maskara iznad oka

Trepavice do neba: tajna je u četkici

Prema osnovnim kvalitetima maskare proizvođači biraju i četkicu kojom ćemo je najbolje naneti. Nekada treba prilično vremena da se naviknemo na novi oblik, ali ako je efekat bolji – vredno je truda

Da li znate koji oblik četkice za maskaru vam odgovara ili uvek isprobavate nove oblike? Na tržištu je veliki broj različitih oblika četki i stalno se pojavljuju nove.

Maskara je uvek bitan element, čak i kad se ne šminkamo mnogo ili želimo da se ulepšamo, a da izgledamo prirodno. Ona će nam pomoći da istaknemo oči bez dodatnog truda, čak i ako nemamo vremena za senčenje ili izvlačenje ajlajnera.

Tradicionalne četkice od najlonskih vlakana umotane spiralno žicom zovu se spoolie

Tradicionalne i silikonske

Sastav maskara je različit i već na pakovanju je objašnjeno šta su glavni atributi određene maskare. Neke su više voluminozne, druge produžavaju trepavice. Možemo, takođe, da biramo boju, a i da li želimo vodootpornu ili ne. Prema osnovnim kvalitetima maskare proizvođači biraju i četkicu kojom ćemo je najbolje naneti. Nekad treba prilično vremena da se naviknemo na novi oblik, ali ako je efekat koji postižemo bolji – vredno je truda.

Tradicionalne četkice od najlonskih vlakana umotane spiralno žicom zovu se spoolie. A često ćete naleteti i na izraz wand, što u doslovnom prevodu znači štapić ili palica. U tom slučaju, misli se na kompletan aplikator, od čepa do četkice.

Možda je najneobičnij oblik aplikatora za maskaru silikonska bodljikava kuglica, za detaljni nanos maskare, naročito na nepristupačnim mestima

Od gustine dlaka, navoja i finalne obrade/oblika zavisi koliko će četka primiti maskaru i koliku količinu ćemo nanositi.

Silikonske četkice obično imaju ređe raspoređene „dlačice” i zahvataju više proizvoda između. Imaju mekši vrh, pa se pri višekratnom nanošenju ugibaju i ne raščešljaju trepavice ako su se već ulepile maskarom, ali zato već u prvom nanošenju dodaju više proizvoda. Da se trepavice ne bi čupale, preporučljivo je koristiti češljiće ili četke za raščešljavanje dok je maskara jos vlažna!

Cikcak za dramatičan izgled

Manjim četkama lakše je prići kraćim trepavicama, na primer gornjim trepavicama bliže nosu ili ispod oka. Takođe, možete njima ostvariti veći pritisak, pa su zgodne za podizanje trepavica.

Konusno oblikovane četkice pružaju vam mogućnosti i prednosti, kako široke klasične četke tako i one koje imaju uži i precizniji deo za detaljniji i bliži pristup oku.

Manjim četkama lakše je prići kraćim trepavicama, na primer gornjim trepavicama bliže nosu ili ispod oka

Četke iskrivljene u polukrug su za jednostavniji i brži nanos. Kako prate oblik oka, moglo bi se reći da možete jednim potezom da nanesete maskaru na cele trepavice, no to zavisi i od oblika oka. Taj oblik može se naći u silikonskoj i tradicionalnoj verziji četki.

Četka oblikovana tako da na sredini ima najkraće dlačice namenjena je jačem hvatanju trepavica sa krajeva oka, upravo onih koje uvek dodatno prevlačimo i dodatno izvlačimo, kako bi oko izgledalo otvorenije i veće.

Klasično pravljen spoolie, ali šišan u tri kuglice, namenjen je za cikcak nanošenje. Time se nanosi bogat sloj maskare, a i obuhvata veća površina trepavica. Taj oblik predviđen je za dramatičan izgled.

Silikonske četkice obično imaju ređe raspoređene „dlačice” i zahvataju više proizvoda

Možda je najneobičnij oblik aplikatora za maskaru silikonska bodljikava kuglica. Koristi se za detaljni nanos maskare, naročito na nepristupačnim mestima, uglovima kod korena nosa, kao i za pojačanje nanosa na željenim mestima.

Ne zaboravite da možete da kupite spoolie u raznim oblicima za jednokratnu upotrebu. Ove četke su zgodne, pored osnovne svrhe, za raščešljavanje obrva, fiksiranje obrva, skidanje viška maskare i, verujem, još ponešto.