Hvala heroinama blistavog uma koje su nam dale slobodu i snagu

Hvala heroinama blistavog uma koje su nam dale slobodu i snagu

Za mnoga naučna otkrića i proizvode koji nam život čine lakšim i lepšim možemo da zahvalimo genijalnim ženama koje su živele ispred svog vremena

Hvala što postojiš – pomislimo to nebrojeno puta dok oblačimo plavi džins, uključujemo mašinu za pranje veša ili sudova. Za ove proizvode, i mnoge druge koji nam život čine lakšim i lepšim, možemo zapravo da zahvalimo genijalnim ženama koje su živele ispred svog vremena.

Iako programi za osnaživanje žena nisu postojali u doba kada su stvarale ove heroine, one su probijale rodne barijere, stvarale poslovne imperije, pravile revolucionarna naučna otkrića i patentirale inovativne proizvode.

Put do vrha

Kćeri, sestre i supruge vodile su u prošlosti tešku borbu za pristup školama i fakultetima. Na evropskom tlu neke su imale veliku privilegiju da se naukom bave u porodičnom krugu i salonima. S druge strane, možda zbog društvenih i ekonomskih okolnosti, a možda i zbog ličnih sklonosti, čini se da su u praktičnoj primeni nauke žene bile najuspešnije u Americi.

Kreativna taktika za osvajanje tržišta koju je primenjivala Este Loder deo je urbane legende

Automobili i rakete

Este Loder, nekrunisana kraljica lepote, rođena je u jevrejskoj porodici koja je emigrirala u SAD. U očevoj gvožđari učila je kako se posluje, a od ujaka kako se prave kreme i losioni.

Reklamirala je svoju kozmetiku u salonima, hotelima i na ulici, a kompaniju je napravila 1946. Njena kreativna taktika za osvajanje tržišta deo je urbanih legendi. Jedna od njih kaže da je naterala čuvenu parisku robnu kuću Galerija Lafajet da prodaje njenu kozmetiku tako što je tokom demonstracije „slučajno” prosula parfem Youth Dew, a druga da upravo zahvaljujući njoj imamo testere.

Lice Džojs Čen krasi američku poštansku marku. Ova emigrantkinja u SAD otvorila je restoran 1958; u njemu je služila kinesku i američku hranu na švedskom stolu, a zatim je počela da prodaje svoj brend posuđa, uključujući Peking wok, tiganj sa ravnim dnom.

Berta Benc bila je supruga nemačkog inženjera i izumitelja automobila Karla Benca. Da bi podržala suprugov projekat, preduzela je putovanje automobilom dugo stotinu kilometara, što je tada bio podvig. Tokom vožnje inovirala je kočnicu, odnosno izumela ono što se danas naziva kočioni sistem sa pločicama. Meri Anderson iz Alabame izmislila je brisače na automobilima.

Ejda Lavlejs (Ogasta Ejda King, grofica od Lavlejsa) imala je uzbudljiv život poput oca, pesnika lorda Bajrona. Ejdu, koja se bavila matematikom, očarala je analitička mašina. Smatra se da je radeći na tom projektu napravila prvi program, u vreme kada kompjuteri nisu postojali. U njenu čast, jedan programski jezik nazvan je Ejda (Ada).

Eni Izli trasirala je put za razvoj hibridnih automobila. Kada je 1955. pročitala tekst o ženama koje su radile kao „živi kompjuteri” za NACA (prethodnik NASA), prijavila se i provela 34 godine u vazduhoplovnoj industriji. Radila je kao programer za NASA (projekat Kentaur koji je postavio temelje za spejs šatl).

Prva dama Volstrita je Mjuriel Sibert. Miki, kako su je zvali, bila je prva žena na Njujorškoj berzi

Prva dama Volstrita

Prva dama Volstrita je Mjuriel Sibert. Miki, kako su je zvali, bila je prva žena na Njujorškoj berzi. Na putu ka vrhu suočavala se sa diskriminacijom na svakom koraku – morala je da promeni ime u biografiji iz Mjuriel Sibert u M.F. Sibert, nije mogla da koristi liftove, niti da zalazi u elitne klubove na Menhetnu. Osnovala je Muriel Siebert & Co. kao prvu brokersku kompaniju u vlasništvu žene.

Elen Eglin izmislila je prototip mašine za pranje veša, a Džozefina Kokran mašinu za pranje posuđa

Elen Eglin izmislila je prototip mašine za pranje veša, a navodno je patent prodala za 18 dolara, smatrajući da ga žene neće prihvatiti. Mašinu za pranje posuđa takođe je izmislila Amerikanka – Džozefina Kokran.

Kad koristimo vaj-faj ili GPS sećamo se holivudske dive Hedi Lamar, jer se ta tehnologija temelji i na njenim idejama

Kraljica sunca Marija Telkeš, rođena u Mađarskoj, bavila se solarnom energijom. Preselila se u SAD 1925, a pomagala je na projektu za izgradnju prve solarne kuće.

Meri Braš je patentirala korset 1815. Među heroinama blistavog uma je i holivudska diva Hedi Lamar koja je učestvovala u stvaranju tajnog sistema za komunikacije tokom Drugog svetskog rata, a smatra se da se na njenoj ideji za prenošenje signala temelji ono što koristimo danas – od vaj-faja do GPS-a.

Hedi Lamar © spatuletail / Shutterstock.com