa nije odolela privlačnosti života žestokih momaka i njihovih žena. Kasnije, Arlin je postala zaštićeni svedok na suđenju gangsterskoj porodici Kolombo. Kada bi dobila obe uloge, Dženifer bi u vrlo kratkom periodu igrala dve žene duboko involvirane u mafiju, svet kriminala, droge i nasilja.

Ambiciozna, beskrupulozna, hladnokrvna

Filmovi o mafiji odavno su sastavni deo zapadne kulture i oni uvek postižu veliku popularnost. Iako su još uvek najpopularniji oni filmovi u kojima su dominantni muški likovi, a žene tek tragične žrtve moćnih patrijarhalnih porodica i nasilnih muževa, istoričari filma podsećaju da su se oduvek, kad bi „muška verzija” postigla uspeh, snimale i ženske verzije. Na primer, prva verzija filma Skarfejs snimljena je 1932, a već 1940. snimljen je i film Skarfejs devojka.

Dženifer Lopez
© Ovidiu Hrubaru / Shutterstock.com

Početkom maja, istovremeno kad i rimejk Skarfejsa, najavljen je i projekat koji će se zvati Kuma. Produciraće ga i glavnu ulogu igrati Dženifer Lopez. Priča će biti zasnovana na istinitoj životnoj priči Griselde Blanko, koja je bila kolumbijski narko-bos, a ubijena je 2012. u svojoj 69. godini. O tome Dženifer Lopez kaže: „Ona ima sve što nam treba za priču, dinamičan karakter – ozloglašena, ambiciozna, beskrupulozna, hladnokrvna.” A da bi glumica igrala takve likove bez posledica po sopstveni zdrav razum, treba da stoji čvrsto na zemlji, kao Dženifer Lorens.