Devojka gleda televiziju u dnevnoj sobi.

Preporuka: 15 Netfliksovih serija vrednih bindžovanja

Svi koji vole da svoje slobodno vreme provedu uz dobru seriju, sigurno su čuli za reč „bindžovanje”, koja podrazumeva gledanje svih epizoda serije u jednom dahu. Izbor je, čini se, svakog meseca sve raznovrsniji, jer nova ostvarenja svako malo ugledaju svetlost dana. Nije ni čudo što vrlo često, u želji da pogledamo nešto kvalitetno, izgubimo vreme tragajući za onim što će nam držati pažnju.

Kako ne biste mnogo razmišljali i gubili vreme na gledanje trejlera, donosimo vam listu od 15 serija koje možete gledati na Netfliksu (Netflix), ne brinući hoće li vam biti dosadne.

Džentlmen (The Gentlemen)

Serija The Gentlemen, reditelja Gaja Ričija probila se na prvo mesto najgledanijih serija na ovom servisu u mnogim zemljama i deluje kao da ljudi ne mogu da je se zasite.

The Gentlemen prati poš momka Edija Halsteda (Theo James) koji odjednom nasledi seosko imanje svog oca i brzo otkriva da tamo postoji podzemno carstvo kanabisa koje vodi Suzi Glas (Kaya Scodelario).

Međutim, kada Edi pokušava da svoju porodicu udalji od ovog biznisa, brzo biva uvučen u mrežu čudnih i neprijatnih likova i ulazi sve dublje u kriminalni svet.

Ova serija je nastala na osnovu istoimenog filma Gaja Ričija iz 2019. godine, ali se fokusira na drugi deo te priče.

Sandman

TV serija Sandman je adaptacija popularnog stripa Nila Gejmena. Priča prati Morfeusa (Morpheus), poznatog i kao Peščani čovek (Sandman) ili San (Dream), jednog od sedam Endless-a, koji personifikuje san. Kada se Morfeus oslobodi nakon dugog zatočeništva, suočava se s promenjenim svetom, a mora povratiti svoju moć i obnoviti svoje carstvo snova.

Serija istražuje složene teme poput smrti, ljubavi, sudbine i moći, dok Morfeus putuje kroz različite dimenzije, s raznim likovima, uključujući bogove, demone i ljudske duše. S mnoštvom fantastičnih elemenata, Sandman je priča o izuzetnom putovanju kroz mitologiju, snove i ljudsku prirodu.

1899.

1899. prati putnike iz različitih društvenih slojeva, koji se ukrcavaju na brod koji plovi za Njujork. Radnja se odvija 1899. godine, a brod je zamka za putnike koji se suočavaju s misterioznim događajima i tajnama na palubi.

Tokom plovidbe, putnici otkrivaju sukobe između različitih klasa, tajne iz prošlosti i prisiljeni su da se suoče sa dubokim moralnim dilemama. Serija (koju potpisuje isti autorski tim koji je zaslužan i za seriju Tama) istražuje teme moći, identiteta, religije i ljudske prirode, dok putnici pokušavaju da prežive i otkriju istinu o onome što se zapravo dešava na brodu.

Jeloustoun (Yellowstone)

Yellowstone je TV serija koja prati porodicu Daton, koja poseduje najveći ranč u Severnoj Americi, smešten u blizini Nacionalnog parka Jeloustoun. Glavni lik, Džon Daton, pokušava da očuva svoju porodičnu baštinu i teritoriju od raznih pretnji, uključujući političke ambicije, pohlepu za zemljom i sukobe s lokalnim američkim plemenima.

Serija istražuje kompleksne odnose unutar te porodice, sukobe s drugim porodicama i spoljnim „silama”. Uz dosta drame, akcije i intrige, Jeloustoun nudi uvid u život na Divljem zapadu i savremene izazove s kojima se suočavaju porodice rančera.

Ozark

Ozark je TV serija koja prati Martina Martija Berda, finansijskog savetnika koji se uplete u svet pranja novca za meksički kartel. Kako bi sačuvao svoj i živote svoje porodice, on se seli u uspavanu zajednicu Ozarka u Misuriju, gde pokušava da izgradi novo kriminalno carstvo.

Međutim, uskoro se suočava s nizom izazova, uključujući lokalne kriminalce, FBI i sukobe unutar porodice. Serija istražuje moralne dileme, složenost ljudske prirode i cenu koju plaćamo za greške iz prošlosti, dok Marti, njegova supruga Vendi i njihova deca pokušavaju da prežive u opasnom svetu kriminala.

Kuća od papira (La casa de papel)

La casa de papel je španska TV serija koja prati proces planiranja i izvršenja najveće pljačke u španskoj istoriji – napad na Kraljevsku kovnicu Španije u Madridu. Glavni mozak operacije je tajanstveni lik poznat kao Profesor, koji regrutuje tim kriminalaca, od kojih svaki ima svoje jedinstvene talente i lične motive.

Serija je poznata po napetosti, iznenađujućim obrtima i dubokim moralnim pitanjima koja se postavljaju, dok se likovi bore za svoje ciljeve.

Grizelda (Griselda)

Grizelda je španska TV serija koja se temelji na životu stvarne osobe, Grizelde Blanko (Griselda Blanco), poznate kao kraljica ili kuma kokaina. Serija prati njen životni put od siromaštva u Kolumbiji do sticanja moći i bogatstva kao jedne od najmoćnijih žena narko-bosova u istoriji.

Serija prati i njenu borbu za prevlast u svetu droge, lične odnose, kao i sukobe s drugim narko-bosovima i zakonom. Grizelda je prikazana kao kompleksan lik koji se suočava s moralnim dilemama i teškim odlukama dok gradi svoje kriminalno carstvo.

Takođe se istražuje i kontekst društvene nestabilnosti i korupcije koji su omogućili uspon narko-kartela u Latinskoj Americi.

Seksualno vaspitanje (Sex education)

Humoristična britanska TV serija prati život Otisa Milberna, tinejdžera čija je majka seksualna terapeutkinja. Uprkos sopstvenim nesigurnostima u vezi sa seksualnošću, Otis postaje neverovatan savetnik za svoje školske drugare. Sa svojom prijateljicom Mejv pokreće tajno savetovanje za učenike škole u koju idu.

Kroz seriju se istražuju razne teme u vezi sa seksualnošću, odnosima i adolescencijom, nudeći humorističan, ali i osetljiv uvid u intimne probleme s kojima se tinejdžeri suočavaju.

Tama (Dark)

Nemačka TV serija Tama kombinuje naučnu fantastiku, misteriju i dramske elemente. Smeštena u malom nemačkom gradiću, serija počinje kada dečak nestane, a tokom istrage se otkrivaju duboke tajne i povezanost između različitih porodica u gradu.

Radnja se razvija kroz nekoliko vremenskih linija, od 1950-ih do 2050-ih godina, istražujući koncepte vremena, sudbine i slobodne volje. Kroz zaplet koji uključuje vremenska putovanja, porodične tragove i složene odnose, Dark nudi napetu i duboko intrigantnu priču koja otkriva mračne tajne skrivene u prošlosti i budućnosti grada Vindena.

One day

TV serija prati život Eme Morli kroz različite faze njenog života, tokom perioda od 20 godina. Radnja počinje nakon što su se Ema i Dekster upoznali na dan njihove mature, a serija istražuje njihov odnos, promene kroz koje prolaze i različite puteve koje život donosi.

Kroz svaku epizodu, gledaoci dobijaju uvid u razvoj likova, njihove snove, ambicije i lične borbe.

One Day je serija koja istražuje teme ljubavi, gubitka, prijateljstva i životnih promena kroz dinamične i kompleksne likove.

Lovac na umove (Mindhunter)

Lovac na umove je TV serija koja se temelji na istinitim događajima i knjizi „Mindhunter: Inside the FBIʼs Elite Serial Crime Unit” koju su napisali Džon Daglas i Mark Olšejker.

Radnja prati FBI agente koji razvijaju profil serijskih ubica i pokušavaju da razumeju njihovo ponašanje, kako bi rešili slučajeve. Serija prati agente Holdena Forda i Bila Tenča koji sarađuju s psihološkinjom Vendi Kar.

Kroz intervjue s osuđenim serijskim ubicama, oni pokušavaju da otkriju njihove motive i metode. Serija Mindhunter istražuje složenu psihologiju zločina i ulogu profila u suzbijanju kriminala, dok se agenti suočavaju sa sopstvenim izazovima i moralnim dilemama.

Kruna (The Crown)

Kruna je britanska TV serija koja prati život kraljice Elizabete II i njene porodice kroz različite istorijske periode. Serija počinje sa Elizabetom kao mladom ženom koja neočekivano postaje kraljica nakon smrti svog oca, kralja Džordža VI.

Kroz različite sezone, Kruna istražuje političke intrige, porodične sukobe, ljubavne odnose i druge izazove s kojima se Elizabeta suočava kao kraljica Velike Britanije. Serija se takođe bavi ključnim događajima i ličnostima u 20. veku, kao što su Vinston Čerčil, Margaret Tačer i princeza Dajana.

Stranger Things

Stranger Things je popularna TV serija koja se odvija u fiktivnom gradiću Hokinsu u Indijani tokom 1980-ih. Radnja prati grupu dece koja se suočavaju s natprirodnim događajima nakon nestanka njihovog prijatelja Vila Bajersa.

Kroz istraživanje, prijatelji otkrivaju tajanstvenu devojčicu s telekinetičkim moćima poznatu kao Eleven, koja je pobegla iz tajne laboratorije gde su vršeni eksperimenti. Ovo ostvarenje kombinuje elemente naučne fantastike, misterije i horora, dok istražuje paralelni svet poznat kao The Upside Down, te sukob između stvarnosti i natprirodnih sila.

Kroz emocije, humor i odličnu režiju, Stranger Things je oduševila publiku širom sveta. U četvrtoj sezoni ove serije, zapaženu ulogu ruskog švercera imao je Nikola Đuričko.

Narkos (Narcos)

Istinita priča o trgovini drogom u Kolumbiji, ali sa fokusom na uspon i pad narko-bosa Pabla Eskobara. Serija prati rad američkih i kolumbijskih agenata Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) u borbi protiv kartela Medeljin, koji je predvodio Eskobar. Gledaoci mogu da vide i kakav je bio život narko-bosa.

Serija istražuje kompleksne odnose između policije, politike i kriminalnih organizacija, dok se sukobljavaju interesi različitih strana. Narkos nudi uvid u brutalnost i opasnosti trgovine drogom, kao i kompleksnost likova koji su uključeni u nju.

Lupin

Francuska TV serija Lupin prati život Asana Diopa, čoveka nadahnutog likom Arsena Lupena, fiktivnog džentlmena-lopova.

Asan je nadareni lopov i majstor prerušavanja koji koristi svoje veštine kako bi osigurao pravdu za svog oca, koji je nepravedno optužen za krađu. Kroz seriju, Asan Diop izvodi složene pljačke i razotkriva tajne visokog društva dok beži od pravde.

Lupin kombinuje napetost, intrige i akciju dok Asan pokušava da ispravi nepravde iz prošlosti i sačuva svoju porodicu.