Izvor tople termalne vode-lepa pećina sa vodom.

Termalna voda za lice i zbog čega je treba koristiti

Termalna voda za lice je neizostavni deo svakodnevice negovanih Francuskinja. Ukoliko leti posetite Pariz ili prestižnu južnu obalu Francuske, sigurno ćete primetiti da žene iz svojih tašni vade aerosolne sprejove i prskaju lice uz uživanje i osećaj svežine.

Prelepa žena priska li ce termalnom vodom, koristeći sprej bočicu.

Francuzi su prvi uspeli da smeste termalnu vodu u praktično pakovanje za jednostavno i delotvorno korišćenje termalne vode za lice, te su danas u tome bez konkurencije.

U francuskim apotekama i drogerijama postoje čitave police različitih termalnih voda, ali dobar izbor je dostupan i kod nas u Srbiji. U nastavku dajemo odgovore na to da li postoji najbolja termalna voda za lice i koji su njeni benefiti, kakve su to razlike između brendova i kako se koristi…

Topli izvor, vidi se velika površina vode i isparenja,sa strane je drvena kofica za uzimanje vode.

Šta je termalna voda za lice? 

Metoda lečenja koja se zasniva na primeni mineralne vode, lekovitih gasova i blata naziva se balneoterapija.

Na latinskom, „balneum” doslovno znači kupanje. Naša zemlja je izuzetno bogata raznim lekovitim vodama i vekovima unazad se negovala kultura „banjskog lečenja”. Banjska voda jeste termalna voda. To je topla voda koja se zagreva u dubinama zemlje, a usled toplote i pritiska koji se stvara izvire na površinu kao vruća ili topla voda.

Kako do izvora prolazi kroz stene i rude, duž puta kupi lekovite minerale i soli, što dovodi do njenog lekovitog svojstva. Još od davnina su narodi primećivali lekovitost ovakvih voda, te se u blizini uglavnom pravilo lečilište, a ljudi su prelazili dug put kako bi iscelili svoje bolesti.

I dan-danas se širom sveta primenjuje banjsko lečenje, te se osobe sa bolovima u kostima i mišićima, kožnim problemima ili drugim tegobama upućuju u dobro poznate banje.

Kao što smo spomenuli, Francuzi su otišli korak dalje i pronašli dovoljno dobru tehnologiju kako bi smestili termalnu vodu i sve njene blagodeti u praktično pakovanje, za primenu kod kuće ili u pokretu. U pitanju su termalne vode za lice u spreju. Aerosolna pakovanja izbacuju vodu pod blagim pritiskom tako da uz vodu izlaze i minerali koji neguju lice, a rezultat je osvežena i zdrava koža.

Postoje mala pakovanja, zgodna za putovanje ili tašnu, ali postoje i velika pakovanja, za upotrebu kod kuće.

Kakve se sve termalne vode koriste u nezi?

Termalne vode se razlikuju po sastavu suve materije, odnosno po količini soli i minerala.

Neki od minerala u termalnoj vodi mogu biti natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hlorid, bikarbonat, cink, bakar… Svaki izvor ima svoje specifične koncentracije, odnosno procente suve materije, tj. suvog ostatka. Suvi ostatak se dobija isparavanjem organskog dela vode na temperaturi višoj od 105 stepeni Celzijusa, kada sva organska materija (voda) ispari.

Neki brendovi imaju veće koncentracije suve materije u svojim termalnim vodama, a neki veoma malo, važno je pročitati šta su specifičnosti brenda i njihovog izvora, a potom i odabrati najbolju opciju za vaš tip i stanje kože.

S obzirom da veoma dobro hidrira kožu, termalna voda se nalazi i u proizvodima poput krema za lice, seruma, krema za regiju oko oka, tečnim puderima i korektorima. Ovakvi proizvodi imaju svojstva hidratacije i uspešno umanjuju vidljivost finih linija koje su posledica dehidratacije.

Koji je pravilan način korišćenja termalne vode za lice?

Da li uz današnji tempo života možemo da zadržimo izgled svežine na licu, tokom celog dana?

Slažemo se da sigurno nije lako, s tim što mi imamo keca u rukavu – termalnu vodu za lice. Kako biste u svoju svakodnevicu uneli dašak svežine, par sekundi vremena „za sebe” i učinili nešto dobro za vašu kožu, izdvojili smo 10 načina kako se koristi termalna voda za lice.

Termalna voda za bolju hidrataciju

Prednost korišćenja termalne vode za lice je u tome što ne samo da vlaži kožu lica, već je pogodna za sve tipove kože, uključujući i masnu kožu. Što znači da, bez obzira na godišnje doba ili tip kože, uvek možete posegnuti za vašom termalnom vodom kako biste dodatno hidrirali svoju kožu.

Osim što hidrira, ima i zaceljujuća, lekovita svojstva, te može pomoći u bržem zarastanju ranica i ublažavanju iritacija i crvenila.

Termalna voda za letovanje

Moramo priznati da ne možemo ni da zamislimo sunčanje bez termalne vode pri ruci. Osećaj olakšanja i umirujuće dejstvo termalne vode na toplom letnjem danu je neprocenjivo.

Termalna voda za lice u spreju neka vam bude pri ruci i tokom dana se osvežite kad god osetite potrebu. Sprej ove božanstvene vode će vas rashladiti i ublažiti crvenilo koje je posledica vrućine.

Termalna voda kao toner

Verujemo da ćete se složiti sa nama kada kažemo da je izuzetno praktično posedovati 2 u 1 proizvode. Termalna voda za lice može da deluje i kao toner. Dakle, nakon što očistite svoju kožu, ujutru i uveče, naprskajte kožu lica termalnom vodom kako biste vratili pH balans koži pre nego što nastavite sa svojom skin care rutinom.

Žena koja prska termalnu vodu na lice.

Termalna voda za lice umesto fiksatora za šminku/setting spreja

Tako je, dobro ste pročitali, možete koristiti termalnu vodu i kao seting sprej. Nakon što završite šminkanje, nanesite malu količinu termalne vode u spreju kako bi vaš šminka dobila besprekoran izgled i bila postojanija.

Termalnu vodu možete koristiti i da nakvasite sunđer za make-up ili četkicu, pre šminkanja, kako bi se vaša koža uz nanošenje tečnog pudera i hidrirala. Ovo će omogućiti ujednačeno i glatko nanošenje. 

Termalna voda kao zaštita

Termalna voda za lice pomaže u odbrani kože od mogućih oštećenja koje izazivaju spoljašnji uticaji poput zagađenog vazduha, duvanskog dima, plave svetlosti ekrana i UV zraka. Ukoliko redovno koristimo termalnu vodu za lice, pomoći ćemo koži u borbi protiv oksidativnog stresa.

Termalna voda kao „aftershave”

Kada se brijemo, osim dlačica uklanjamo i površinski sloj odumrle kože i tada često ume da dođe do crvenila, iritacije ili neprijatnog osećaja. S obzirom da ove vode imaju idealno umirujuće dejstvo zbog sadržaja soli i minerala, mogu se koristiti nakon brijanja kako bi se ublažile ove neželjene reakcije.

Termalna voda nakon epilacije

Epilacija je još jedan od uobičajenih načina uklanjanja neželjenih dlačica na telu. Ako je vaša koža odreagovala nakon epilacije, iskoristite termalnu vodu u spreju kako biste ubrzali proces zarastanja i ublažili nelagodnost i crvenilo.

Termalna voda za blistavost

Još jedan od načina upotrebe termalne vode za lice je postizanje blistavosti kože i make-up-a. Kako termalne vode sadrže minerale i soli, one podstiču i sjaj kože lica. Ako je koristite preko šminke ili na čistom licu, možete uživati u prirodnoj blistavosti tokom celog dana.

Termalna voda za putovanja

Kada smo u pokretu, posebno prilikom dugih letova ili vožnje, možemo se osetiti umorno ili uspavano… Zbog klima-uređaja, vazduh u avionima u automobilima ume da isuši i iscrpi vašu kožu.

U takvim situacijama, biće praktično da imate pri ruci malu termalnu vodu u spreju kako biste vratili energiju svojoj koži i omogućili joj predah, a sebi osećaj svežine i odmora.

Termalna voda za lice posle sporta/vežbanja

Koža lica je uglavnom nakon treninga, a i tokom, znojava i umorna. Tada nam je potrebno brzo i jednostavno osveženje u vidu termalnih voda u spreju. Ona će ublažiti crvenilo i pružiće vašoj koži dodatnu hidrataciju i energiju.