Branka Katić: Mi smo zvezdana prašina

Lepo je voditi računa o sebi, jedino tako sigurni ste da možete da brinete i o drugima. Ja se trudim da negujem i dušu, i telo. Pa dok potraje, dobro je.

1. Postoje nepoželjna pitanja za ženu, naročito ono ironično „žene se ne pitaju za godine”?

Ah, to mora da je smislio neki fin i pametan muškarac. Ne postoje nepoželjna pitanja već samo dobre ili loše namere onoga koji pita. Ali neka pita šta ko želi, naše je da izaberemo s kim ćemo se upuštati u priče. Starenje je surov proces, naročito u našim telima. Verujem da je najbolji put da se dostojanstveno stari – sačuvati duh, radoznalost, radost življenja…

2. Kako ste se spremili za prvi romantični sastanak?

Bila sam klinka, sećam se da sam bila jako uzbuđena jer sam očekivala da će se konačno desiti taj dugo očekivani, nestvarno uzbudljiv i čaroban prvi poljubac… A onda, ni u toku, ni na kraju mog prvog romantičnog sastanka, taj poljubac nije se desio! Jedva sam preživela nalet velike čežnje i izneverenih očekivanja…

© Nathalie Mourot

3. Za uspeh u životu važna je podrška i blagonaklonost okoline (prijatelja, partnera, autoriteta) ili lična srčanost?

Uspeh radosti življenja ili uspeh materijalne prirode? Prvi je duhovne prirode, i za njega jeste neophodna srčanost, hrabrost da se upustiš u nepoznato, sposobnost da se nečemu potpuno posvetiš, spremnost da učiš, da rasteš, da lepotu nađeš u svakodnevici, svuda oko sebe… A blagonaklonost okoline uvek je dobrodošla, zaslužiš je ako si fina i pristojna u ophođenju prema drugima i darovita za ono čime se baviš. Uspeh materijalne prirode je dobar drug, olakšava svakodnevicu i daje mogućnost izbora.

4. Šta ste naučili o sebi od kada ste postali poznati?

Na početku me zbunjivala sva ta pažnja, osećala sam neku vrstu gubitka slobode, nisam uživala u ljubopitljivim pogledima, učinili su da sam odjednom previše svesna toga kako izgledam, kako se ponašam, s kim sam… Bila sam mlada, a opet dovoljno svoja da odlučim da sve to ipak ne sme da me ograničava, da nije ni važno niti moguće da se svima dopadnem, da je najvažnije da ostanem svoja. I dan danas sam takva. Dirnuta sam velikom ljubavlju koju dugi niz godina dobijam od svoje publike, ali odavno ne hajem šta će misliti o meni kada me vide uživo. Moje uloge su razlog zašto me vole, one pričaju priče, a ja sam nepretenciozno biće, ja sam – samo ja.

5. Danas, realno i simbolično, nalazite se tamo gde ste nameravali pre dve decenije?

Ne znam. Nikada nisam pravila velike planove za nešto što želim da postignem, jer ne verujem da se bilo šta dešava samo zato što smo mi napravili plan. Kada bih i pokušala ponešto da isplaniram, život bi me iznenadio, a kao posledica toga, uvek bi se nešto sasvim drugo desilo. Što manje očekivanja od budućnosti i što više istinske prisutnosti u trenutku sadašnjem – to je moj mali recept za sreću.

© Nathalie Mourot

6. Koji je Vaš poseban, skriveni talenat super power?

Volim ljude i druženja, umem da se zaradujem tako snažno da fras sreće oko mene krene da se širi… Takođe sam izuzetno praktična, što je više ovozemaljski power, ali dobro dođe.

7. Fiktivna ili stvarna ličnost koja za Vas simbolizuje vreme mladosti i odrastanja?

Imala sam srećno detinjstvo i bilo je više dobrih ljudi koji su ostavili lep trag.

8. Koliko je na Vaš lični stil uticao način odevanja i izgled Vaše majke, šta ste preuzeli ili zadržali u svom stilu odevanja?

Moja mama oblačila se lepo, i uvek bila ženstvena i elegantna. I neverovatno mi je šta je sve uspevala da postigne u toku jednog dana i opet bude tako lepa i doterana. Kada sam bila mlada, savetovala me je da pravim manje korake i držim leđa pravo. Tada sam mislila da me gnjavi, a danas mi je žao što je makar malo nisam slušala. I danas je prepuna ljubavi i mladalačkog duha, po tome smo najviše slične.

Fotografija sa snimanja kratkog filma rediteljke Mine Cvetinović  

9. Društvene mreže prozor u svet ili nužno zlo?

Kao i sve na planeti, i društvene mreže imaju svoje dobre i loše strane. Lično nisam tip koji svoje privatne trenutke želi da deli sa svetom. Privatnost mi je važna, i zbog toga me nema na društvenim mrežama pod mojim punim imenom. Instagram me raduje, jer me održava u kontaktu s prijateljima koji žive na nekom drugom mestu. Jedno vreme neko se lažno predstavljao na Fejsbuku kao da sam to ja, što me jako uznemirilo, pa sam im pisala i molila ih da to ne rade. Šokirala me kompanija Kembridž analitika koja je nelegalno iskoristila podatke o pojedincima s njihovih profila i delanja na društvenim mrežama, a onda to upotrebila u vršenju naizgled nevidljivog uticaja na te iste ljude u toku predsedničkih izbora. Plaši me tako perfidno orkestriran uticaj na javno mnjenje i gubitak slobode izbora.

10. Žene danas više neguju telo ili dušu?

Lepo je voditi računa o sebi, jedino tako sigurni ste da možete da brinete i o drugima. Ja se trudim da negujem i dušu, i telo. Pa dok potraje, dobro je. Verujem da su naše duše zvezdana prašina. Naša tela su privremeni domovi naših besmrtnih duša, te kada se telo umori i pohaba, duša ga napušta da bi nastavila svoje putešestvije među zvezdama.

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa portala tosamja.media dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na preuzeti tekst!