Svom ćutljivom muškarcu dajte barem 21 sekundu da razmisli

Mudre žene su uvek znale da prepoznaju skriveno zlato u tihim, staloženim muškarcima, koji malo govore.Tihi muškarci više se ne stide tišine koja deli naše pitanje od njihovog odgovora.

Ćutljivi momci ponovo se vraćaju u modu. Na filmu i u životu. Nije stvar samo u tome da smo se prezasitili bučnih, mišićavih muškaraca. Izgleda da je svet posto svestan da ono što su alfa muškarci obećavali, nije ispalo dobro. Na drugoj strani, počeli smo da primećujemo i vrednujemo one druge, odmerene, staložene, čija svaka reč je promišljena.

Promena je nastala i zato što se tihi muškarci više ne stide tišine koja deli naše pitanje od njihovog odgovora. Pobogu, pa nije sramota promisliti pre nego što nešto kažeš, kao da nam poručuju glumac Kijanu Rivs ili kanadski premijer Trido svojim nedavnim „ekscesima” koji su usijali medije i društvene mreže. Naime, oni su prekršili nepisano pravilo da se pred kamerama govori brzo, već su dozvolili sebi da u TV intervjuima ćute neočekivano dugo, pre nego što su odgovorili na postavljena pitanja. Trido je ćutao čak 21 sekundu. Ali ono što je rekao posle te pauze, zadivilo je svetsku javnost. Među poznatim ličnostima ima i onih koji zaziru od govora u javnosti, kao što su recimo Rouan Atkinson, Ričard Branson, Princ Hari, Stiven Spilberg, Bil Gejts, Lari Pejdž i drugi koji, pre svega, važe za veoma introvertne osobe.

Svetu su potrebni tihi ljudi, zato što nas oni navode da razmišljamo

Svetu su potrebni tihi ljudi

Za Kijanu Rivsa kažu da se još nije navikao kako da bude slavan nakon toliko godina u Holivudu. Na jednom nedavnom snimku vidi se kako na pitanje o tome da li voli motore odgovara samo: „Da”. U drugom intervjuu pravio je tolike pauze, da je uspaničeni novinar hteo da iz snimljenog materijala iseče sekunde u kojima Kijanu ćuti i razmišlja. Izgleda da i strah od tišine treba dodati na listu naših globalnih strepnji. Ipak, intervju je pušten integralno, sa tišinama, i izazvao je odobravanje javnosti. Ljudi su se na mrežama čak pitali kako smo došli dotle da je sramota razmisliti pre nego što odgovoriš. Svetu su potrebni tihi ljudi, zato što nas oni navode da razmišljamo, a samo razmišljanje može da dovede do promene, kažu komentari na mrežama.

Ova dvojica javnih ličnosti postali su pioniri novog medijskog ponašanja, ali nas oni navode da na nov način sagledamo obične ljude iz svoje okoline.

I dosad su mudre žene znale da prepoznaju skriveno zlato u tihim, staloženim muškarcima, koji malo govore

Po svemu sudeći, u sličnom pravcu će se menjati i ukus žena kad su muškarci u pitanju. Naravno, i dosad su mudre žene znale da prepoznaju skriveno zlato u tihim, staloženim muškarcima, koji malo govore. Ali, većina se zanosi momcima koji u društvima vode glavnu reč, koji mnogo govore, a malo slušaju, koji ne sačekaju ni da sagovornik udahne, a već su se nadovezali. Kad je žena mlada i bez mnogo životnog iskustva, takvi muškarci su joj zanimljivi, sviđaju joj se njihova fino satkana obećanja. Ovakvi muškarci odavno postižu veću cenu i od mišićavih i plavookih, o čemu svedoče masovni donžuanski uspesi univerzitetskih profesora kod zanesenih studentkinja. Žene koje su ostale u dugim vezama ili brakovima sa pričljivim muškarcima kasnije se najčešće žale na odsustvo komunikacije. U težim slučajevima, rečiti muškarci, svesni svoje verbalne moći, svoje partnerke kažnjavaju nabusitim ćutanjem.

On se neće otimati s brbljivcima za reč

Na drugoj strani, žene koje su se skrasile pored ćutljivih muškaraca nisu dobijale materijal za iluzije, pa time ni za razočaranja. I verovatno su relativno brzo naučile da ključne stvari komuniciraju neverbalno. Svi svetski profajleri posvedočiće vam da gestovi, izrazi lica, pokreti rukom, preciznije otkrivaju osećanja nego izrečeno – volim te.

Svi svetski profajleri posvedočiće vam da gestovi, izrazi lica, pokreti rukom, preciznije otkrivaju osećanja nego izrečeno – volim te

Kijanu Rivs © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Osim toga, komunikacija se uči. Ako postavite pravo pitanje, dobićete i pravi odgovor. Kod novinara koji je bolje formulisao pitanje o ljubavi prema motorima, Kijanu Rivs je nadahnuto odgovarao pet minuta bez pauze. Ali, uvek morate biti dovoljno strpljivi da svom ćutljivom muškarcu date barem 21 sekundu da razmisli.

Ako imate sreće da imate ćutljivog muškarca za partnera, nemojte podlegati zabludi da on nije dovoljno hrabar i prodoran. I Kijanu Rivs i premijer Trido svojim predugim ćutanjem pred kamerama zapravo su se vrlo hrabro suprotstavili maniru neodgovornog brbljanja koje je zemaljskom kuglom rašireno kao pandemija. Zato, ako on traži da razmisli pre nego što vam odgovori, a u društvima odbija da se sa brbljivcima otima za reč, vi ne samo da ste srećna žena, već imate partnera u trendu.