Ako si pojam šika, ni internet ti ne može ništa

Mit o lepoti Francuskinja preživeo je i internet, iako Francuzi ne drže mnogo do globalne mreže. Francuskinje su ostale etalon za ženstvenost i u digitalnoj eri

Mit o lepoti Francuskinja preživeo je i internet, iako Francuzi ne drže mnogo do interneta, kako pokazuju statistike. Kao razlog svoje nezainteresovanosti za korišćenje globalne mreže, oni navode to što im je život dovoljno dobar i bez interneta. Uprkos svemu, na pojedinim sajtovima koji objavljuju liste zemalja sa najlepšim ženama sveta, skoro po pravilu među top 10 nalaze se i dame iz Francuske. 

U elektronskoj eri opisuju ih kao šarmantne, samopouzdane, pune života, nasmejane, sofisticirane, ležerne, romantične, zabavne, elegantne, negovane, jednom rečju – kao neodoljive!

Na filmskoj traci one su šik, žene sa stavom, misteriozne, zavodljive, „cvrkuću”, značajno ćute ili promuklo šapuću

Upravo takve bile su i na velikom platnu – u kafeima, na mansardama ili živopisnim ulicama Pariza. Na filmskoj traci one su šik, žene sa stavom, misteriozne, zavodljive, „cvrkuću”, značajno ćute ili promuklo šapuću.

Oda francuskoj lepoti zapravo traje duže od tri veka, odnosno od kada je Versajski dvor kralja Luja 14. počeo da diktira modna pravila čitavoj Evropi. Svoj doprinos kasnije je dala plejada umetnika, slikara, režisera. Takvo nasleđe Francuskinje su negovale baš koliko i sebe, pa su do danas ostale etalon za lepotu, ženstvenost i stil.

Imidž pre svega

Njujork tajms objavio je svojevremeno tekst Graciozno starenje, na francuski način koji je pohvala svim ženama u Francuskoj. „Izgledati atraktivno, u bilo kojim godinama, je baš ono što Francuskinje rade, posebno one urbane. Za Parižanke, održavanje imidža je prirodno kao vezivanje perfektne marame ili nošenje štikli na popločanoj ulici. Lepota je tradicija koja se generacijama prenosila s kolena na koleno”, navodi se u tekstu. Istovremeno, NYT podseća da se Francuskinje posvećeno drže saveta majki i baka, ali i proizvoda kozmetičke industrije.

Francuskinje se posvećeno drže saveta majki i baka, ali i proizvoda kozmetičke industrije

Francuska glumica Katrin Denev potanko je u jednom intervjuu objasnila kako neguje kožu i kosu, kako se šminka i nosi parfeme. „Imidž je nešto čega sam uvek bila svesna”, rekla je Denev, objašnjavajući da je odrasla sa sestrama u unutrašnjosti. „Uvek smo bile pažljive na suncu. Majka nam je objasnila da je sunce vrlo štetno za kožu, tako da sam štitila svoje lice”, ispričala je glumica. Navela je tada, takođe, da uvek nosi laganu šminku. „Manje je više i što više starite bolje je nositi laganu šminku”, rekla je Denev, dodajući da uvek stavi miris.

Vitkost se podrazumeva

Mirej Đulijano, autorka knjige Francuskinje se ne goje, objasnila je da one ne obraćaju pažnju na bore već na negu kože

Mirej Đulijano, autorka knjige Francuskinje se ne goje, objasnila je da one ne obraćaju pažnju na bore već na negu kože, da ne jedu na brzinu već uživaju u hrani koju vole. Dakle, nema tu restrikcija, već samo kontrolisanih porcija. Ovakav pristup omogućava im da ostanu vitke.

Minimalizam u šminkanju, o kojem je govorila Denev, ali i odevanju, svojstven je većini Francuskinja. Čuveni modni kreator Iv Sen Loran rekao je da bi žena bila lepa dovoljno je da ima crni pulover, crnu suknju i da ide ruku pod ruku s muškarcem koga voli.

Na svim meridijanima žive lepe žene, samo što neke imaju veći „kapital”

Marion Kotijar – francuska lepota u punom sjaju
© Denis Makarenko / Shutterstock.com

Na svim meridijanima žive lepe žene, samo što neke imaju veći „kapital”. Popularna kultura možda je dala oreol Francuskinjama, ali one nesumnjivo svakog dana rade na sebi koliko i na tome da porodično blago i nasleđe ne izgube sjaj.