Novogodišnja dekoracija

Radost se pojavi kad je ne očekujemo

Da bismo nastavili dalje, našem telu i našim hormonima potreban je reset. Da ih malo uravnotežimo, da skinemo neki sloj stresa, i da nastavimo dalje.

Konačno – Nova godina!

Sa velikom nadom očekujemo da zaista bude nova i da donese promenu. Da ostavimo iza sebe stres, neizvesnost, strah i počnemo da živimo opušteno. U ovom stresnom periodu pokazalo se da su prvi na udaru naši hormoni i seksualna želja. Hormoni reaguju na stres, oni su tu da nas brane. Visok prolaktin izaziva poremećaje ciklusa, pa i njegov gubitak. Za organizam potpuno logično.

Ako je stres toliko veliki, poštedeće telo ciklusa, da lakše prebrodi teška vremena. A strah i anksioznost su veliki neprijatelji seksualne želje i uravnoteženih hormona.

Za dve godine u kojima je kovid 19 poremetio naš život, mnogo smo naučili. Sve što su pisale istorijske knjige mi smo u praksi potvrdili. Videli smo da život i nada pobeđuju, da se radost pojavi kad je ne očekujemo, i da čovek, a prvenstveno žena, može sve da izdrži.

Da bismo nastavili dalje, našem telu i našim hormonima potreban je reset. Da ih malo uravnotežimo, da skinemo neki sloj stresa, i da nastavimo dalje. Odmor, fizička aktivnost, uravnotežena ishrana. To je najbolja prva pomoć da se pronađe ravnoteža.

Strah i anksioznost su veliki neprijatelji seksualne želje i uravnoteženih hormona.

Način na koji se pomaže hormonima

Kako iskoristiti slobodno vreme? Možda je pravi trenutak da uz neku aroma terapiju pomognemo hormonima, a sebi napravimo prijatnu promenu. Na balans hormona utiču ulja žalfije, ruže, gorke pomorandže. Nekoliko kapi ulja u kupku ili masaža. Način na koji ovo pomaže hormonima u medicini je dosta jasan. Sve naše žlezde i emocije su pod kontrolom velikog mozga. Ako je naš mozak zadovoljan, emituje signale koji će pomoći drugim sistemima da nađu ravnotežu.

Mirisna sveća, malo vremena da podelimo emocije sa osobama koje su nam bliske, i već smo napravili prvi korak za resetovanje hormona u doba praznika.

Mirisna sveća, malo vremena da podelimo emocije sa osobama koje su nam bliske, i već smo napravili prvi korak za resetovanje hormona u doba praznika.

Mir i zadovoljstvo

Hrana koja nas vraća u neki srećan period detinjstva i dobra knjiga. Potreban nam je odmor, a potreban nam je i spas od pritisaka kojima smo izloženi. Zato je prvi korak da se malo posvetimo sebi, a praznici su pravo vreme za to.

Videli smo da život i nada pobeđuju, da se radost pojavi kad je ne očekujemo, i da čovek, a prvenstveno žena, može sve da izdrži.

Svake godine obećavamo sebi da ćemo promeniti mnogo stvari u životu, ali to ipak ne uradimo. Neka ovaj praznik bude prva promena! Ne velika, ne značajna, ali pružimo sebi malo mira i malo zadvoljstva.

Naši hormoni biće nam veoma zahvalni.