zena stoji okrenuta ka gradu u odelu sa podignutim rukama

Žensko odelo – sinonim za žensku moć

Priča o odelima je priča o pomeranju granica, kao što je, uostalom, slučaj i s većinom ženskih odevnih predmeta

Odelo, tačnije sako i pantalone u istoj boji, a ove godine bi ta boja trebalo da bude zaista jaka nota stava, preplaviće ulice svetskih gradova ove jeseni i zime. To može biti zgodan momenat da vidimo kako su žene preuzele odelo od muške populacije i od njega napravile mnogo atraktivniju modnu kombinaciju nego što je suprotni pol ikada mogao da zamisli.

Iako ženska odela ne sežu tako daleko u prošlost kao što je slučaj s muškim odelima, tačnije do sedamnaestog veka, ona svakako imaju veoma interesantnu istoriju. Priča o odelima je priča o pomeranju granica, kao što je, uostalom, slučaj i s većinom ženskih odevnih predmeta.

Duh modernih vremena

Prva značajna pojava muškog odela na jednoj dami bila je još davne 1870. kada je glumica Sara Bernar, za ono vreme veoma hrabro, ponela u javnosti svoju „dečačku odeću”, kako ju je javnost nazvala. Ne treba zaista mnogo objašnjavati koliko se ovakav čin u datom trenutku smatrao skandaloznim, što Saru Bernar nije nikako sprečilo u njenom naumu da se poigrava s konzervativnom javnošću. Mala trivija s kraja devetnaestog veka je i da je ona 1899. igrala naslovnu ulogu u Hamletu, što je postavilo u poziciju jednog od prvih promotera modernizacije ženske uloge u društvu, među javnim ličnostima.

Žene su od odela napravile mnogo atraktivniju modnu kombinaciju nego što je suprotni pol ikada mogao da zamisli

Everett Collection © / Shutterstock.com

Do 1910. godine pokret sifražetkinja (prvi feministički pokret) bio je u punom jeku, a zajedno s njim i žene koje su bivale sve hrabrije i aktivnije. Mitinzi, marševi i građanska neposlušnost zahtevali su više od pukog oslobađanja odeće dvadesetog veka – zahtevali su odeću koja će osloboditi telo.

Na tom talasu, a paralelno s nastajanjem brenda Koko Šanel i njene ideje o oslobođenoj ženi, nastaće kovanica – sifražetsko odelo. Ono, doduše, nije uključivalo pantalone, ali je podrazumevalo sako i ravnu suknju u istoj boji, oslobođeno bilo kakvog korseta ili strukiranja. Ipak, ovakva odeća nosiće jedan sasvim novi duh glamura i ženstvenosti, donoseći miris modernih vremena.

Glumica Sara Bernar hrabro je ponela muško odelo još davne 1870. godine

Elenor Ruzvelt 1933. postala je prva dama koja će na službenoj funkciji nositi pantalone. Vrativši se s jahanja, nije imala vremena ili nije previše marila da se presvuče za zvanično fotografisanje povodom Uskrsa u Beloj kući, i kamere su prvi put u istoriji zabeležile prvu damu u jahaćim pantalonama. Iako je konzervativni deo američke javnosti imao mnogo toga da kaže na temu njene neformalnosti, ovo će biti samo prvo od njenih pojavljivanja u nekonvencionalnoj odeći.

Uticaj holivudskih zvezda

Dekada tridesetih bila je svakako presudna za muška odela na ženskoj figuri, a ton joj je nametnula Marlen Ditrih. S filmovima Maroko, Plavi anđeo i Sedam grešnika, ona je uspešno, iz korena preokrenula percepciju o ženskoj figuri i oblačenju. Kroz svoj stav i stil doneće svetskoj javnosti i istoriji pop kulture sliku žene u smokingu, sa cilindrom, ili u belom odelu s dvorednim kopčanjem.

Nekako u isto vreme kada je Ditrih kroz uloge, ali i privatna pojavljivanja, promovisala ovaj izgled koji će svoj pun zalet imati tek ratnih četrdesetih, Marsel Roša (Marcel Rochas) prvi put u jednoj pret-a-porter kolekciji predstaviće muška odela namenski krojena za žensku siluetu. Godine 1939. Vog će prikazati svoj prvi editorijal koji promoviše žene u pantalonama, a Ketrin Hepbern postaje još jedna holivudska zvezda koja će se pridružiti popularizaciji ovog stila odevanja. Čestim pojavljivanjem u pantalonama, na filmskom platnu, ali i van njega, izuzetno je doprinela prihvatanju pantalona kao svakodnevne pojave u odevanju žena širom sveta.

Dekada tridesetih bila je presudna za muška odela na ženskoj figuri, a ton je nametnula glumica Marlen Ditrih

Godine 1966. Iv Sen Loran zapečatio je svoj status ikone uvrstivši u svoju kolekciju beli smoking poznat i danas kao ikonični odevni predmet – Le Smoking. Ovaj ženski smoking bio je toliko ispred svog vremena da mnogi hoteli i restorani nisu dozvoljavali ulaz ženama koje su ga nosile. Nakon toga će se 1971. Bjanka Perez-Mora Masias udati za Mika Džegera baš u ovom smokingu bele boje, i hipnotisati svet do te mere da će navedeni Sen Loranov dizajn ući u istoriju venčanica kao nezaobilazan momenat preokreta.

Iv Sen Loran 1966. uvrstio je u kolekciju Le Smoking koji je bio toliko ispred svog vremena da hoteli nisu dozvoljavali ulaz ženama koje ga nose

Do osamdesetih, procenat žena koje su postale deo radne mašinerije u svetu porastao je na preko 50 odsto, i odelo je postalo sastavni deo života većeg dela ženske populacije.

Deceniju će obeležiti Armanijevo moćno odelo (power suit) koje nam donosi vladavinu naramenica i figure obrnutog trapeza koja je moć žene, prebacivši je vizuelno ka gornjem delu torza, trebalo da približi više muškoj.

Od tada smo videli veliki porast žena u poslu, politici i sportu, koji je kulminirao rekordnim brojem žena izabranih u Kongres Sjedinjenih Američkih Država.

Dizajneri ponovo stavljaju akcenat na ženu u profesionalnom svetu, donoseći ovog puta imidž jake, ali zabavne žene

Takođe smo svedoci skretanja pažnje na ženska prava kroz pokrete #TimesUp i #MeToo, i sve veći broj žena na čelu velikih korporacija. Samim tim ne čudi da žensko odelo takođe dobija novi fokus u svetu mode.

Suprotstavljajući se trendu muške ležerne odeće, brojni dizajneri ponovo stavljaju akcenat na ženu u profesionalnom svetu, donoseći nam ovog puta imidž jake, ali zabavne žene, uvek u pokretu.