Debi Hari

Debora Hari – pank princeze ne idu u penziju

Debi Hari iz benda Blondie i Suzi Su iz Siouxsie and the Banshees, obeležile su pank scenu. Posle šezdesete nisu odstupile od teze – „pank je kad radiš nešto svoje”

„Lepuškasta plavuša u uskim pantalonama” i „Ledena kraljica”, Debi Hari iz benda Blondie i Suzi Su iz Siouxsie and the Banshees, obeležile su pank scenu od samog početka, sedamdesetih godina prošlog veka. Posle svoje šezdesete podjednako liče na sebe – buntovne, društveno angažovane, pune energije i, povrh svega, odličnog izgleda. Princeze panka i u poznim godinama nisu odstupile od svojih načela, jer kao što kaže Suzi Su: „Pank je kad radiš nešto svoje. To je pank.”

Zavisnost, bankrot, stalker

Debi Hari
Debi Hari © Andrea Raffin / Shutterstock.com

Prijateljica Džoja Ramona, Baskijata, Igija Popa i Dejvida Bouvija, lik s jedne od najpoznatijih slika Endija Vorhola, nekadašnja Plejbojeva zečica, vozač benda New York Dolls, konobarica, sekretarica u BBC-u i žena koja je osnovala čuvenu grupu Blondie – Debora Hari i sa 74 godine aktivno snima i ima lajv nastupe, a nedavno je objavila i memoare. U knjizi Face it opisala je i one manje lepe događaje iz sopstvenog života kao što su zavisnost od heroina, bankrot, silovanje pod pretnjom noža, problem sa stalker-om i ono što ju je u suštini trglo i nateralo da malo ozbiljnije razmisli o sopstvenom životu – Debi je ubeđena da ju je svojevremeno kolima povezao jedan od najpoznatijih serijskih ubica Ted Bandi, koji je iz nepoznatih razloga odlučio da je ne uvrsti na spisak svojih žrtava. Sada, u osmoj deceniji, čuvena plavuša objašnjava kako je iz svega uspela da izađe „neogrebana” i kaže da je poenta u volji da se nastavi dalje, humoru, podršci i odbijanju da se vrati u prošlost.

Da bih opstala, nikad nisam mogla da dovedem sebe u poziciju da kukam o tome kako sam žena. Samo sam nastavljala dalje, kaže Debi Hari

One Way Or Another

Jedna od najpoznatijih pesama Blondie One Way or Another (Na ovaj ili na onaj način) možda najslikovitije opisuje stav koji je Debori Hari, čvrsto rešenoj da bude naglašeno ženstvena pevačica i šefica muškog benda, pomogao da potčini mačo-okruženje u muzičkoj industriji. „Da bih opstala, nikad nisam mogla da dovedem sebe u poziciju da kukam o tome kako sam žena. Samo sam nastavljala dalje. Onoliko koliko je bilo moguće, pronašla sam način da uradim ono što sam želela.”

Iako podržava pokret #MeToo, gde su mnoge poznate žene priznale da su tokom karijere bile seksualno zlostavljane od muškaraca na bitnim pozicijama u poslu, Hari kaže da takva iskustva nije imala, najverovatnije jer je na poslovne sastanke vodila gitaristu benda i svog dugogodišnjeg dečka Krisa Stajna. Koliko god je bolelo što je ljudi uglavnom shvataju kao lepu i glupu plavušu, naučila je da to upotrebi kako bi postigla svoje ciljeve. U intervjuu za Gardijan rekla je kako je to potcenjivanje njenog intelekta od strane muškaraca s jedne strane bilo dobro, jer je mogla da „im se prišunja i uhvati ih nespremne”.

Potcenjivanje njenog intelekta od strane muškaraca, kaže, s jedne strane je bilo dobro, jer je mogla da „im se prišunja i uhvati ih nespremne”

https://www.instagram.com/p/BX-0CJugb9A/?utm_source=ig_web_copy_link

Plastična hirurgija kao vakcina protiv gripa

Premda je prešla sedamdesetu, Debi Hari se aktivno bori za očuvanje planete (na jednom od koncerata nosila je ogrtač sa natpisom Stop fucking the planet (Prestanite da j…te planetu), ne podnosi Donalda Trampa, a dopada joj se ona „švedska devojčica koja nije htela da ide u školu” (Greta Tunberg). Čuvena plavuša nema bore i ne krije da posećuje plastičnog hirurga, kapira to kao deo posla i redovnog „održavanja”, poredeći zatezanje s vakcinom protiv gripa. I u osmoj deceniji izuzetno ženstvena, kaže da joj teško pada jedino što više ne može da nosi štikle, a da se karmina ne bi odrekla ni mrtva. Što se starenja i predrasuda tiče, za NME je izjavila: „Oduvek su postojale predrasude u vezi s godinama i starenjem i to ima veze s opstankom. To je životinjski instinkt.” Objasnila je, međutim, da se ideje o vitalnosti i godinama menjaju kao i sve ostalo, jer „živimo bolje, živimo duže”.

Debi Hari
Debi Hari © JStone / Shutterstock