Erotski mit o ženskim predatorima: singl protiv udatih

Erotski mit o ženskim predatorima: singl protiv udatih

Koliko su erotski trileri krivi za raspirivanje straha od neudatih žena, kakva je veza emancipacije i odgovornosti i da li je stvarno Majkl Daglas bio „dama u nevolji”

Tek što je rat među polovima priveden kraju, tek što smo se kako-tako sporazumeli oko toga „šta te žene uopšte hoće” i „na šta su muškarci spremni da pristanu”, pojavilo se novo žarište. Poslednjih decenija rasplamsava se novi građanski rat, rat između udatih i slobodnih žena.

Radi lakše analize situacije na ratištu, udatima možemo zvati sve one žene koje su u ozbiljnoj i posvećenoj vezi, dok ćemo pod singl ženama podrazumevati sve one koje su u procesu traženja adekvatnog partnera, čak i ako imaju povremene ili kratkotrajne veze i vezice. One žene koje su zadovoljne svojim singl statusom ovde nisu tema, mada su i one često kolateralna žrtva.

Dugo su se slobodne žene, naročito one sveže razvedene, suočavale sa pritajenom osudom okoline

Dugo su se slobodne žene, naročito one sveže razvedene, suočavale sa pritajenom osudom okoline. Svaka bi vrlo brzo primetila da je udate prijateljice više ne pozivaju kad im je muž kod kuće. Biti singl na zabavi na kojoj su svi ostali u paru zaista zna da bude neprijatno, pa su takva ženska prijateljstva ili pucala ili ostajala svedena samo na viđanja u četiri oka. Ali je ipak negde do 90-ih godina prošlog veka, kako pišu britanski istraživači, još uvek postojala ženska solidarnost. Za veliku većinu singl žena svojevremeno su oženjeni muškarci bili tabu, a udate su prema svojim singl drugaricama više osećale sažaljenje nego strah.

Majkl Daglas, prva žrtva

A onda je serija holivudskih erotskih trilera najavila ekspanziju novog tipa singl žene. Ako ne znate šta je to erotski triler, govorilo se u to vreme u Holivudu, samo pogledajte gde glumi Majkl Daglas. I zaista, ako u ono vreme i nije bilo jasno, sada je očigledno. U Fatalnoj privlačnosti bilo je dovoljno da Glen Klous u liku Aleks mirno sedi sama i pogled kratko zadrži na uspešnom i porodičnom Majklu Daglasu, pa da bukne erotska vikend-afera. Problem nastaje kad je njemu dosta, a ona (pošto je psihički nestabilna) ne pristaje na razlaz i nizom suludih maltretiranja pokušava da razori njegovu porodičnu idilu, sve dok smerna supruga na kraju ne pokaže svoju snagu i ne ubije nasrtljivicu. Pouka ovog filma, upućena muškarcima – „ne varaj, jer će ti se desiti opasne stvari”, nije imala naročitog efekta, ali su se zato sve udate žene uverile da je njihov strah od singl žena sasvim opravdan.

Za veliku većinu singl žena svojevremeno su oženjeni muškarci bili tabu, a udate su prema svojim singl drugaricama više osećale sažaljenje nego strah

Da uspešna, manipulativna i slobodna žena može poštenom svetu da napravi pakao od života pokazao nam je i film Razotkrivanje, u kome je Majklu Daglasu čorbu zakuvala Demi Mur. Na istom talasu pojavile su se i Niske strasti, gde je bilo dovoljno da Šeron Stoun u liku beskrupulozne književnice Ketrin Tramel prekrsti noge, pa da karijera i život Majkla Daglasa u liku detektiva Nika budu pretvoreni u prah i pepeo. Ovo su bili samo finansijski najuspešniji primeri filmova kojima je Holivud devedesetih najavio dolazak novog doba, doba žene-predatora.

Serija holivudskih erotskih trilera najavila je ekspanziju novog tipa singl žene

Odsustvo solidarnosti

Naravno da su udate žene podigle odbranu na crveni nivo i svoje poželjne partnere još čvršće pritegle na sigurnoj udaljenosti od singl poznanica i drugarica. Opisujući svoje iskustvo sa nekoliko svadbi i rođendana, Ana Pasternak, kolumnistkinja Dejli mejla, napisala je: „Glupo, ali nisam predvidela koliko će me moj satus 40-godišnje raspuštenice koja se usudila da u društvo dođe sama, kod svake udate žene obeležiti kao neprijatelja.”

Institucija braka toliko je devalvirala da je većina supruga svesna kako burma na prstu njihovog muža ne deluje na singl žene kao beli luk na vampire

Danas, društvo je u svim segmentima mnogo više kompetitivno, pa ne treba da čudi ni kompetitivnost među ženama. Jedna žena od 45 godina, koju je muž napustio zbog 15 godina mlađe ljubavnice, rekla je da od tada i ona slobodno flertuje sa oženjenim muškarcima, pošto ni druge žene prema njoj nisu pokazale žensku solidarnost. Brak više nije svetinja, ni sopstveni, a kamoli tuđi, a u situaciji u kojoj se svaki treći razvede, još jedan rastureni ne menja na stvari.

U ovom žensko-ženskom ratu izgleda kao da udate žene raspolažu daleko manjim arsenalom

Žene koje povređuju žene

U ovom žensko-ženskom ratu izgleda kao da udate žene raspolažu daleko manjim arsenalom. Psiholog dr Pem Spar kaže da je u pitanju prosto znak vremena u kome je institucija braka toliko devalvirala da je većina supruga svesna kako burma na prstu njihovog muža više ne deluje na singl žene kao beli luk na vampire. Spar ukazuje na odsustvo odgovornosti kao na nusproizvod ženske emancipacije, ali takođe upozorava da nedostatak odgovornosti stvara haos i dovodi do toga da sada žene povređuju žene.

Jedna stvar ipak ostaje nejasna. Od kad je singl predatorka prvo sa filmskog platna, pa posle i iz okruženja, počela da unosi užas među udate žene, niko se više ne bavi ulogom Majkla Daglasa. Poželjan uspešan muškarac kao da je oslobođen svake odgovornosti.

Postao je ono što je u srednjovekovnim baladama bila žena – dama u nevolji, oko koje se do krvi bore vitezovi u oklopima.