Šarmantno, ženski hrabro i sa stilom do najodgovornijih pozicija

Kad lepe žene uđu u politiku prati ih predrasuda da su tu zahvaljujući ženskim atributima, a ne zbog pameti i kreativnosti

Manje od 20 država u svetu za predsednice ili premijerke ima žene. Pošto su žene u politici i dalje izuzetak, postoje različite strategije da postanu vidljivije, ne zbog toga što su one bolji političari ili lideri, već zato što čine polovinu čovečanstva.

Kad šarmantne žene uđu u političko polje, po pravilu ih prate predrasude da su tu zahvaljujući ženskim atributima, a ne zbog političke hrabrosti. Možda su neke od njih zato i odlučile da ne kriju svoju senzualnost. Japanska političarka Juri Fudžikava pozirala je svojevremeno u bikiniju da bi privukla turiste u svoj grad Hačinohe. Orijentalnu lepoticu, koja je u politiku ušla veoma mlada, pratili su paparaci i skandali.

Juri Fudžikava pozirala je svojevremeno u bikiniju da bi privukla turiste u svoj grad Hačinohe

Paradoksalno, ali upravo zahvaljujući tome ova odbornica postala je privlačnija i poznata širom sveta. Na svim listama najlepših političarki sveta ona je u top 10.

Poslanice, glumice i pevačice

Maru Karfanju, bivšu ministarku za jednakost polova u vladi italijanskog premijera Silvija Berluskonija, mediji su nazivali najlepšom ministarkom na svetu. Karfanja je jednom ispričala da je još u detinjstvu razumela šta znači naporan rad i ambicija. Shvatila je i značaj fizičke lepote, pa je 1996. bila šesta na izboru za Mis Italije. Završila je prava, radila kao foto-model, voditeljka na televiziji, a politikom je počela da se bavi 2006. u partiji Forca Italija. Devojka koja je važila za Berluskonijevu miljenicu, sada je cenjena političarka koja sa balkona, iz karantina, aplaudira italijanskim medicinarima.

Mara Karfanja, koju su mediji nazivali najlepšom ministarkom na svetu, danas je cenjena političarka

Mara Karfanja © GIO_LE / Shutterstock.com

Alina Kabajeva je bivša ruska gimnastičarka, okićena olimpijskim medaljama. Ona je i model, glumica, pevačica i političarka. Od 2007. do 2014. bila je poslanica.

Angela Gerekou, predsednica Grčke nacionalne turističke organizacije, umeće u politici pokazala je kao zamenica ministra kulture i turizma 2009, a 2014. kao zamenica ministra kulture i sporta. Ova Krfljanka bila je, takođe, arhitekta, manekenka, glumica i pevačica.

Peruansku poslanicu Lusijanu Leon opisivali su kao lepoticu s anđeoskim licem, pa čak i kao osmo čudo sveta

Orli Levi, smatra se najlepšom političarkom Izraela. Nekadašnja manekenka, bila je poslanica u Knesetu između 2009. i 2017. Formirala je sopstvenu stranku Gešer, a takmičila se na izborima i početkom marta ove godine.

Na jednoj veoma dugoj listi najlepših političarki, koju je svojevremeno preneo Dejli Mejl, najlepša među svim ženama u tradicionalno muškom poslu bila je peruanska poslanica Lusijana Leon.

U anketi su je opisivali kao lepoticu s anđeoskim licem, pa čak i kao osmo čudo sveta. Na toj listi, na četvrtom mestu bila je Karfanja, na petom Fudžikava, na osmom ukrajinska političarka Julija Timošenko, na 12. Kabajeva, na 14. Levi, a na 34. mestu – američka političarka Hilari Klinton. Dva mesta iza nje pozicionirala se Francuskinja Segolen Roajal.

Segolen Roajal © Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Iako su pojedine od ovih političarki kršile norme ponašanja uobičajene za tu sferu, ili predstave koje imamo o njoj, čini se da im je to dalo dodatni sjaj. One su pokazale da žene mogu istovremeno da budu zavodljive, pametne, rečite i hrabre u poslu kojim dominiraju muškarci.

Majčinski i liderski

Među aktuelnim predsednicama i premijerkama ima, takođe, šarmantnih i kreativnih žena. Sana Marin je premijerka Finske koja je, prema izveštaju UN, najsrećnija zemlja na svetu. Jedan bivši poslanik upravo je pohvalio njeno vođstvo u korona krizi. Norveška premijerka Erna Solberg posvetila je celu konferenciju deci, kojoj je poručila da je u redu da se osećaju uplašeno tokom „posebnih dana” epidemije koronavirusa.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova privukla je pažnju kada se na jednoj ceremoniji pojavila sa maskom u boji fuksije, u skladu sa haljinom. „Pandemija, ali sa stilom”, „Učinila je da poželim da saznam više o Slovačkoj”, preneli su mediji komentare sa društvenih mreža. Međutim, Čaputova je mnogo više od lepog lica. Na izborima je osvojila 58 odsto glasova zahvaljujući borbi protiv korupcije, a mnogi veruju da je ona politička nada Centralne Evrope.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova privukla je pažnju kada se pojavila sa zaštitnom maskom u boji fuksije

Zuzana Čaputova © Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

I, na kraju, a trebalo bi da bude na početku – Angela Merkel! Stupila je na vlast posle moćnog šarmera Gerharda Šredera. Startovala je sa nadimkom Kolova devojčica, bila je Endži, čelična dama, izbeglička kancelarka. Podsmešljiv nadimak Mutti (Majčica), inteligentna kancelarka okrenula je u svoju korist, pa je u očima Nemaca bila štedljiva žena koja zna da pripremi krompir-čorbu.

Angela Merkel © 360b / Shutterstock.com

U danima koje mnogi doživljavaju kao kraj poznatog sveta, Merkelova je, međutim, zaista pokazala osobine Mutti. U prvom vanrednom obraćanju građanima kancelarka je apelovala na socijalnu distancu, iako zna da ona svima teško pada. Zamolila je građane za razumevanje zbog neophodnih ograničenja i pozvala ih na solidarnost. I majčinski, i moćno!