Zašto se tako malo zna o infarktu kod žena

Postojeći stavovi o zdravlju žene promenjeni su zbog promene sveukupnog načina života. Činjenica je da infarkt srca sve češće pogađa žene mlađe od 40 godina u svim zemljama

Tražeći rešenje za neprepoznata srčana stanja kod mladih žena, naišao sam na inicijativu žena američkog udruženja za srce Go Red for Women, sveobuhvatnu platformu osmišljenu za povećanje svesti o zdravlju žena i za poboljšanje života žena na svetu.

Jedna od prvih stvari koje su analizirali u posebnom izdanju časopisa Circulation su srčani infarkti koji su postali sve češći kod mladih žena – –https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.03713

Analizirani su podaci o prijemu u bolnice u Sjedinjenim Državama i utvrđeno je da je prijem zbog infarkta miokarda kod pacijentkinja od 35. do 54. godine u periodu 1995–1999. povećan sa 27 odsto na 32 odsto u periodu 2010–2014. Povećanje je bilo izraženije kod žena, gde se procenat prijema povećao za 10 odsto, a kod muškaraca povećanje je bilo tri odsto.

Muškarci i žene imaju različite simptome srčanog udara

Faktori rizika pre menopauze

Studija je takođe pokazala da mlade žene primljene u bolnicu zbog srčanog udara imaju visok krvni pritisak, hroničnu bolest bubrega, dijabetes i druga zdravstvena stanja koja povećavaju rizik od srčanog udara. Iskreno, to je prilično iznenađujuće za ono što smo učili na fakultetu o postojanju manje faktora rizika koji dovode do kardiovaskularnih bolesti kod žena pre menopauze. Neverovatno je da žene puše više ili bar slično kao muškarci, što ranije nije ni približno bilo tako.

Dominantni simptomi kod žena mogu da budu: umor, nelagodnost u grudima, bol u rukama, leđima, vratu, vilici i/ili stomaku

Analizirana grupa žena imala je manju mogućnost da primi invazivne tretmane za otvaranje začepljenih arterija, a imala je manju verovatnoću da će dobiti lekove koji se preporučuju, kao što su antikoagulansni lekovi, beta blokatori, lekovi za snižavanje holesterola i ostali lekovi za smanjenje rizika od potencijalnih urgentnih stanja.

Očigledno da kod mladih žena treba predvideti rizik od srčanih bolesti i to je nešto što kardiolozi moraju da prihvate. Dr Melisa Koghi sa kardiovaskularne epidemiologije sa Univerziteta u Severnoj Karolini objasnila je da žene pokazuju atipične simptome. Očigledno da su se postojeći stavovi o zdravlju žene promenili zbog promene sveukupnog načina života. Činjenica je da infarkt srca sve češće pogađa žene mlađe od 40 godina u svim zemljama.

Kada govorimo o faktorima rizika, neverovatno je da žene puše više ili bar slično kao muškarci, što ranije nije ni približno bilo tako

Mehanizam srčanog infarkta

Mehanizam srčanog infarkta sličan je i kod muškaraca i kod žena, odnosno slično je začepljenje arterija koje snabdevaju srce krvlju suženjem zbog nakupljene masti i holesterola i formiranja plaka. Pritom, muškarci i žene imaju različite simptome srčanog udara. Tipični bol u grudima češći je kod muškaraca. S druge strane, dominantni simptomi kod žena mogu da budu: umor, nelagodnost u grudima, bol u rukama, leđima, vratu, vilici i/ili stomaku.

Studija je ipak bila ograničena, jer su istraživači koristili uzorke iz 21 bolnice iz samo četiri države: Merilend, Minesota, Misisipi i Severna Karolina. Podaci su dobijeni iz medicinskih kartona retrospektivno i nisu imali sve podatke, poput gojaznosti i dijabetesa.

Ipak, istraživanje je ukazalo na negativan trend. Žene koje su imale srčani udar, moždani udar i druge kardiovaskularne bolesti imale su nesrazmerno veću stopu smrtnosti od muškaraca. Zbog toga, glavni urednik časopisa Circulation smatra da žene treba da se edukuju o simptomima i lečenju srčanog udara i da se bore da održe zdravu telesnu težinu.

Suštinski, nikad nije kasno za usvajanje zdravog načina života.

Žene treba da se edukuju o simptomima i lečenju srčanog udara i da se bore da održe zdravu telesnu težinu. Suštinski, nikad nije kasno za usvajanje zdravog načina života

Za kraj je možda važno napomenuti da se problem kardiovaskularnih oboljenja kod žena u Srbiji ne izučava posebno, a sigurno bi trebalo. Incidenca kod muškaraca u Srbiji mnogo je veća nego u drugim zemljama, pa je sigurno tako i sa ženama.

Za početak, možda bi bilo dovoljno da se o ovom problemu javno i stručno govori.