Entoni Bordejn - kuvar, pisac

Tri godine bez Entonija Bordejna – dokumentarac o čoveku koji je pomerao granice

Sudeći po trejleru, gledaoci će od sutra imati priliku da vide i intimnu stranu Bordejnovog života i da možda sagledaju celu priču, mada već na samom početku on kaže da to neće biti priča sa srećnim krajem

Trejler je najavio da će dokumentarni film Roadrunner: A film about Anthony Bourdain, koji će početi da se prikazuje 16. jula, osvetliti život i putovanja Entonija Bordejna, svetski poznatog kuvara, pisca gastronomskih bestselera i prepoznatljivo lice brojnih TV serijala o hrani i putovanjima.

Tim filmom, koji je režirao Oskarom nagrađeni Morgan Nevil, prijatelji i poštovaoci obeležavaju treću godišnjicu tragične smrti, koja je potresla brojnu publiku neponovljivog Entonija Bordejna.

Ono najznačajnije što je Bordejn uradio zapravo je to što je pokazao vezu između hrane i kulture koja je tu kuhinju stvorila

Poverljivo iz kuhinje

Sudeći po trejleru, gledaoci će imati priliku da vide i intimnu stranu Bordejnovog života i da sagledaju celu priču o tome kako je mladi Njujorčanin običnog socijalnog porekla, anonimni kuvar koji se borio sa zavisnošću od heroina, postao svetski poznata kulturna ikona.

Ipak, na samom početku filma postoji scena u kojoj Bordejn kaže da to neće biti priča sa srećnim krajem.

Film je režirao Oskarom nagrađeni Morgan Nevil

Zahvaljujući njegovoj svetski slavnoj medijskoj personi, o njegovom životnom putu danas se zna dosta. Na početku, Bordejn je radio u restoranima od Masačusetsa do Menhetna, da bi stigao da u rodnom gradu radi u restoranima rangiranim Mišlenovim zvezdicama. A ipak, o sebi je govorio da nije naročito dobar kuvar.

Kad je 1999. počeo da objavljuje kolumne u magazinu Njujorker, skrenuo je pažnju na sebe i već je bio poznat kad je objavio knjigu Poverljivo iz kuhinje (Kitchen Confidential), koja ga je lansirala u orbitu.

Zastupnik kretanja

Dobio je mogućnost da radi TV serijal Bez zakazivanja, a onda su se ređale knjige (Kuvareva turneja, Opaki zalogaji, sirove slasti, Srednje pečen…) i serije. Novi kvalitet dobio je kad je spojio kuvanje sa putovanjima u druge kulture, prikazujući različite ljude i njihove običaje. „Tu zaista leži sreća”, govorio je. Stvarao je gastronomsku kulturu u kojoj, smatrao je, „svako ima pravo da uživa, bez kategorija, etiketa i snobizma”.

Na osnovu zaostalih rukopisa, njegova prijateljica Lori Vulever je priredila i posthumno objavila Bordejnovu knjigu putopisa kroz 43 zemlje

Ono najznačajnije što je Bordejn uradio zapravo je to što je pokazao vezu između hrane i kulture koja je tu kuhinju stvorila. O sebi je rekao: „Ako sam zastupnik nečega, onda je to kretanje. Što dalje možete, što više možete. Preko okeana ili samo preko reke. Staviti se u poziciju nekog drugog ili prosto probati njegovu hranu.”

Vođen time, Bordejn je proputovao svet, zalazio na najneobičnija mesta da bi video kako se tamo ljudi hrane. Na osnovu zaostalih rukopisa, njegova prijateljica Lori Vulever priredila je i posthumno objavila Bordejnovu knjigu putopisa kroz 43 zemlje.

Tajna samoubistva

Kad je 8. juna 2018. Entoni Bordejn pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi, počela su da se postavljaju mnoga pitanja u vezi sa uzrokom samoubistva, a nije bilo malo onih koji su izražavali sumnje.

Donald Bowers Photography © / Shutterstock.com

Stvarao je gastronomsku kulturu u kojoj, smatrao je, „svako ima pravo da uživa, bez kategorija, etiketa i snobizma”

Međutim, utvrđeno je da se Bordejn nije u zrelim godinama vratio zavisnosti od droge, s kojom se u mladosti izborio. Kao mogući motiv samoubistva pominjalo se i slomljeno srce, jer je Azija Arđento, s kojom je bio u vezi, neposredno pre tragičnog događaja viđena s drugim muškarcem.

Ali oni koji su mu bili bliski kažu da ništa nije ukazivalo da bi mogao sam sebi da prekrati život u 61. godini. Cela stalna ekipa bila je u francuskom Alzasu, gde su, za CNN, snimali jednu od epizoda serije Nepoznati predeli.

Za Entonijem je ostala maloletna ćerka, čija nasledna prava su precizno utvrđena testamentom. A onda je konačno iskrsla reč „depresija”, pošast savremenog sveta koju, izgleda, još uvek ne shvatamo dovoljno ozbiljno.

Ostaje da se vidi šta su autori filma Roadrunner rekli o tome.