Zašto kažeš seks, a misliš na ljubav

Zašto kažeš seks, a misliš na ljubav

Zajedno, u seksu i ljubavi bićemo onakvi kakvi jesmo, bliski, sa željom za nežnošću posle vođenja ljubavi. S druge strane, čist seks je egoističan, to je sredstvo za postizanje cilja i čini da budemo još „gladniji”

Natan V. Ekerman je rekao: „Ljubav je nešto više od samog seksa, to je totalni emocionalni odgovor kome je potreban odjek.” Znači, volimo, ali treba da budemo i voljeni!

U emotivnoj vezi uvek je značajno izgraditi emotivni odnos, održati ga stabilnim, željenim, funkcionalnim i zadovoljavajućim za oba partnera, jer je za opstanak kvalitetne ljubavne veze potrebna obostrana angažovanost i motivisanost partnera.

Nije toliko teško pronaći ljubav, ali zadržati je – može postati izazov!

Međutim, postoji i ljubav u kojoj nedostaju intimnost i strast, zovemo je „prazna ljubav” (to je čest slučaj u kulturama u kojima postoje ugovoreni brakovi koji se sklapaju iz interesa, sporazuma ili tradicije). Isto tako, postoje i samo seksualne veze, jer je seks moguć bez ljubavi i dubokih emocija!

Preovlađuje mišljenje da samo muškarci mogu razdvojiti seks i ljubav, jer je kod njih čin osvajanja kao narcisistička samopotvrda, tzv. „pumpanje ega”, a poseban razlog je i „sloboda od obaveza”, uz intenzivan osećaj da je seksualnost zona gde počinju i završavaju se sve fantazije i uzbuđenja.

Ipak, danas možemo reći da ljubav i seks mogu razdvojiti i žene, bez razgovora i nežnosti nakon seksa, bez ljubavi, samo iz čiste zabave. Danas to mogu oba pola, često uz opravdanje da samo ljubav ne garantuje i dobar seksualni život!

Danas oba pola mogu razdvojiti ljubav i seks, često uz opravdanje da samo ljubav ne garantuje i dobar seksualni život

Važnost intimnosti

Šta za žene znači seks bez ljubavi?

Ako žena nema partnera, „fizičke potrebe” mogu nadvladati u jednom trenutku.

„Seks” može biti način da se ublaži dnevni stres.

I žene, kao i muškarci, ponekad mogu koristiti seks bez obaveze kao način „samopotvrđivanja”.

Inače, seks za jednu noć može izazvati trenutno zadovoljstvo, međutim, posle njega se ljudi mogu osećati „prazno” i nezadovoljno. Ovakav seks bez ljubavi može, sa biološkog stanovišta, imati učinak na smanjenje stresa, ali sa psihološkog – može dovesti do nekih nezdravih emocionalnih reakcija kao što je depresija!

Seks i psiha su nerazdvojni, oni se prepliću i utiču jedno na drugo. A seks koji nije u kontekstu ljubavi, samo je nesvesni pokušaj čoveka da stigne do ljubavi!

Može nam se činiti da su seks i ljubav suprotne stvari, ali vreme je da ih povežemo i da ne forsiramo samo jedno, jer je to za naše dobro. Zajedno, u seksu i ljubavi bićemo onakvi kakvi jesmo, bliski, sa željom za nežnošću posle vođenja ljubavi. S druge strane, čist seks je egoističan, to je sredstvo za postizanje cilja i čini da budemo još „gladniji”.

Smatra se, ipak, da je najbolji seks kada se dvoje vole, a njihova intimnost govori koliko su kao partneri bliski, koliko veruju jedno drugom.

Seks bez ljubavi može, sa biološkog stanovišta, imati učinak na smanjenje stresa, ali sa psihološkog – može dovesti do nekih nezdravih emocionalnih reakcija

Manjak seksa

Suština je podeliti seksualno zadovoljstvo sa svojim partnerom i osećati se povezano u tom procesu, bez obzira na to šta radili sa telom i koji je rezultat, ističu naučnici.

Ne treba zaboraviti da sa seksualnošću nikada ne treba koketirati, već joj treba ozbiljno prići, jer je to važna naučna disciplina i sa psihološkog, sociološkog i biološkog aspekta.

Na polju fiziologije ljudske seksualnosti možemo reći da je seksualnost nešto STROGO SUBJEKTIVNO i svako od nas će je uključiti u svoj svakodnevni život na samo sebi svojstven način.

Kakav god, seksualni život se odražava i na ostale sfere života. Ono što je danas upadljivo, to je da u vezama ima mnogo manje seksa nego ranije, a on je važan deo ljubavne veze.

Seks i psiha su nerazdvojni, oni se prepliću i utiču jedno na drugo

Možda nam je moderni život servirao mnogo zamena za seks, i to je postalo prihvatljivo. Uglavnom, taj deo odnosa gubi na značaju, iako je, generalno, zbog potpuno srušenih tabua i dostupnosti, potpuno drugačiji utisak.

Uredan seksualni život čini osobe uspešnijim i srećnijim, a strast podiže i hrani njihovu ljubav!