Dženifer Aniston – moj guru u sportskoj medicini

Postoji bar deset stvari koje Dženifer poštuje, a koje bih želeo da podelim sa vama–tiču se suštine sportske medicine i zdravog načina života

Pravi razlog zašto doživljavam Dženifer kao svog gurua zadržaću za sebe kao tajnu. Ipak, postoji bar deset stvari koje Dženifer poštuje, a koje bih želeo da podelim sa vama – tiču se suštine sportske medicine i zdravog načina života.

1. Neka vežbanje bude redovan deo vašeg života. I Dženifer misli, kao i ja, da je optimalno pet treninga nedeljno. To je u skladu sa preporukama Američkog koledža za sportsku medicinu, mada ne verujem da ih je ona uzela u razmatranje. Suština je da treniranje često jeste jedini deo dana koji ste posvetili sebi, a o zdravstvenim aspektima ne želim ni da govorim.

I Dženifer misli kao i ja – optimalno je pet treninga nedeljno

© Kathy Hutchins / Shutterstock.com

2. Kombinujte kardio vežbe sa vežbama snage. Nisam baš siguran da Dženifer i ja imamo isti ritam, ali znam da ona vežbanje počinje sa 15 minuta kardio treninga (ja sa deset), a zatim dosta radi sa mali težinama (što i ja mislim da je suština). Najviše mi se dopada njen izraz muscle confusion, što u prevodu znači da želi da iznenadi mišiće različitim rasporedom i smenjivanjem vežbi. Zaista je dobro da postoji konfuzija i da mišićne grupe budu inicirane različitim vežbama.

3. Praktikujte plank. Neverovatno da tokom treninga oboje idemo iz klasičnog planka u bočni, pa zatim u plank sa podignutom asimetričnom rukom u odnosu na nogu.

4. Povremeno gladujte. Iako sam redovno postio skoro 20 godina na Badnji dan i Veliki Petak, shvatio sam da je suština vezana za lišavanje loših misli, a ne hrane. Sada znam da gladovanje nije strašno, ako znate da imate šta da jedete. Naprotiv, dobro je da povremeno gladujete. Neke moje kolege veruju da je gladovanjem moguće izlečiti neke bolesti, dok Dženifer povremeno pravi pauze u konzumiranju hrane od 16 sati.

Najviše mi se dopada izraz muscle confusion, što u prevodu znači da Dženifer želi da iznenadi mišiće različitim rasporedom i smenjivanjem vežbi

© Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

5. Jedite hranu bogatu makronutrijentima. Ovo je dosta jednostavno reći, a nije lako postići, pogotovo u Americi. Nemaju oni šarenu zelenu pijacu kao mi, što je ključni savet naših profesora iz Italije koji kažu jedite tre colori (tri boje), dok Dženifer kaže – jedite povrće raznih boja.

6. Birajte zdrave masti. Dženifer i ja potpuno se slažemo u izboru lososa, ribe generalno, kokosovog ulja, avokada i slično. Mada, kada je u pitanju avokado, svesni smo da zahtev za toliko avokada dovodi u problem proizvodnju i da nije suština u  jednom avokadu za doručak već u dobrom gvakamola sosu i odgovornom konzumiranju ove važne namirnice.

7. Uživajte u dobrom smutiju. Skoro da smo slični – oboje volimo bananu, šumsko voće, čiju, ali ona ne voli protein, dok ja mislim da je whey (surutka) izvanredna nakon vežbanja, kao i glutamin. Dženifer voli kakao, mleko od lešnika i steviju, sve sa čokoladnim ukusom. Bilo kako bilo, nije baš lako objasniti zašto se kod nas smuti mnogo manje konzumira nego napolju. Svakako, jedan je od mojih značajnijih saveta/preporuka sportistima, ali uvek sa proteinima.

Nisam baš siguran da Dženifer i ja imamo isti ritam, ali znam da ona vežbanje počinje sa 15 minuta kardio treninga

© Everett Collection / Shutterstock.com

8. Ne dozvolite da budete žedni. Po pitanju hidratacije, Dženifer radi sve kao da je najbolji coach. Nije u pitanju samo konzumiranje tečnosti, već kada i koliko. Jednostavno, ona radi kako treba, pije veliku čašu vode ujutro (ne znam da li kao Novak čašu mlake vode, ali  mislim da tako treba), dva sata pre vežbanja ne više od pola litra, a tokom vežbanja sportsko piće, ako vežba duže od sat vremena. Kao i ja, smatra da je dobra hidratacija suština. Da sam znao ovu njenu posvećenost hidrataciji mogli smo da joj predložimo da je stavimo na naš izum, sportsko piće Hidrostar.

9. Izborite se za san. Iako se sa većinom svojih prijatelja borim za tezu da čovek treba da spava najmanje osam sati, mislim da je nedostižno buđenje oko devet sati ujutru, kao što Dženifer čini. To me podseća na termin mog druga Viktora, takozvano prirodno buđenje. Nažalost, ja spadam u one koji se trude da spavaju redovno bar šest sati, mada nekad postoji i poslepodnevna dremka.

10. Živite svaki dan. Uvek postoje dani kada pomislite „Ne mogu” i „Ne želim”, a suština je da se izborite i budete istrajni i uvek spremni da uradite nešto za sebe.

Neke moje kolege veruju da je gladovanjem moguće izlečiti neke bolesti, dok Dženifer povremeno pravi pauze u konzumiranju hrane od 16 sati

© Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Ima još toliko stvari o kojima isto mislimo, od toga da redovno nosite naočare za sunce, imate kućnog ljubimca, do toga da ne dozvolite da vam se endorfini smanje. Pošto i Bred Pit sve ovo zna, možda zato razmišlja da joj se vrati. 

Jedna je Dženifer!