Sredovečni par vozi tandem bicikl kroz polje.

Sreća ili dosada – u dvoje!

Duge veze mogu biti vrlo složeno putovanje, ispunjeno usponima i padovima. S više od tri decenije iskustva u savetovanju parova, psihoterapeut Jean-Claude Chalmet stekao je uvid u zamršenosti održavanja snažnog, živog partnerstva. 

Došao je do saznanja o suptilnim stvarima koja su vrlo bitna za očuvanje jakih veza, pa ćemo sada otkriti šta je to bitno, i kako ili zašto neke veze opstaju dugo. Jer, sigurno ste sebi bar nekada postavili to pitanje.

Prihvatanje osećanja svog partnera

Ponekad možemo odbaciti brige našeg partnera. Međutim, zbog toga on može da se oseti zanemarenim. „Emocionalno usklađivanje” je kamen temeljac trajne veze, gde partneri iskreno brinu o osećanjima onog drugog i adekvatno reaguju. Bitno je shvatiti da su intenzitet osećanja, doživljaj situacija i način na koji se reaguje vrlo individualni, što je sasvim normalno.

Bitno je ljude prihvatiti onakvima kakvi jesu, a ne kakvi mi želimo da budu.

Nemoguće je od nekoga napraviti osobu kakvu bismo mi želeli. Ljudi nisu od plastelina.

Svest o tome pomaže u potencijalnim konfliktima i podstiče bolju komunikaciju!

Ne smeju se izbegavati mučni razgovori

Ako postoji nešto teško o čemu je bitno da pričate s partnerom, jer prirodno je izbegavati teške diskusije – njihovo izbegavanje može pojačati postojeće probleme/nesuglasice. Treba otvoreno i iskreno rešavati probleme, uz uvažavanje obostranih osećanja. To je od vitalnog značaja. Zataškavanje samo može dovesti do eksplozije. Nažalost, ponekad kasno.

Održavanje nezavisnosti i gajenje posebnih interesovanja

Vrlo je bitno podsticati individualnost u vezi, jer ako ste preterano koncentrisani jedno na drugo, to može ugušiti strast i ometati lični rast. Recimo, bavljenje odvojenim hobijima može udahnuti novi život partnerstvu.

Bračni par u kuhinji, izgledaju da im je vrlo dosadno.

Negovanje lepog odnosa 

Izbegavajte da svoju vezu pretvarate u listu poslova/svakodnevnih obaveza, da se ne bi sve svelo na to šta treba da se uradi. Spontani gestovi naklonosti i kvalitetno druženje i te kako su bitni – kao zajedničko kuvanje ko voli, društvene igre (ali igrati se ne znači takmičiti se), zajednički izleti, odlazak u prirodu, pozorište, bioskop, druženje s prijateljima, vožnja biciklom – ključni su za razbijanje monotonije, opuštenost, održavanje bliskosti i unošenje radosti i smeha u vezu. 

Veseli srdovečni par igra video igrice.

Značaj intimnosti 

Negujte intimnost unutar spavaće sobe i izvan nje.

Iako seks nije sve, on igra značajnu ulogu u učvršćivanju veze. Dajte prednost fizičkoj intimnosti, otvoreno komunicirajte o željama i fokusirajte se na emocionalnu bliskost. Ali, ponekad je dovoljan i neki pogled, poljubac, dodir ruke, nežni gest. Iskazivanje ljubavi u svakodnevnom ponašanju održava vezu snažnom.

Ako ste izgubili samopouzdanje, radite na tome da ga povratite.

Bračni par upije kafu i veselo razgovara.

Biti prisutan, osluškivati

Aktivno slušanje i pokazivanje obostranog interesovanja za život partnera je ključno. Izbegavajte preterane smetnje, posebno ako je u pitanju tehnologija, da biste održali istinsku vezu i bili prisutni.

Partner vam nije ni mama, ni tata

Izbegavajte da se prema svom partneru ponašate kao prema roditelju, ili obrnuto.

Shvatite da se odnosi odraslih grade na međusobnom poštovanju i zajedničkoj odgovornosti. Emocionalna zrelost i otvorena komunikacija su ključni.

Prihvatanje promene

Promena je neizbežna, naročito ako se radi o dugoj vezi, i treba je pozdraviti, ne plašiti se. Partneri sa srećnim, dužim stažom podržavaju jedni druge kroz tranzicije i podstiču lični razvoj. Toga se ne teba plašiti, zaista je normalno da budemo drugačije osobe posle 20, 30 ili više godina.

Izgled

Volimo da uvek lepo izgledamo, briga o sebi je čin poštovanja sebe, ali i partnera. Važno je održavati ličnu higijenu i izgled, kao znak pažnje. Doterivati se, pa i menjati izgled, možda sezonski, i to unosi živost.

Prihvatanje nerešenih problema/stavova

Ispostavlja se da nije svakom pitanju potrebno konačno rešenje. Neke diskusije mogu se ponavljati, jer je normalno da o različitim stvarima možemo da imamo drugačije mišljenje u odnosu na partnera, da ih drugačije sagledavamo. Diskusije su OK, sve dok se postupa s poštovanjem i razumevanjem. Ko zna, možda se kroz takve priče rodi neko novo poimanje, da se pomere oba partnera, zar nije to zanimljivo?! Bez obzira na ishod, nije osnova jake veze da oba partnera imaju identične poglede na sve.

Ako se to shvati, može pomoći i udahnuti novi život u partnerstvo, da ono nastavi da napreduje, a ne da se završava svađom.Tako veza može postati ispunjenija i trajnija. 

Ostavljamo vas sada da razmišljate i budete srećni, ako ste iskustvom već došli do ovih ili sličnih saznanja, ili ćete možda sebi da postavite neka pitanja, isprobate nešto, prepoznate se u nekoj situaciji…