devojka sa tenom

Samopotamnjivanje – sunčanje na pesku, snegu ili kod svoje kuće

Biti preplanuo je i stvar prestiža, još od kad je Koko Šanel prošetala crvenim tepihom u Kanu, posle predugog boravka na jahti. Ipak, sve do 1920, željeni zlatni ten nije bio poželjan u finom društvu

Da li i vi žudite za večito preplanulim tenom? Na koži nisu više primetne sve nepravilnosti, telo izgleda lepše, čak i zategnutije… Biti preplanuo je i stvar prestiža, znači da ste imali vremena i novaca za sunčanje, što je nekad značilo mnogo više nego u sadašnje vreme. A tek kad se pojavite usred zime preplanuli? Da li je to značilo putovanje u egzotične krajeve ili bar na skijanje?

Sve do 1920. preplanuo ten bio je nepoželjan u visokim društvenim krugovima. Preplanuli su bili samo radnici na poljima, mornari i socijalne grupe koje nisu mogle da se sklanjaju od sunca kako bi ostale bledog tena.

Često su se koristile i otrovne supstance kako bi se dodatno izbelio ten. U doba kraljice Elizabete žene su iscrtavale čak i vene blago modrom bojom, kako bi im ten izgledao providan i beo.

Lansiranje mode preplanulog izgleda

Godine 1923. na crvenom tepihu u Kanu pojavila se preplanula Koko Šanel koja je slučajno tog dana, nakon predugog boravka na jahti, izgorela na suncu i tako lansirala modu preplanulog tena. Od tad je u modi preplanuli ten, a počeli su da se pronalaze i razni načini samopotamnjivanja ili sunčanja bez sunca.

Popularnost sredstava za samopotamnjivanje vremenom se menjala. Nakon objava i upozorenja lekara početkom osamdesetih, da prekomerno sunčanje šteti koži, svedočimo ekspanziji solarijuma. A prvi kozmetički proizvodi za samopotamnjivanje pojavljuju se već šezdesetih godina. Jedan od prvih kućnih trikova za samopotamnjivanje bilo je trljanje kože koncentrisanim čajem.

Takođe, sa razvojem hemijske industrije i zdravstvenih istraživanja, unapređivao se i kvalitet proizvoda. Sada na tržištu možemo da pronađemo proizvode različitih firmi koji imaju sličan efekat, ali u različitim nijansama, pravljeni na različitim bazama i sa različitom primenom.

Jedan od prvih kućnih trikova za samopotamnjivanje bilo je trljanje kože koncentrisanim čajem

Da biste postigli željeni efekat izabranim preparatom, bitno je da pročitate uputstva proizvođača pre upotrebe, da proizvod isprobate na sakrivenom delu tela pre nego što ga nanesete na celo telo ili čak na lice, da uradite dobar piling dan pre nanošenja proizvoda, a preporučljivo je da ste se nedavno, ali ne istog dana, depilirali.

Proverite da li je proizvod namenjen samo koži tela, ili i lica. Neke firme rade posebne proizvode za lice i telo, a neki proizvodi su univerzalni. Proizvod je potrebno što ravnomernije naneti na kožu, bilo da je na vodenoj bazi, ili je reč o losionima, penama…

Zaštitite ruke rukavicama i aplikatorom, mekanom rukavicom ili četkom nanosite proizvod. Uvek je lakše dodati još ili naneti još jedan sloj ako je potrebno, ali nemojte preterati s količinom proizvoda – u tom slučaju češće se mogu desiti neravnomerni nanosi.

Da bi se postigao željeni efekat izabranim preparatom, bitno je da pre upotrebe pročitate uputstva proizvođača

Poštujte vreme da preparat deluje

Posebnu pažnju obratite na kožu ruku i stopala, kao i laktova i kolena. Tu nanesite posebno tanak sloj, jer se na tim delovima boja jače prima. Gornju stranu stopala i ruku namažite u posebno tankom sloju, možda će vam pomoći velika četka za puder, kako vam prelazi ne bi ostali oštri.

Neujednačenost mogu prouzrokovati i znojenje ili trljanje garderobe na sveže nanetom samopotamnjivaču. Zato, ostavite dovoljno vremena da preprat deluje, šetajte po kući sa što manje garderobe i dodirivanja. Preparati koji se ispiraju mogu u toj fazi biti malo lepljivi. I – većina nema baš neki prijatan miris!

Neke firme rade posebne proizvode za lice i telo, a neki proizvodi su univerzalni

Ako vam se procedura kućnog samopotamnjivanja čini previše komplikovana, uvek vam preostaju saloni sa kompresorima, u kojima će vas isprskati u posebnim kabinama. Kreme i losioni za negu kože nanose se pre i posle nanošenja proizvoda za samopotamnjivanje, prema uputstvu prozvođača.

Ne zaboravite da su vam bar za prvi dan i noć potrebni garderoba i posteljina na kojima se neće videti eventualni tragovi proizvoda za samopotamnjivanje.