nasmejana devojka negovane koze

Posle letovanja – intenzivna hidratacija

Pored pigmentacija, na koži se nakon sunčanja mogu javiti i druge promene kao što su – suva, dehidrirana koža, perutanje, oslabljen tonus kože, prošireni kapilari, keratoze

Sunce i preplanula koža su zaštitni znak većine žena tokom leta, kada mislimo da je to jedini uslov da nam lepo pristaje letnja garderoba. Nošene iluzijom da ih tamnija koža čini mlađim, tanjim i lepšim, a u nemogućnosti da odu na željeni odmor zbog aktuelne situacije, i osunčaju se dovoljno, mnoge žene spremne su da se dodatno izlažu sunčanju u solarijumima.

Ovakvim prekomernim izlaganjem suncu, posebno osoba koje to rade čitavog života, a znamo da koža pamti, dolazi do pojave neestetskih promena na koži poput pigmentacije, fotostarenja, zadebljavanja i stvaranja bora, ili čak i vrlo ozbiljnih problema kao što je melanom kože.

Pored pigmentacija, na koži se nakon sunčanja mogu javiti i druge promene kao što su – suva, dehidrirana koža, perutanje, oslabljen tonus kože, prošireni kapilari, keratoze.

Akne i duboke bore

Zbog prejake kreme za negu lica, u toku leta često dolazi do premašćivanja kože

Osim dobijanja „boje” na suncu, kao mehanizma odbrane od UV zraka, koža pod uticajem sunčevog zračenja dodatno zadebljava. Zadebljavanjem epidermalnog sloja kože sebum počinje otežano da izlazi iz folikula, i u septembru dolazi do pogoršanja stanja masne i kombinovane kože. Kao posledica toga, dolazi do pojave akni i zatvorenih komedona, ne samo kod mlađe populacije već i u zrelim godinama, kod žena sa masnijom kožom.

Veoma često, zbog prejake kreme za negu lica u toku leta, dolazi do premašćivanja kože i pojave ovakvih promena, pa se letnja nega razlikuje od nege u toku ostatka godine. Takođe, pod uticajem UV zraka dolazi do funkcionalnih promena na DNK molekulima ćelija kože, njihovog kidanja i pojave dubokih bora, kao jednog od najupečatljivijih efekata fotoostarele kože kod osoba dugotrajno izloženih suncu.

Ovo su razlozi zašto koža lica i dekoltea, bez obzira kom tipu pripada, traži posebnu negu i pažnju nakon letnjih meseci. Zato je preporuka da se prvo uradi klasičan tretman čišćenja tokom septembra, radi odstranjivanja zadebljalog sloja epiderma, zatim mikrodermoabrazija, a nakon toga da se koža intenzivno hidrira. Intenzivna hidratacija nakon letovanja neophodna je svim tipovima kože.

Suva koža lica i tela na različite načine može povratiti izgubljenu hidrataciju – od masaže organskim buterima, do klasičnih tretmana i upotrebe najrazličitijih preparata za negu, obogaćenih biljnim uljima, voskovima, hijaluronskom kiselinom, biljnim matičnim ćelijama, voćnim kiselinama, a tu je i termalna voda u spreju… Lice, vrat i dekolte možete se osvežiti kiseonik tretmanom, mezoporacijom ili klasičnim biostimulativnim tretmanima nege, opet uz primenu kavijara, matičnih ćelija, vitamina C i organskih biljnih ulja kao što je argan.

Lice, vrat i dekolte mogu se osvežiti kiseonik tretmanom, mezoporacijom ili klasičnim biostimulativnim tretmanima

zena na piling tretmanu

Međutim, kod problematične i mešovite kože, neophodna je konsultacija sa stručnim licem i konstatacija kakvo je zatečeno stanje kože, pre nego se odlučite za odgovarajući tretman i negu.

Hemijski piling

Najveći broj žena se žali na neujednačenu boju kože, pojavu neestetskih fleka na licu, dekolteu i šakama. Ovi problemi mogu se rešavati profesionalnim tretmanima u jesenjem i zimskom periodu, uz primenu hemijskih pilinga i tretmanima za beljenje kože. Paleta hemijskih pilinga je ogromna, kao i metode i tehnike njihove primene.

Zbog ubrzanog načina života i nemogućnosti da izdvoje dan za sebe, žene se sve češće odlučuju za pilinge koji ne izazivaju intezivno ljuštenje i perutanje, i ne remete njihove svakodnevne aktivnosti. Kako bi se postigli što bolji rezultati, uz tretmane se najčešće dodatno preporučuju serumi i kreme koje će ih upotpuniti.

Ukoliko nemate odgovarajuću kućnu negu, efekti ovih tretmana će biti znatno kraći, a koža veoma brzo izgubiti vraćeni sjaj i svežinu. Ovakvi preparati najčešće sadrže niske procente AHA, azelaičnu kiselinu, vitamin C, matične ćelije grožđa…

Problemi sa neujednačenom bojom kože rešavaju se profesionalnim tretmanima u jesenjem i zimskom periodu

Svi znamo da je važnije sprečiti nego lečiti, a reklame za preparate sa zaštitnim faktorima tokom celog proleća i leta podsećaju nas na to. Međutim, i pored toga, želja za preplanulim tenom je jača.

Ipak, dobra vest je da nas tokom jeseni u salonima i drogerijama čekaju brojni preparati i tretmani koji to mogu ublažiti.