Trofejni muž – on u nabavci, ona na poslu

Povlačenje muža iz javnosti u situaciji kada je supruga u pobedničkom pohodu na visokorangirana, tradicionalno muška zaduženja u menadžmentu i politici, normalna je pojava u 21. veku

Javnost se već navikla na žene koje sve masovnije zauzimaju tradicionalno muške pozicije, naročito u menadžmentu i politici. Međutim, sa muškarcima u tradicionalno ženskim ulogama, stvari se kreću znatno sporije. Ali ipak se kreću.

Još uvek je daleko dan kada će postati stvarnost ono što možemo da gledamo u filmu Junior, u kome Švarceneger iznosi celu trudnoću, sa mučninama, obuvanjem hulahopki u devetom mesecu i emotivnom preosetljivošću, zaključno sa trudovima i porođajem. Ali zato očevi, koji koriste odsustvo s posla radi nege deteta, više nisu kuriozitet emancipovanih severnih zemalja.

Još uvek je daleko dan kada će postati stvarnost ono što možemo da gledamo u filmu Junior, u kome Švarceneger iznosi celu trudnoću

Briga o detetu u muškom CV-ju

Naše zakonodavstvo daje pravo ocu da uzme bolovanje radi nege deteta, da ostane kod kuće i brine o bebi, mada reakcije okoline i poslodavaca nisu naročito podsticajne. U Americi, međutim, velike korporacije vole da vide ovakvu stavku u CV-ju svojih zaposlenih. Ustanovljeno je da mnogo bolji radnik postaje muškarac koji je proveo više od 60 dana brinući sam o bebi. Bolje od ostalih zaposlenih muškaraca izlazi na kraj sa multitaskingom, lakše radi pod pritiskom i poštuje tesne rokove.

Naše zakonodavstvo daje pravo ocu da uzme bolovanje radi nege deteta, da ostane kod kuće i brine o bebi, mada reakcije okoline i poslodavaca nisu naročito podsticajne

Kandidat za prvog džentlmena

Amerika je nedavno bila na pragu da se suoči sa još jednom mogućom zamenom tradicionalnih uloga. Naime, u poslednjoj izbornoj trci, kada je Hilari Klinton bila predsednički kandidat, otvorila se polemika oko toga kako treba da izgleda uloga prvog džentlmena. Slična situacija mogla je da se desi i na strani republikanaca. U unutarstranačkoj trci za predsedničkog kandidata učestvovala je i Karla Fjorina, pa je tom prilikom u javnost izašla i priča o njenom mužu Frenku i njihovom braku.

Ustanovljeno je da mnogo bolji radnik postaje muškarac koji je proveo više od 60 dana brinući sam o bebi

Iako je imao uspešnu karijeru u biznisu, Frenk Fjorina odlučio je da se u 48. godini života penzioniše, jer je njegova supruga postala generalni direktor kompanije Hewlett Packard. Mišljenja njegovih prijatelja bila su podeljena. „Jedna polovina je smatrala da sam poludeo, druga da radim ispravnu stvar”, rekao je Frenk tada, ali nije precizirao u kojoj polovini su pretežno žene, a u kojoj uglavnom muškarci, mada to možemo da naslutimo.

Žilava muška solidarnost

Frenka je najviše iznenadio otpor s neočekivane strane. Karlin otac, profesor prava i visokorangirani sudija, smatrao je da Frenk ne treba da se odrekne svoje karijere da bi bio podrška supruzi. Kao da je muška solidarnost prevagnula nad krvnom! Međutim, kad je prošlo neko vreme, u kome je Karli ostvarila velike uspehe, stari sudija zahvalio je Frenku za ono što je učinio za njegovu ćerku. Očigledno, potrebno je strpljenje da se ljudi naviknu na muškarca u tradicionalno ženskoj ulozi.

Kada je Hilari Klinton bila predsednički kandidat, otvorila se polemika oko toga kako treba da izgleda uloga prvog džentlmena

© Juli Hansen / Shutterstock.com

Veliko spremanje rodnih uloga

Frenkova uloga nije se završila na tome. Podržao je Karli i kad se upustila u politiku, mada to nije uvek bilo prijatno. Kada je objavljena mogućnost da postane prvi džentlmen Sjedinjenih Država, Frenk je morao da pristane na mnogobrojne intervjue, kao što moraju supruge muških kandidata.

Jedan od intervjua podrazumevao je da reporter prati Frenka dok u tržnom centru kupuje namirnice za kuću, u vreme dok mu je supruga na nekom od predizbornih skupova. Nimalo muževna pozicija, mada je Frenk i to podneo stoički, izjavljujući da bi „bio ponosan” da postane prvi džentlmen. Rezultati izbora nisu doneli Americi prvog „prvog džentlmena”, ali su se glečeri pokrenuli. Dvadeset prvi vek sigurno donosi veliko spremanje tradicionalnih rodnih uloga.