Pas i ma'ka jedu svoj obrok

Zdrava hrana za kućne ljubimce

Treba da volite svog ljubimca i probate sve što utiče na kvalitet njegovog života

Kažu da će Tajsonu koji dolazi u Beograd na Svetsko prvenstvo u boksu pripremati samo stekove od bizona. Danas sam spremao gulaš, od naoko lepog mesa kupljenog u samoposluzi, koje nisam mogao da udinstam nekoliko sati. Ipak, čini mi se da je najproblematičnija hrana koju jede moja mačka. Iako se ne razumem u ishranu životinja, čini mi se da su nedoumice oko zdrave ishrane slične kao i kod ljudi, za koju jesam stručnjak.

Naime, i kod životinja postoje preporuke koje najčešće nisu zadovoljene. Ako pođemo od činjenice da su mačke karnivore (mesožderi), a ne omnivore (svaštojedi) kao ljudi, njihova ishrana prvenstveno mora da se bazira na unosu mesa, a realnost je sasvim drugačija.

Ima stručnjaka koji podržavaju pripremu hrane za ljubimce – i to sirove hrane

Suva i vlažna hrana

Već i letimičan pogled na komercijalno pripremljenu hranu otkriva da u njoj ima dosta ugljenih hidrata koji ne samo da nisu neophodni mačkama, nego mogu da izazovu razne probleme sa varenjem i alergiju. Procenat proteina koji je njima potreban veći je nego kod ljudi, što je oko 25 odsto, ali je zato procenat masti nešto manji i kreće se od 20 do 24 odsto. Naravno, najkritičniji su proteini, i to ne samo zbog različitog procenta mesa i prerađevina u hrani za mačke, već i zbog izvora.

Pre dve nedelje kupio sam relativno skupu dehidriranu ili suvu hranu. Pisalo je da ima 80 odsto proteina životinjskog porekla. A onda sam na internetu pročitao da ti proteini potiču iz perja i da su, generalno, nesvarljivi. S druge strane, dehidrirana ili suva hrana nastaje pod visokim temperaturama i visokim pritiskom i proteini su denaturisani, što ih čini dodatno teško svarljivim.

Onda mi se vlažna hrana učinila kao mnogo prikladnije rešenje, pogotovo što je na njoj pisalo da su meso i nusproizvodi od mesa primarni sastojci poluvlažne hrane koja može da sadrži i sojinu sačmu, žitarice, nusproizvode žitarica i razne konzervanse. Naravno, sve ovo, osim mesa, mačke nikada ne jedu, kao ni suvu hranu, osim ako ne umiru od gladi.

Iako mnogi smatraju da sirova hrana uglavnom nije štetna, ona obično nije nutritivno potpuno i uravnotežena i trebalo bi je davati samo povremeno

U potrazi za pravilnom ishranom došao sam do saveta dr Karen Bejker; ona je sve što sam prethodno naveo svrstala u lošu hranu, i to ne samo zbog sastava, već i zbog nejasnog porekla, koje je često sakriveno uopštenim nazivom „životinjskog porekla”.

I ljubimcima su potrebni vitamini

Dr Bejker podržava pripremu hrane za ljubimce, ali ne onako kako mnogi kod nas čine, jer mačke i psi ne jedu kuvanu hranu – ona, pre svega, zagovara sirovu hranu. Pitao sam prijatelje veterinare kako to da se kod nas ne priča više o tome i dobio odgovor da veterinari, generalno, ne uče mnogo o ishrani, pogotovo ne kućnih ljubimaca.

I konačno sam čuo da pse i mačke treba hraniti sirovom hranom, zato što je ona najpribližnije onome što oni inače jedu. Jedina sugestija se odnosi na potrebu da se doda određeno voće i povrće, jer životinje, kao i ljudi, imaju potrebu za određenom količinom vitamina, minerala i antioksidanasa.

Da bi sve to bilo realnije, napisani su mnogi kuvari i snimljeni video-materijali koji imaju ideju da nas podsete na suštinu, a to je da psi i mačke jedu sirovu hranu.

Mleko se, generalno, ne preporučuje kao poslastica za mačke, jer mnoge mačke ne podnose laktozu

Iako mnogi smatraju da sirova hrana uglavnom nije štetna, ona obično nije nutritivno potpuno uravnotežena i trebalo bi je davati samo povremeno. Sirovo meso jeste odličan izvor mnogih hranljivih materija, ali može da bude izvor različitih infekcija, bakterijskih, virusnih ili toksoplazmoze. Neke mačke, koje su konzumirale riblje konzerve namenjene ljudima, razvile su neke neurološke poremećaje.

Mleko se, generalno, ne preporučuje kao poslastica za mačke, jer mnoge mačke ne podnose laktozu i mogu razviti gastrointestinalne probleme. Sve u svemu, komplikovano kao i kod ishrane ljudi, jer priprema zahteva pravilan izbor zdrave hrane, higijensku pripremu i dodavanje onih mikroelemenata koji nedostaju. Definitivno sam odlučio da probam sa takvom ishranom moje mačke. A suština je da treba dovoljno da volite svog ljubimca i probate sve što utiče na kvalitet njegovog života.

Oni koji želi i sami da probaju mogu da pogledaju recepte dr Bejker na Facebook-u: https://www.facebook.com/watch/?v=10154418475777748 ili da kupe knjigu Dr Becker’s Real Food For Healthy Dogs & Cats: Simple Homemade Food, https://www.amazon.com/Beckers-Real-Food-Healthy-Dogs-ebook/dp/B07B3BDJW6.