Poruke moćne, a pečat damski

Moda može da pomogne u izgradnji imidža koji političari žele, ali odeća je i deo komunikacije s biračima i nekad šalje poruku moćniju od reči

Uprkos tome što je modni stil odlazeće nemačke kancelarke bio nemaštovit, predvidiv, čak i ismevan, sa velikom pažnjom se pratilo koje će boje biti sako Angele Merkel dok izlazi iz aviona ili tokom važnih sastanaka sa svetskim liderima. Spekulisalo se da upravo to otkriva njene namere i da bež i belim sakoima šalje poruku mira, plavim je navodno trebalo da ostavi utisak objektivnosti, dok su jarke boje bile predviđene za neformalne događaje, kako bi izrazila optimizam i otvorenost.

Modni stil svakako može da pomogne u izgradnji imidža koji političari žele. Odeća je deo komunikacije s biračima i javnošću, na taj način nekada se šalju poruke koje su moćnije od reči, ali ima i slučajeva kada naizgled trivijalni „modni” detalji bace dugu senku na čitavu karijeru.

Aristokratski stil

Pošto se pojavila na velikoj političkoj sceni, Merkelova je kritikovana zbog loše frizure, neupečatljivih cipela, klasičnih pantalona i sakoa sa dugmadima, a kako je njen uticaj počeo da raste, zamerano joj je što stilom i ženstvenošću zaostaje za nekadašnjom moćnom britanskom premijerkom Margaret Tačer. Posle skoro 16 godina vladavine, stil pragmatične kancelarke niko ne dovodi u pitanje, pa ni čuveni svetski stilisti, spekulacije eventualno izaziva boja njenog sakoa.

Još jedna moćna žena godinama je kritikovana zbog stila, odnosno omiljenih haljina i kompleta u svim mogućim jarkim i pastelnim nijansama. Na kraju se ispostavilo da zelene, žute, ružičaste nijanse odeće u kojoj se pojavljuje britanska kraljica Elizabeta Druga imaju svoju svrhu – da kraljica bude vidljiva u svakom trenutku, odnosno da bude upadljiva u masi.

Modni stil Angele Merkel možda je nemaštovit, ali uprkos tome pažljivo se pratilo koje boje je njen sako


Angela Merkel, nemačka kancelarka
Alexandros Michailidis © / Shutterstock.com

Kako se odećom gradi imidž veoma vešto pokazuje vojvotkinja od Kembridža. Supruga britanskog princa Vilijama, uprkos porodičnom bogatstvu, nosi odeću britanskih dizajnera, ali i haljine koje može da priušti svaka od nas, od dve-tri hiljade dinara.

Čini se da u ovakvom poigravanju modnim stilom prednjače žene s druge strane okeana. Mišel Obama, nekadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država, često je nosila haljine mladih američkih dizajnerki, s ciljem osnaživanja žena, kao i dizajnera koji su poreklom imigranti, Afroamerikanci…

Moćni simboli

Njena naslednica, Melanija Tramp, na dan inauguracije supruga podsetila je mnoge na ikonu stila, nekadašnju prvu damu Amerike Džeki Kenedi, međutim nakon toga uglavnom je slikana u odeći vrhunskih evropskih modnih kuća. Spekulisalo se da je odabrala taj stil jer američki kreatori nisu želeli da oblače ovu prvu damu, ali i da Trampovi na taj način pothranjuju takozvani „američki san”, pokazuju da imaju para i to ne kriju.

Ako jednog dana napiše memoare, možda ćemo da saznamo da li je glamurozna Melanija Tramp povremeno svesno nosila muško odelo i neobične kombinacije da bi celom svetu objavila da je prva dama veoma zaposlena žena, ili je adresa za tu neverbalnu poruku, kao i za neke druge odevne izbore, bila mnogo bliže, odnosno da je to bila javna manifestacija neraspoloženja zbog postupaka muža.

Medlin Olbrajt podržavala je svoje diplomatske napore broševima, a kad je imala posla s Iračanima na reveru je nosila zmiju


Melanija Tramp, nekadašnja prva dama SAD 
Devi Bones © / Shutterstock.com

Nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt govorila je o neverbalnim političkim porukama u knjizi Read My Pins, objavljenoj 2009. godine, čiji je podnaslov: Priče iz diplomatske kutije za nakit. Moćna politička figura potvrdila je da je nakitom, pre svega broševima, podržavala i ilustrovala svoje diplomatske napore. Olbrajtova je rekla da ju je irački predsednik Sadam Husein nazvao „zmijom”, što ju je inspirisalo da ubuduće javno ponese starinski broš sa zmijom svaki put kada je imala posla s Irakom. Broš u obliku ose stavljala je kada je htela da prenese preteću, tešku poruku, a oblik raka i kornjače bio je signal da se diplomatski odnosi i pregovori sporo razvijaju.

Kad se američke političarke obuku u belo, reč je o moćnom političkom simbolu kojim podržavaju žene i odaju poštovanje sifražetskom pokretu

Kad se američke političarke obuku u belo, to ne znači da je njihov izbor garderobe inspirisao lep, sunčan dan. Reč je o moćnom političkom simbolu kojim pružaju podršku svim ženama i odaju poštovanje sifražetskom pokretu. To je, nedavno, na čuvenom, ekskluzivnom događaju Met gala, demonstrirala i mlada politička nada SAD, poslanica Demokratske partije Aleksandrija Okasio Kortez, koja se ovom prilikom pojavila u beloj haljini do zemlje na kojoj je krupnim slovima bio ispisan slogan Tax the Rich – Oporezujte bogate. Kerolin Maloni, druga prisutna političarka, nosila je haljinu sa sloganom „Jednaka prava za žene”, izvezenim na nekolicini traka koje su se spuštale do zemlje.

Politička arena i javnost su mesto gde ništa nije prepušteno slučaju, naprotiv sve vrvi od konotacija i metafora. Sve to u ženskom izvođenju, shodno bar primerima o kojim je reč, ima dozu određene lakoće, šarma, drskosti, pa i viška mašte, što ih čini ne samo zanimljivim, već donekle i misterioznim i politički koketnim.