Danijel Krejg , reklama za film

Nije sve u borama, ima nešto i u biznisu

Kad smo pokrenuli portal TSJ 45+ imali smo nameru da se na adekvatan način bavimo drugim životnim poluvremenom, dakle ne više onim što nas čeka u zasedi iza 16, kako je govorio Mika Antić, već u zasedi iza 40.

I pre toga su pripadnice ove generacije izvojevale mnoge pobede, od kojih su neke mediji pretvorili u suprotnost, pa se vrlo često dobro „nošenje godina” predstavlja kao neka bizarna senzacija i eksploatiše kao neočekivana pobeda nad biologijom: Eto, ima malo više godina od aktuelnih trendseterki, influenserki, zabavljačica i drugih barbika, ali dobro izgleda. Zamislite!?

U Holivudu gde su lice i telo gotovo svetinja, i ne samo tamo, mnoge karijere su iznenada doživele krah zbog činjenice da se hirurgu previše veruje. Gorke suze i uzdasi kajanja završavali su u medijima, rađene su korekcije unazad i neke zvezde pokušale su da povrate svoj prvobitni izgled.

To, sigurno, pre svega nije lako tehnički izvesti, kao ni priznati celom svetu jednu skupu zabludu.

Buntovnice -Izabela Roselini i Mišel Fajfer

I sada smo već svi umorni od kvizova „ko se radio, a ko nije.” Pokret bunta sredovečnih žena u javnom životu ogleda se u postavljanju sopstvenih fotografija bez šminke na društvenim mrežama, što jeste hrabrost u svetu koji ne vidi ništa sem površine i skroluje dalje. Ali, Mišel Fajfer je to mogla, i sada objavljuje fotografije na kojima nema ni trunku šminke i to posle urađene revizije pogrešnih estetskih zahvata.

Nije Mišel Fajfer jedina koja maše nenašminkanim izdanjem, što nam kazuje da je sada stvarno DOSTA ovog, kako se popularno kaže, narativa.

Buni se i Izabela Roselini na naslovnoj stranici italijanskog Voga gde vidimo njenu prepoznatljivu, čuvenu, izuzetno negovanu prirodnu lepotu, koju je pre svega nasledila od svoje savršene majke, sa sve borama koje je sama stekla i nije dozvolila da joj se brišu u fotošopu – verovatno zato što bi to bilo smešno u 71. godini.

Sama diva zahvalila je Frančeski Ragaci, urednici Voga koja je razumela njen zahtev da se njene bore ostave na miru jer, kako kaže – danas nove generacije tragaju za modernijom i inteligentnijom definicijom lepote.

© oktobar 2023, naslovna strana italijanskog Voga

Mislim da je htela da kaže da je priča o koži, borama, hirurgiji, bez obzira da li je reč o pro-ageingu ili anti-ageingu, već donekle ispričana. Ili, kako bi to formulisala Alison Volš, autorka popularnog bloga That’s not my age, koja takođe smatra da je tematika podmlađenog izgleda došla do kraja: Dokle će biti okej imati 50, samo ako izgledaš kao da imaš 30?

Elba, Idris Elba

Ne znam kako se osećaju muškarci ovim povodom, gledajući ono što tišti i njih – zahtev da zbog posla izgledaju mlađe, da farbaju sede, održavaju kondiciju, puste bradu ako su im obrazi opušteni, podižu kapke, dakle, da i oni odu tiho kod plastičnog hirurga.

Izgleda da možda uskoro to neće biti neophodno. Nedavno mi se kao paradigmatičan primer u tom smislu učinilo traganje za glumcem koji će naslediti Danijela Krejga u serijalu o Džejms Bondu.

Mediji poduže licitiraju ko bi mogao da zameni Danijela Krejga (55 g.), čak i po mišljenju njegovih sunarodnika – najboljeg tumača i nosioca broja 007. U igri je bio i neodoljivi Idris Elba i drugi lepotani 40+, koji su razmišljali o ponudi, i koji se visoko kotiraju na Bond kladionicama. Elba je u međuvremenu odustao.

Na kraju se ispostavilo da neke zvezde, uprkos tome što ih svet pozdravlja i oseća kao budućeg Bonda, ne ispunjavaju neke važne zahteve.

Tom Hardi © Tinseltown / Shutterstock.com

Naime, zreli glumci kao akcioni prvak Tom Hardi ili toliko licitirani Elba ne uklapaju se u zahtev producenata da novi Bond mora biti u tridesetim da bi mogao da se obaveže da se još najmanje 10 do 15 godina godina pojavljuje u nastavcima popularne franšize.

Dakle, neprijatelj se ne zove ejdžizam, ima ponekad nešto i u racionalnom, velikom biznisu.

Da li to znači da i u priči o godinama može na kraju da presudi zdrav razum?

Naslovna fotografija © Kraft74 / Shutterstock.com