Devojka

Šta ćete to nesvakidašnje da radite u 2022?

Iskreno da priznam, nisam znao zašto se lista želja koje treba ostvariti do kraja života naziva bucket lista. Svako od nas treba da ima svoju, a praznici mi se čine kao idealno vreme da o tome razmišljamo

Radeći na knjizi o ronjenju u Indoneziji, gde smo prvi put sreli ajkule čekićare, setio sam se termina bucket list. Tako smo svi ispunili jednu želju sa neispisane liste, videli čekićare tamo gde se nismo nadali, a ne moramo da idemo na Galapagos, što smo inače planirali.

Iskreno da priznam, nisam znao zašto se lista želja koje treba ostvariti do kraja života naziva bucket lista. Bucket je na engleskom kanta i prilično nelogično deluje, ali u engleskom slengu to kick the bucket znači umreti. Našao sam objašnjenje da je izraz popularizovan zahvaljujući istoimenom filmu Bucket list u kome Džek Nikolson i Morgan Frimen, pošto saznaju da su terminalno bolesni, počinju da ispunjavaju sve ono što su oduvek želeli, a nisu imali prilike.

Važno je da znate da želje ne moraju da budu nemoguće i neostvarive.

Mislim da svako od nas treba da ima svoju bucket listu, a praznici mi se čine kao idealno vreme da o tome razmišljamo. Ovo je mali vodič i pravila kako da je sačinite, ukoliko to već niste uradili, i odlučite šta ćete to nesvakidašnje da radite u ovoj 2022, ili pak do kraja života.

  • Uzmite komad papira i napišite brojeve od 1 do 100.
  • Napišite cilj koji želite da ostvarite ili da uradite nešto zabavno (to mogu biti stvari koje ste radili ranije i u kojima uživate).
  • Ponavljajte gorenavedeno sve dok ne smislite 100 želja.
  • Uverite se da je vaša lista sažeta i podelite je ako je potrebno, npr. na manje ostvarive ciljeve ili one jednostavnije i lakše ostvarive. Možda je dobro da listu sagledate i u vremenu. Ako ste je napravili za godinu dana, onda za svaku želju imate tri i po dana u proseku, a ako je do kraja života sve dobija mnogo uzbudljiviju dimenziju.
  • U svakom slučaju, započnite godinu sa zabavnom i (ne)dostižnom listom od sto ciljeva koje treba ostvariti!

Izraz je popularizovan zahvaljujući istoimenom populrnom  filmu Bucket list u kome su igrali Džek Nikolson i Morgan Frimen

Važno je da znate da želje ne moraju da budu nemoguće i neostvarive. Moj drug Robert iz Holandije poželeo je da vidi Hilandar, a ja sam mu pomogao da tu želju ostvari, iako nije pravoslavac. Nakon toga napisali smo knjigu o našem putu na Atos. Grupa mojih prijatelja poželela je da se popne na Ararat, pa sam se s njima i ja po drugi put popeo. Iako je bilo teško i mnogo puta sam se pitao ‒ zašto, na kraju sam bio zadovoljan jer sam se još jednom izborio sa sobom i planinom, ali i podržao ljude koji mi znače. Suština je takva interakcija i odnos koji razvijate s drugima. Mislim da se najveći broj želja ostvare kroz partnerski odnos s drugima, samo neki ljudi to donekle ne razumeju.

Dakle, važno je da imate želje i da se trudite da ih ostvarite. One mogu uključivati nove stvari koje još niste probali, a koje ste nameravali da uradite, a mogu se odnositi na stvari koje ste ranije radili, ali želite da ih uradite ponovo.

Grupa mojih prijatelja poželela je da se popne na Ararat, pa sam se s njima i ja po drugi put popeo

Razmislite o svim zanimljivim stvarima koje želite da uradite, jer nam najčešće brzina kojom živimo ne dozvoljava da ih se svih setimo.

Sama ideja igre sto ciljeva koje želite da postignete treba praktično samo da vam pomogne da se setite svega što želite i pomogne vam da ih zaista ostvarite.

Krenite od 2022. sa listom želja, pre nego što istekne potrebno vreme.