Žistin Trije

Buntovna Francuskinja Žistin Trije – treća žena sa Zlatnom palmom

Francuska režiserka Žistin Trije (Justine Triet) osvojila je Zlatnu palmu, najveće priznanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, za režiju filma Anatomija pada. Tako je postala treća rediteljka koja je osvojila ovo priznanje za 76 godina postojanja festivala.

Pre Žistin, ovu nagradu osvojile su Džejn Kempion za film Klavir 1993. i Žilija Dikurno za Titan 2021.

Pročitajte više o angažovanom govoru Žistin Trije u Kanu, njenoj borbi protiv komercijalizacije umetnosti, karijeri, porodici i deci.

Žistin Trije – hrabar govor na svečanoj dodeli

Na završnoj svečanosti nagradu joj je uručila legendarna glumica Džejn Fonda, koja nije krila svoje oduševljenje. Rekla je da je sedam žena režisera imalo film u ovogodišnjoj konkurenciji za Zlatnu palmu i podsetila da je ona u Kanu bila prvi put 1963. i da tada u konkurenciji nije bilo režiserki. „I što je najčudnije, niko od nas tada nije video ništa loše u tome. Prešli smo dug put, ali i pred nama je dug put”, rekla je Džejn Fonda.

Ništa manje neočekivano nije bilo ni obraćanje pobednice, poznate po svom aktivizmu. Primajući priznanje, Žistin Trije se osvrnula na nedavno održane demonstracije u Francuskoj na kojima su se građani pobunili zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Žistin Trije je okrivila Makronovu vladu zbog gušenja tih demonstracija na „šokantan način”.

Protiv komercijalizacije kulture

Trije je napala i kulturnu politiku Francuske: „Komercijalizacija kulture koju podržava ova neoliberalna vlada predstavlja proces rušenja francuske kulturne izuzetnosti.”

Ovaj njen govor izazvao je reakciju francuske ministarke kulture Rime Abdul Malak, koja je podsetila da pobednički film „ne bi ugledao svetlo dana bez francuskog modela finansiranja, koji omogućava raznolikost jedinstvenu u svetu”. S tog političkog krila Žistin je odmah dobila nadimak „razmaženo dete francuskog filma”.

Film o paru koji ima zajedničkog sina, ali nema zajednički jezik

Pobedničiki film Anatomija pada jeste zaista jedinstven, a u njemu glavnu ulogu igra nemačka glumica Sandra Hiler, koja je i ranije igrala u filmovima Žistin Trije. U pobedničkom filmu Sandra igra nemačku književnicu koja živi u Francuskoj i biva optužena za smrt muža Francuza, daleko manje uspešnog pisca, u prisustvu njihovog slepog 11-godišnjeg sina.

Sandra Hiler

Sandra Hiler @Denis Makarenko

Film nije fokusiran na to ko je ubio, već na pravosudni sistem koji u nedostatku dokaza koristi narativnu fikciju. „Tužilaštvo spinuje fantazije o motivima i koristi konzervativne, često seksističke predrasude”, objašnjava Žistin. Zato je i odbrana prinuđena da poseže za fikcijom. „A mene je uvek interesovala tanka linija između fikcije i istine”, rekla je Trije za Holivud riporter.

Nagrađena autorka ističe da je Anatomija pada ipak prvenstveno priča o paru koji ima zajedničkog sina, ali nema zajednički jezik.

Žistin Trije – biografija, porodica i partner kao saradnik

Žistin Trije nije samo režiserka, već sama piše scenarije, a posebno voli da radi dijaloge. Rođena je 17. jula 1978. Odrasla je u Parizu, gde je studirala na École nationale supérieure des Beaux-Arts. Posle akademije posvetila se snimanju fimova.

Prvi njen rad bio je dokumentarac iz 2007. o studentskim protestima iz tog vremena u kojima je i sama učestvovala.

O njenoj primarnoj porodici malo se zna, osim što je jednom prilikom rekla: „Moja majka imala je težak život; radila je i podizala troje dece, od kojih dvoje nije bilo njeno. Za to vreme, moj otac je uglavnom bio odsutan.”

Zato se u svom radu Trije uvek fokusirala na portretisanje žena. „Sa Anatomijom pada otišla sam dalje da bih istražila složen ženski karakter koji možda ne može lako da se razume na prvi pogled”, rekla je za AFP.

Žistin Trije u Kanu 2019

Žistin Trije , Kan 2019. @taniavolobueva

Partner i najbolji saradnik

Žistin Trije već dugo je u srećnoj vezi sa francuskim glumcemi i scenaristom Arturom Hararijem, rođenim 1981. u Parizu, sa kojim ima dvoje dece. Artur ima zapaženu karijeru kao glumac i režiser, a za scenario je 2022. dobio nagradu Cezar. Potiče iz glumačke porodice, a dva brata mu takođe rade u svetu filma.

Artur i Žistin nisu samo životni partneri, već i saradnici. U nagrađenom filmu Anatomija pada Artur igra važnu ulogu, a takođe je i koscenarista. Sarađivao je i na scenariju njenog zapaženog filmu Sibil.

Karijera – od dokumentaraca do pobede u Kanu

Žistin Trije karijeru je počela dokumentarnim filmovima, u kojima se od prvog dana video njen društveni aktivizam. Mnoge nagrade dobila je za film o životu u slamovima Sao Paola iz 2012. Domaćom politikom, tačnije francuskim predsedničkim izborima iz 2007. bavila se u dokumentarcu Solférino iz 2009.

A onda je dobila priliku da se tom škakljivom temom bvi i u igranom filmu. Prvi igrani film Žistin Trije bio je Doba panike (La bataille de Solférino), koji je kao deo ACID programa prikazan u Kanu 2013. Izazvao je veliko interesovanje jer je prikazao pozadinu predsedničkih izbora u Francuskoj 2012.

Njen sledeći igrani film U krevetu s Viktorijom iz 2016. dobio je nekoliko nominacija za prestižnu francusku nagradu Cezar. Prvi pravi uspeh bio je njen film Sibil, koji se 2019. takmičio za Zlatnu palmu i koji je u punom svetlu pokazao njen talenat. Nagrađeni film Anatomija pada je njen četvrti igrani film.

Zalaganje za svet u kome je moguće grešiti i počinjati ponovo

U svom govoru na dodeli Zlatne palme Trije je nagradu posvetila prvo filmskoj ikoni Džejn Fondi, a onda i svim mladim i ženskim i muškim režiserima i onima koji danas nisu u mogućnosti da snime film. „Moramo napraviti prostor za njih, i dati im mesta koliko sam ja imala pre 15 godina kad sam počinjala, u svetu koji je bio malo manje neprijateljski i u kome je bilo moguće praviti greške i počinjati ponovo.”

Taj stav je u skladu sa zahtevima konferencije koju je nedavno organizovao njen muž Artur Harari i koja je okupila brojne francuske umetnike iz sveta filma. Oni su urgirali da francuska vlada sačuva jedinstveni sistem finansiranja i model raspodele u vreme kada je profitabilnost lokalnih filmova diskutabilna.

Film Anatomija pada bio je i u konkurenciji za Queer palmu, a za ulogu u ovom filmu pas koji je igrao Snupa osvojio je Pseću palmu.

Film Anatomija pada otkupljen je za američko tržište i očekuje se da će biti izabran da predstavlja Francusku u trci za Oskara.

Naslovna fotografija @Featureflash Photo Agency