Obučeni za filmsko platno

Ništa ne može da se meri sa uzbuđenjem kada nađete baš adekvatan oblik rama za naočare, ili pravi ton i strukturu materijala koji ste zamislili kako bi vaš lik iz mašte mogao da oživi na platnu

Jednom prilikom bila sam pitana kako nastaje pozorišni kostim i moj odgovor bio je: Iz strasti, iz ljubavi, iz dubokog promišljanja, istorijskog i sociološkog istraživanja, sati crtanja, kilometara pešačenja, smeha, rasprava, znoja i uzbuđenja u krojačnicama i radionicama. Nastaje u mraku pozorišne sale. Kostim pre svega nastaje iz želje za pripovedanjem. Sličan se princip odnosi i na filmski kostim, sve do momenta realizacije i trenutka boravka na setu, ali doći ćemo i do tog momenta.

Kada se zateknete udubljeni u radnju nekog romana i do detalja zamišljate kako je svaki lik ne samo obučen, već kako odeća koju nosi utiče na dramske situacije i likove sa kojima dolazi u dodir, možete biti sigurni da je u vama začet barem mali delić kostimografskog razmišljanja, a ono o čemu razmišljate zove se – dramaturgija kostima.

Pravi posao za kostimografa dolazi tek onda kada upozna sve saradnike i shvati tehničke zahteve koji su pred njega postavljeni

Hemija sa scenografom

To je početak igre i početak pričanja priče. Zatim počinjete da razmišljate o tome šta je ideja reditelja i direktora fotografije, koliko je ona blizu vašem senzibilitetu, gde ćete se sresti i kako razumeti. Saradnik, uz koga bi trebalo da gradite likovni izraz jednog filma, svakako je i scenograf sa kojim, ako se rodi prava hemija, možete kreirati nezaboravnu likovnu čaroliju na velikom platnu.

Ovim je tema tek načeta – pravi posao za kostimografa dolazi tek onda kada upozna sve saradnike i shvati tehničke zahteve koji su pred njega postavljeni, jer snimanje filma je komplikovan postupak, koji uključuje veliki broj učesnika koji bi trebalo da budu savršeno uigrani i međusobno se dopunjuju. Kada svoju likovnu viziju ukrsti sa likom, glasom i senzibilitetom glumca, tek tada dizajner kostima počinje da stvara.

Na Fakultetu primenjenih umetnosti studira se pet godina kako bi se dobilo zvanje mastera kostimografije. Tokom tog perioda bavite se crtanjem, slikanjem, istorijom umetnosti, istorijom odevanja, istorijom enterijera, perspektivom, nacrtnom geometrijom, teorijom forme, psihologijom, pedagogijom, istorijom pozorišta, scenografijom, modelarstvom i na kraju dizajnom kostima koji, sem crtačkog, podrazumeva i znanje o materijalima, formama, žanrovima…

Kostim pre svega nastaje iz želje za pripovedanjem

Arhiva kostimografa

Sve to je arhiva koju nosite u sećanju i na koju se pozivate svaki put kada nastaje nova priča o kostimima. I bez obzira na sva prethodna znanja, svaki početak zahteva novo istraživanje. Rad na svakom sledećem projektu je novi život za sve koji su se oko njega okupili. Srećete se sa mnogim saradnicima po prvi put, upoznajete se, usklađujete energije, radujete se napretku, smejete, ponekad žučno raspravljate… Sve to je prvi put, ali i poslednji, jer sledeća saradnja sa novom produkcijom je novi susret i nova porodica, ili nije. Ako sa nekom grupom ljudi ostvarite prijatnu i kreativnu saradnju, jedva čekate da se sa njima sretnete na sledećem projektu.

Kada su proces promišljanja i skice finalizovani, osnova rada na kostimu postaje kretanje. Potraga za materijalima, obilazak radionica, komponentistika i sitna rekvizita, kilometri i sati u pokretu. Ali, ništa ne može da se meri sa uzbuđenjem kada nađete baš adekvatan oblik rama za naočare, ili pravi ton i strukturu materijala koji ste zamislili kako bi vaš lik iz mašte mogao da oživi na platnu. Ponekad, ma kako to čudno zvučalo svima oko vas, poželite da viknete od sreće. Jer, onoliko noći ste se budili sa idejama koje naviru i morali brzo da ih skicirate ili pribeležite i baš ta slika koja vas je proganjala iz noći u dan, dok hodate, pričate sa prijateljima, živite, odjednom se materijalizovala pred vama i vi možete da okončate svoj pohod.

Život na setu vam se uvuče pod kožu i postaje onaj deo vašeg akcionog umetničkog stvaralaštva bez kojeg teško možete da nastavite rad

Glavni izazov na setu

I baš kada pomislite da je potraga završena, dolazi zapravo glavni izazov i pravi rad na filmu. Izlazi se na teren i filmski set će postati za kostimografa, ali i sve ostale saradnike na realizaciji tog projekta, realnost narednih nedelja i meseci. I dok bi se u pozorištu posao kostimografa završavao, na filmu tek počinje.

Svaki dan, dok snimanje traje, novi je izazov i novo i uzbuđenje. Koliko god bili pripremljeni pre početka rada, nepredviđene situacije se dešavaju i vi morate biti spremni da se sa njima što lakše nosite. Zato su kostimografi koji rade na filmu posebna vrsta umetnika. Do poslednje klape, a nekada i nakon toga, za vas kreiranje nije gotovo i u završnom danu možda će vašem filmskom junaku biti potrebna neka pomoć da postane baš onakav kakvog ćete ga zavoleti kada oživi na filmskom platnu.

Svako ko je proveo i dan na setu, pričaće vam o tome koliko je to naporan posao: od dvanaest do četrnaest sati ponavljanja, čekanja i pune koncentracije, kako bi nastao samo jedan savršen kadar. Ali, isto tako, svako ko je proveo samo jedan dan na setu, reći će vam da će se vratiti ponovo, iako je umoran i neispavan nakon višenedeljnog ustajanja u pet rekao – nikada više. Život na setu vam se uvuče pod kožu i postaje onaj deo vašeg akcionog umetničkog stvaralaštva bez kojeg teško možete da nastavite rad.

Ovo mi je poslednji film, nikad više, jedva čekam sledeći!